1

Temat: pilna pomoc!

Właśnie otwarłam oferty, złożona została tylko jedna. Przetarg nieograniczony ponizej progów unijnych.
Została złożona oferta i dokumenty, tylko że w kalkulacji cenowej prawdopodobnie wystąpił błąd czeski:
cena jednostkowa 447,63 x mnożnik 102,50= całowita cena brutto 45680,64
Wydaje mi się że powinno być mnożnik 102,05

I co się robi w takiej sytuacji, ponieważ pierwszy raz robie przetarg, więc nie wiem.
Proszę o pomoc!

2

Odp: pilna pomoc!

Nie mogę się powstrzymać... pierwsze zdanie mnie rozwaliło!
Co do pytania, bardzo enigmatyczne, za mało szczegółow. Co to jest mnożnik? Generalinie można poprawiać jak się jest pewnym gdzie się błąd znajduje, co do zsady ma być ta pomyłka oczywista...

3

novak napisał/a:

Nie mogę się powstrzymać... pierwsze zdanie mnie rozwaliło!

Czepiasz się wink

4

Madzialenka napisał/a:

Wydaje mi się że powinno być mnożnik 102,05

... a dlaczego "mnożnik", może mnożnik (cokolwiek on oznacza) jest ok. tylko cena brutto jest źle wyliczona?!?

5

mnożnik to ilość MWh, tak mi się wydaje, ponieważ całkowita cena bruuto jest prawidłowa, ale mogę się mylić:/

6

MIRAS napisał/a:

... a dlaczego "mnożnik", może mnożnik (cokolwiek on oznacza) jest ok. tylko cena brutto jest źle wyliczona?!?

i tak bym to poprawiała

7

Madzialenka napisał/a:

mnożnik to ilość MWh

...a ich wartość wynika z innych dokumentów?

8

nie, to uzupełnia wykonawca

9

...to przyjmnij za oczywistą oczywistość, ze: 447,63 x 102,50 = 45.882,08. Zostaw mnożnik w spokoju wink

10

aha, czyli mam to zostawić, trzeba wysłać pismo do wykonawcy, że popawiam kwotę?

11

i chciałam jeszcze zaznaczyć, że w tym momencie zmieni się cena oferty, ponieważ zmieni się całkowita cena brutto. Czy to będzie ok?

12

Dla mnie oczywista omyłka rachunkowa to iloczyn tego działania, a nie jego poszczególne  czynniki (w tym Twój mnożnik).  Może inne propozycje?

13

W tym przypadku można posiłkować się uchylonym już art. 88, według którego:

Art. 88. 1. Zamawiający poprawia omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny w następujący sposób:
1) w przypadku mnożenia cen jednostkowych i liczby jednostek miar:
a)jeżeli obliczona cena nie odpowiada iloczynowi ceny jednostkowej oraz liczby jednostek miar, przyjmuje się, że prawidłowo podano liczbę jednostek miar oraz cenę jednostkową, (...)

14

Madzialenka napisał/a:

i chciałam jeszcze zaznaczyć, że w tym momencie zmieni się cena oferty, ponieważ zmieni się całkowita cena brutto. Czy to będzie ok?

Będzie - patrz: 87.2.2 (in fine) PZP

15

Bardzo dziękuję! Jestem niezmiernie wdzięczna za pomoc.