1 (edytowany przez lzmiuw 2010-05-27 11:17:15)

Temat: krotność

Nie mam pojęcia o kosztorysowaniu, więc proszę bardziej kumatych o pomoc.
PN rbm, wynagrodzenie kosztorysowe. Z żadał kosztorysu uproszczonego w siwz wyglądało to tak:
"4. Umownym wynagrodzeniem Wykonawcy będzie wynagrodzenie kosztorysowe.
5. Wykonawca ustali cenę na podstawie opracowanego kosztorysu ofertowego uproszczonego wg podstaw wyceny podanych w przedmiarze robót. Wykonawca określi ceny na wszystkie elementy zamówienia wymienione w przedmiarze robót w układzie kosztorysowym wg następujących zasad:
a) wszystkie pozycje kosztorysu ofertowego uproszczonego muszą zawierać cenę jednostkową,
b) cena jednostkowa pozycji kosztorysowej winna obejmować wszystkie koszty bezpośrednie robocizny, materiałów, zakupu, pracy sprzętu i transportu technologicznego oraz koszty pośrednie i zysk oraz inne niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia,
c) wszystkie wartości, w tym jednostkowe powinny być liczone z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, zaokrąglone zgodnie z zasadami księgowymi.
6. Cena oferty musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do zrealizowania zamówienia wynikające wprost z dokumentacji projektowo-kosztorysowej jak również w niej nie ujęte...."

Przedmiary w niektórych pozycjach oprócz ilości zawierały krotności. Sprawdzając kosztorysy rachunkowo czy wartość pozycji to musi być iloczyn ilość x krotność x cena jednostkowa?  W kosztorysach ofertowych  jest tak, że wartosć jest iloczynem ilości i ceny jedn., nigdzie nie jest pomnożona przez krotnosć; natomiast widnieje ona np. w opisie pozycji. Czy można przyjąć, że ta krotność jest juz ujeta w cenie jednostkowej?  może to wynikać ze sposobu kosztorysowania?
Podobne wątpliwości mam w przypadku wspólczynników zmniejaszających R, S

2

Odp: krotność

nie wiem, pewnie mnie tu zaraz zjedzą za to co powiem ale może zadzwoń do kosztorysanta z tamtej firmy i po prostu zapytaj. Myślę że to w dużej mierze zależy od oprogramowania jakiego używają ....

3

lzmiuw napisał/a:

1)  Czy można przyjąć, że ta krotność jest juz ujeta w cenie jednostkowej?  2) może to wynikać ze sposobu kosztorysowania? 3) Podobne wątpliwości mam w przypadku wspólczynników zmniejaszających R, S

1) Jak najbardziej  można (nawet bym zalecał) 2) Może 3) Analogicznie.
Przy okazji: w obecnym stanie prawnym dociekanie w zakresie R i S jest bezzasadne.
Zaś sposób potraktowania krotności moim zdaniem powinien wynikać z kosztorysu, najlepiej z  opisów pozycji, właśnie po to by nie było kłopotów z interpretacją.

Amadeuss ma niezły pomysł. Ja bym nawet dopuścił oficjalne wyjaśnienia na piśmie, jednak lepiej oprzeć się na samym kosztorysie.

4

Jeszcze w temacie kosztorysów ofertowych; mam kosztorys uproszczony wykonawcy, w którym na ok. 900 pozycji jakieś 90% zawiera omyłki rachunkowe. Myślę, że jest to wynik sposobu liczenia i zaokrągleń, że W liczył metodą szczegółową, a to co jest w ofercie to wynik tych obliczeń i stąd różnice w pozycjach - od kilkugroszowych do kilkudziesięciozłotowych. Czy powinienem w związku z tym poprawiać to jako omyłki 87.2.3?

5

1. co do krotności to ujęte są w ilościach a nie cenach (poz. kosztorysowa z zasady przewiduje konkretną ilość np. wywóz na odległość 5 km - jeżeli transport fakty cznie jedy np na 8 km to wstawia się dodatkową poz. " za każdy nast. 1 km no i wtedy jest krotność 3
2. nie mogę uwierzyć w te błędy - na pewno się nie mylisz?, pracuę już sporo czasu w zamówieniach i nigdy nie spotkaam się z tyloma błędami (czy te kosztorysyy nie były robione w programie?)

6

danaug napisał/a:

2. nie mogę uwierzyć w te błędy - na pewno się nie mylisz?, pracuę już sporo czasu w zamówieniach i nigdy nie spotkaam się z tyloma błędami (czy te kosztorysyy nie były robione w programie?)

Ja też trochę pracuję i też się nie spotkałem, ale jest tak jak napisałem. Niektóre są tak dziwaczne, że np. 10x144,96=1449,63, takich pozycji jest mnóstwo, przy większych ilościach różnice są oczywiście większe.
A kosztorys jest zrobiony w programie Forte.

7

lzmiuw napisał/a:

Myślę, że jest to wynik sposobu liczenia i zaokrągleń, że W liczył metodą szczegółową, a to co jest w ofercie to wynik tych obliczeń i stąd różnice w pozycjach... Czy powinienem w związku z tym poprawiać to jako omyłki 87.2.3?

1) Też tak sądzę. 2) W takiej sytuacji może bez potrzeby. Zapytać raczej wykonawcę, czy jest jak myślimy, jeśli tak, to zażądać (raczej po wyborze) kosztorysów szczegółowych.

8

danaug napisał/a:

1. co do krotności to ujęte są w ilościach a nie cenach

Można polemizować. No bo jeśli np. mamy 10 dopłat po 1 cm do 20m2 wylewki, przecież nie powstanie 200m2 tej wylewki, a zapłacimy za 20m2, więc zachodzi pytanie: za jaką cenę jednostkową?

9

hubal napisał/a:
lzmiuw napisał/a:

Myślę, że jest to wynik sposobu liczenia i zaokrągleń, że W liczył metodą szczegółową, a to co jest w ofercie to wynik tych obliczeń i stąd różnice w pozycjach... Czy powinienem w związku z tym poprawiać to jako omyłki 87.2.3?

Zapytać raczej wykonawcę, czy jest jak myślimy, jeśli tak, to zażądać (raczej po wyborze) kosztorysów szczegółowych.

Tzn. poprosić o wyjaśnienie? A czy żądanie kosztorysów szczegółowych będzie dopuszczalne z punktu widzenia pzp?

10

I jeszcze:
1. Przedmiar obejmuje 5 przepustów. Jest zrobiony w ten sposób, że są po kolei wyszczególnione roboty ziemne, konstrukcyjne itd. dla każdego z osobna, a na końcu jest dodatkowy element, roboty drogowe dla 5 przepustów. Wykonawca w kosztorysie ofertowym przy 1. przepuście dodał na końcu te dodatkowe pozycje dzieląc każdą ilość przez 5 i to wyceniając; przy następnych budowlach tego nie zrobił, natomiast na końcu działu, tak jak w przedmiarze, wycenił te pozycje dla 5 budowli. Czy można to poprawić na podst. 87.2.3, wykreślając niejako te pozycje dodane przy 1. budowli i zmniejszając odpowiednio wartość?
2. Przedmiar obejmował m.in. odzysk płyt drogowych, czyli wartośc "minusową". Jeden z W wartość odzysku dodał do reszty zamiast odjąć. Pytanie - jak w pkt1.

11 (edytowany przez hubal 2010-06-02 05:53:45)

lzmiuw napisał/a:

Tzn. poprosić o wyjaśnienie? A czy żądanie kosztorysów szczegółowych będzie dopuszczalne z punktu widzenia pzp?

1. Tak proponowałem, lecz nie jest to konieczne. 2. Żądanie kosztorysów szczegółowych byłoby poza postępowaniem. Poza ustawą pzp zazwyczaj przekazuje się wiele informacji i dokumentów, przepisy nie regulują wszystkiego (na razie smile )

Do kolejnego postu.
1. Zapis nie w pełni zrozumiały, ale poprawić ilości z zasady można 2. Jak najbardziej.