1

Temat: Czy wzywacie?

Zam. żądał oprogramowania z oznaczeniem wersji 7 z możliwością bezpłatnego upgrade do wersji 8 lub równoważny i trzej Wykonawcy dali wersję 8, a tylko jeden dał 7. Zam. ma stary sprzet komputerowy, który na razie nie daje pełnych możliwości działania wersji 8, ale w momencie zakupu nowych komputerów będzie potrzebnaa wersja 8.
Zatem, wg SIWZ oferty tych trzech Wyk. są niezgodne z zapisami specyfikacji, co skutkuje odrzuceniem ofert na podst. art. 89.1.2
Stąd pytanie- Czy wzywać Wyk. do wyjaśnienia dot. treści oferty, (art. 87.1) Czy odrzucić od razu?

2

Odp: Czy wzywacie?

Tutaj nie ma co wyjaśniać - 8 to nie 7.

3

Też tak myślałam do momentu gdy znalazłam taka opinię eksperta:
"Jeden z wykonawców biorących udział w postępowaniu zarzucił zamawiającemu, że uznał za najkorzystniejszą ofertę niezgodną z siwz. Wskazał, że w formularzu cenowym ? załącznik nr 3 do siwz ? wykonawca zaoferował materiał eksploatacyjny gorszej jakości, niż był wymagany, co potwierdza załączony do oferty dokument. W takim wypadku powinieneś zwrócić się do wykonawcy z prośbą o wyjaśnienie. Następnie w zależności od przedstawionych wyjaśnień,  ofertę ocenić i podjąć decyzję, czy jest zgodna z siwz, czy też uznać ją za niezgodną z siwz i odrzucić na tej podstawie."
I co o tym sądzicie?

4

Hmm... eksperta powiadasz... Nie wiadomo jakiego to przypadku dotyczyło. Przypuszczam że sam Z nie wiedział czy to co wykonawca wybrany zaoferował to, jest to co chciał Z. W Twoim przypadku chyba jest jasne że 8 to nie 7. Nie ma co wyjaśniać, chyba że rozjaśniać smile

5

To właśnie chciałam usłyszeć