1

Temat: brak kosztorysu ofertowego

Czy miał ktoś może taki przypadek:
R. budowlane, wynagrodzenie kosztorysowe, Zamawiający jednak nie wymienił w dokumentach jakie muszą składać się na ofertę kosztorysu ofertowego (przeoczenie), jednak w sposobie obliczenia jest wzmianka jak ma wyglądać sporządzony kosztorys ofertowy, i teraz:
2 oferty mają kosztorysy ofertowe
1 oferta brak
Co w takim przypadku?
pozdrawiam.

2

Odp: brak kosztorysu ofertowego

to co ta oferta ma zamiast kosztorysu? Swoją drogą to dziwnie musiała być napisana specyfikacja ...... a z trzeciej strony że nikt sie nie upomniał o wyjaśnienie w postępowaniu ....

3

Należy sprawdzić w umowie i całej siwz jak ma wyglądać rozliczenie robót, być może są zapisy umożliwiające to bez kosztorysu ofertowego.

Myślę że wobec braku kosztorysu spowodowanego ewidentną winą zamawiającego, można  zażądać jego uzupełnienia. Kosztorys oczywiście musiałby być formalnie poprawny, tj bez żadnych błędów i dokładnie na kwotę oferty, nie widzę możliwości poprawiania przez zamawiającego, lecz raczej przez wykonawcę aż do skutku.  W alternatywie jest unieważnienie całego postępowania, jednak jest to zawsze ostateczność.

4

Hmm, czy można uzupełniać kosztorys ofertowy?, nie wydaje mi się.

5 (edytowany przez janek159 2010-05-25 12:25:27)

Kosztorys ofertowy nie jest dokumentem więc nie można uzupełnić (choć niektórzy uważają że jest to dokument opisujący przedmiot zamówienia).  Kosztorys ofertowy to oferta.
Jeżeli ten kosztorys jest Zamawiajacemu niezbędny to powinien unieważnić postępowania jako wadliwe. A jak nie to przyjąć ofertę bez kosztorysu jako zgodną z SIWZ.
Ale przecież kosztorys musi byc bo po jakich cenach jednostkowych rozliczyć robotę.

6

no dokładnie - szczególnie że to wynagrodzenie kosztorysowe .... a nie ryczałtowe ...

7 (edytowany przez hubal 2010-05-25 12:51:37)

Kosztorys nie był żądany jako element oferty, jest materiałem pomocniczym do późniejszego rozliczenia. Nie widzę podstaw odrzucenia oferty z powodu ... No właśnie jakiego i na jakiej podstawie?
W czym i komu szkodzi dostarczenie go w terminie późniejszym? Zamawiającemu czy wykonawcy? Nie, jedynie teoretykom, którzy dostają równe pieniądze niezależnie od losów postępowania i mogą sobie pozwolić na wydziwianie bez ograniczeń - cudzym kosztem.

8

No dobrze ale skoro Zamawiający napomniał o kosztorysie ofertowym w innym miejscu SIWZ, to zatem należy przypuszczać że jest wymagany do oferty, na jakiej podstawie stwierdzić że cena jest ok, przecież to nie ryczałt?poza tym dwóch oferentów kosztorysy złożyło, więc oni mogą rościć pretensje do Zamawiającego.

9

Marcel napisał/a:

skoro Zamawiający napomniał o kosztorysie ofertowym w innym miejscu SIWZ, to zatem należy przypuszczać że jest wymagany do oferty

Na podstawie samych możliwości przypuszczeń nie można rozliczyć rozliczyć oferty w tak radykalnym stopniu, ponadto nie znamy treści owego napomknięcia.

Marcel napisał/a:

dwóch oferentów kosztorysy złożyło, więc oni mogą rościć pretensje do Zamawiającego.

Rościć to sobie można, jednak roszczenia nie oparte na zapisach siwz będą bezzasadne. Wykonawcy nie mogą zarzucać innym, że na własne życzenie zrobili coś ekstra.
Ponadto ten trzeci wykonawca wykonał lub wykona tyle samo, albo i więcej, bo błędy będzie naprawiał raczej sam, a nie za pomocą zamawiającego.

10

A mnie cały czas nurtuje jedno pytanie - skoro wynagrodzenie jest koszotrysowe jedna z ofert nie ma koszotrysu to na jakiej podstawie chcecie porównać oferty? ZAłóżmy że oferent zaniżył gdzieś jednostki obmiaru ... i tym samym zaproponował najniższą cenę ...

Tylko przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorys jest dokumentem pomocniczym .... jeśli sie myle poprawcie ....

11 (edytowany przez hubal 2010-05-26 05:46:18)

Dla mnie to proste. Ceny ofert są podane i należy je porównać. Przecież to normalna sytuacja, w większości postępowań tak się robi, nie oblicza się wstępnym kosztorysem cen dostawy okien, samochodów, benzyny, kartofli itd.

Nie można gdybać, że oferent może zaniżył. Nawet jeśli tak, to jego problem, zamawiający nie przyjmie kosztorysu z zaniżonymi ilościami i basta, a z zaniżonych cen jednostkowych będzie tylko się radować.

12

hubal napisał/a:

Dla mnie to proste. Ceny ofert są podane i należy je porównać. (...).

Tak można ? załóżmy hipotetycznie że wygra ta bez kosztorysu

Nie można gdybać, że oferent może zaniżył. (?), zamawiający nie przyjmie kosztorysu z zaniżonymi ilościami i basta

Ok. a jak ma to sprawdzić że ta oferta jest dokładnie sporządzona zgodnie z obmiarem?
nie chodzi o sytuację że oferent zaniżył ceny w kosztorysie ale wartości obmiaru np. zamiast 10 okien policzył tylko 5. Jak mu udowodnisz że tak nie jest skoro nie ma kosztorysu? Nie masz podstaw do odrzucenia takiej oferty.
a powtarzam wynagrodzenie jest kosztorysowe a nie ryczałtowe. To przy ryczałcie nic cie nie obchodzi jak on to sobie policzył.

Jeśli wynagrodzenie jest ustalane na podstawie wykonanych prac, po cenach przedstawionych w kosztorysie (wynagrodzenie kosztorysowe), to jakiekolwiek braki w tym kosztorysie powodują, że cena ofertowa nie zawiera wszystkich planowanych do wykonania prac, a więc jest obliczona wadliwie. W takich okolicznościach zamawiający powinien odrzucić ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 pzp.

13

Nie  zgadzam się z hubalem, moim zdaniem postępowanie obarczone jest wadą.

14

Marcel napisał/a:

Nie  zgadzam się z hubalem, moim zdaniem postępowanie obarczone jest wadą.

jestem tego samego zdania - kosztorys musi być, a skoro nie było to jasno napisane w specyfikacji to postępowanie jest do bani ....

15 (edytowany przez hubal 2010-05-26 19:00:03)

Amadeuss napisał/a:

jak ma to sprawdzić że ta oferta jest dokładnie sporządzona zgodnie z obmiarem?

Będzie zgodna - akurat tego można być pewnym. Próżne więc teraz lamentowanie z tego powodu.

Amadeuss napisał/a:

powtarzam wynagrodzenie jest kosztorysowe

A ja pytam: co to jest wynagrodzenie kosztorysowe???
Czy była definicja w siwz?
Czy pamiętamy co o wynagrodzeniu jest w Kc?
Może tu tkwi klucz do rozwiązania?

PS. Mogę się zgodzić, że postępowanie jest jak piszecie, ale do unieważnienia nie trzeba tu dyskusji. Pmyślmy odwrotnie: czy da się uratować i jak.

16

no jeżeli ty nie wiesz co to jest wynagrodzenie kosztorysowe to nie mamy o czym rozmawiać ...

17 (edytowany przez hubal 2010-05-27 06:42:52)

Ja wiem.  Wiem także, że przepis tego nie określa - przynajmniej w zakresie robót budowlanych - i jednocześnie mam świadomość, że wiele osób o tym nie wie. Ot co!
Dodam też, że dopuszczalne przepisami możliwości ustalania sposobu wynagrodzenia są dużo szersze niż brane pod uwagę w tym wątku.

18

hubal napisał/a:

Ja wiem.  Wiem także, że przepis tego nie określa - przynajmniej w zakresie robót budowlanych -

Wynagrodznie kosztorysowe okresla art 629, 630 i 631 K.C

no i powrócę jeszcze raz z uporem maniaka do swojej myśli - wynagrodzenie koszotrysowe opiera sie na kosztorysie którego jedna z ofert nie ma ....

19

Zgadzam się z Amadeussem.

20 (edytowany przez lolilap 2010-05-27 07:50:16)

witam,
uwazam, że celowym jest rozróżnienie wynagrodzenia ryczałtowego oraz kosztorysowego. na podstawie pierwszego posta nie jestem jednak w stanie stwierdzic czy mamy tu do czynienia z wada postepowania czy nie. wydaje mi sie ze takie twierdzenie jest mocno na wyrost.
PYTANIE: czy w/do SIWZ załączono "zerówkę"/przedmiar?
skoro Z zapisuje iż zamierza rozliczyc zamowienie w formie kosztorysowej to wymaga złozenia kosztorysu.
pytanie czy na etapie zlozenia oferty czy niekoniecznie??? w mojej skromnej ocenie zlozenie kosztorysu przed podpisaniem umowy moze prowadzic do niezbyt jasnych sytuacji, w zwiazku z czym zadal bym i zadam na etapie oferty!
z doswiadczenia wiem ze w SIWZ pytajacego napewno prawnik/szef/kierownik znajdzie odpowiednie zapisy ...skutkujace odrzuceniem smile

21 (edytowany przez hubal 2010-05-27 07:59:13)

Amadeuss napisał/a:

Wynagrodznie kosztorysowe okresla art 629, 630 i 631 K.C

To nie dotyczy robót budowlanych!

Amadeuss napisał/a:

wynagrodzenie koszotrysowe opiera sie na kosztorysie którego jedna z ofert nie ma ....

Wynagrodzenie zasadniczo opiera się na powykonawczym a nie ofertowym.

22

lolilap napisał/a:

skoro Z zapisuje iż zamierza rozliczyc zamowienie w formie kosztorysowej to wymaga złozenia kosztorysu.

Nieprawda.  Po pierwsze nie wymagał kosztorysu (i to jest zasadniczy problem wątku), po drugie można rozliczyć bez ofertowego (!).

lolilap napisał/a:

pytanie czy na etapie zlozenia oferty czy niekoniecznie???

Dobre pytanie.  Prosta odpowiedź: niekoniecznie.

lolilap napisał/a:

zlozenie kosztorysu przed podpisaniem umowy moze prowadzic do niezbyt jasnych sytuacji

Zgadzam się. Dlatego żądajmy przed podpisaniem umowy (tak chyba już wcześniej sugerowałem).

23

Wynagrodzenie zasadniczo opiera się na powykonawczym a nie ofertowym.

to miło że zmieniłeś ten post .... chociaż widziałem wcześniejszy

nie będę sie tu z tobą spierał, bo nie mam na to czasu, obstaję przy swoim bo twoje argumenty nie przkonały mnie ani trochę.

W toku badania ofert októrych mowa w pierwszym poście dwie będzie można porównac i sprawdzić z obmiarem a trzecią nie .... bo i na jakiej podstawie

24

hubal napisał/a:
lolilap napisał/a:

Nieprawda.  Po pierwsze nie wymagał kosztorysu (i to jest zasadniczy problem wątku), po drugie można rozliczyć bez ofertowego (!).

Prawda.... żąda... ale skoro tu nie zażądał... to mamy co mamy.
ale nie wydaje mi sę że jest to wada post.
A może wskaże ktoś przepis nakazujacy zadanie kosztorysu na etapie oferty?
wg mnie jest to sytuacja dopuszczalna choc niewskazana (o tym wyzej)

25

Sądzę że przy wynagrodzeniu kosztorysowym zasadne jest żądanie kosztorysu ofertowego, natomiast przy ryczałcie często żądam a;e dopiero przed podpisaniem umowy.