Temat: wartośc szacunkowa
Co zrobic nalezy w przypadku gdy złozone oferty na przetarg nieograniczony przewyrzszają kwote jaką Zamawiający może przeznaczyc na wykonanie zamówienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wartośc szacunkowa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co zrobic nalezy w przypadku gdy złozone oferty na przetarg nieograniczony przewyrzszają kwote jaką Zamawiający może przeznaczyc na wykonanie zamówienia?
Masz dwie możliwości - unieważnienie postępowania lub zwiększyć środki finansowe przeznaczone na to zadanie do ceny najkorzystniejszej oferty - art. 93 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp.
Skoro przewyższają kwotę, jaką możecie przeznaczyć - to pozostaje tylko unieważnienie.
Skoro przewyższają kwotę, jaką możecie przeznaczyć - to pozostaje tylko unieważnienie.
NO chyba że poszukają jakiś oszczędności zmienią budżet .... zaplanują pewne wydatki na kolejny rok ....
możemy zwiększyć przenieść środku, no chyba że chcemy zaoszczędzić i ogłaszamy 2 przetarg i liczymy że wykonawcy zejdą z cenami.
no zawsze jest taka możliwość i pewnie pokusa, że teraz znając już pułap oferenci mogą ostro zjechać z ceny ... albo nie zgłosić sie wcale ......
To drugie jest całkiem realne, zwłaszcza w zakresie tych tańszych. Wykonawca może się zreflektować, na przykład że cenę za mocno zaniżył w stosunku do aktualnych rynkowych, że cena niska tylko z powodu błędu, że właściwie teraz nie jest zainteresowany itp.
Ostry zjazd cen dotyczy głównie tych wyższych.
W ogóle kombinowanie pod kątem obniżenia cen w kolejnym przetargu jest po prostu nieuczciwe. Jeśli ktoś oczekuje rzetelności od drugiej strony, to najpierw powinien sam zachowywać się porządnie.
a jak znam życie to na otwarciu ofert byli wszyscy i z wypiekami zapisywali wszystko więc teraz będą kombinować jak tu pokonać konkurencję .....
....... jeśli oczywiście kwota podana przez zamawiającego jest tego warta ...
Ja też trochę znam życie, ale chyba mam inne doświadczenia, mniej więcej takie:
1) 0 ofert
2) 1 oferta i to byle jaka, że...
3) 7 ofert, lecz podajże tylko 1 poprawna
4) 5 ofert, na otwarciu tylko 1 wykonawca, później wykluczony.
Wszystko autentyczne.
no ja przychyle sie do opinii amadeussa
no hubal jak ogłaszacie przetarg na dostawę pietruszki to pewnie tak
Ja mówię o poważnych przetargach na roboty budowlane - nie zdarzyło mi sie jeszcze żeby nie było wszystkich oferentów.
u mnie się zdarzyło że najdroższy odpadal ale najtanszy i tak jeszcze podreperowal oferte
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → wartośc szacunkowa
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc