Temat: Jeszcze słowo o ZP-11
ciekawy jestem opinii forumowiczów, pytając zarazem czy kiedyś analizowaliście treść punktu 3) druku ZP-11 cyt: "przed upływem 3 lat od dnia wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia nie pozostawałem w stosunku pracy lub zlecenia z wykonawcą i nie byłem członkiem organów zarządzających lub organów nadzorczych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia", a konkretnie słowa: "stosunku pracy lub zlecenia".
Zastanawiałem się czy to działa w dwie strony: tzn. czy osoby po stronie zamawiającego wykonywały pracę na rzecz wykonawcy i odwrotnie: czy wykonawca na rzecz osób po stronie zamawiającego.
Znana mi jest opinia (ze szkolenia), że chodzi tylko o tę kwstię dotyczącą wykonywania ew. zlecenia osób po stronie zamawiającego na rzecz wykonawcy i tylko w takim przypadku należy wykluczyć tę osobę zamawiającego z udziału w postępowaniu. Niestety nie znalazłem nigdzie żadnych opinii w tej kwestii choćby na stronie UZP; czy ktoś może się na takową natknął?
Sprawa się trochę bardziej komplikuje w przypadku kierownika zamawiającego rozważając "działanie w dwie strony", bo wyobrażając sobie że w wyniku jednego przetargu dochodzi do zawarcia umowy zlecenia z wykonawcą X, a w następnym znowu wygrywa wykonawca X to przecież czytając literalnie treść pkt. 3 ZP-11 kierownik musiałby się wyłączyć. I takie rozważania mogą doprowadzić do absurdu. Czy ktoś zechciałby podjąć temat???