Temat: Podwykonawca
mam takie pytanie w ofercie wykonawca przedstawił podwykonawcę że jakąś część robót jemu pow. czy wykonawca powinien dołączyć do oferty jakieś dokumenty tego podwykonawcy. Dodam że nie polega na jego zasobach.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam takie pytanie w ofercie wykonawca przedstawił podwykonawcę że jakąś część robót jemu pow. czy wykonawca powinien dołączyć do oferty jakieś dokumenty tego podwykonawcy. Dodam że nie polega na jego zasobach.
Nie.
Dzięki Miras
Miras teraz coś takiego Zamawiający wymagał aby na potwierdzenie wiedzy i doświadczenia Wykonawca potwierdził wykonanie jednej roboty składającej się z x, ,"y " i "z" na łączną kwotę co najmniej 200 tys zł. Wykonawca sam spełnia x i y natomiast część "z" powierzy do wykonania podwykonawcy. To czy w takim wypadku wykonawca musi przedstawić dok. jakich wymagał zamawiający tzn. pisemne zobowiązanie tego podmiotu. Oraz dokumenty ba potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia ( kto w tym wypadku potwierdza za zgodność z oryginałem te dokumenty) . I czy muszą być dwa wykazy robót dla części x i y wykonawcy oraz podwykonawcy "z" drugi wykaz?
To jeszcze jedno pytanie jeśli w/w wykonawca przedstawi wykaz składający się z osobna czyli wykonanie 3 robót w różnych terminach i tak :
1. Robota x na kwotę 100 000zł w roku 2009
2. Robota y na kwotę 50 000 zł 2008
3. Robotę z na kwotę 50 000 zł 2007
Łącznie spełnia ten warunek, jeśli chodzi o zakres robót tylko nie spełnia, że miało być jednej roboty składającej się z 3 części razem. Ale właśnie jeśli zatrudni powiedzmy 3 podwykonawców na każdy zakres to to samo j/w. Spełnia sam wykonawca. Jak to rozumieć.
1.To czy w takim wypadku wykonawca musi przedstawić dok. jakich wymagał zamawiający tzn. pisemne zobowiązanie tego podmiotu. 2. Oraz dokumenty ba potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia ( kto w tym wypadku potwierdza za zgodność z oryginałem te dokumenty) . 3. I czy muszą być dwa wykazy robót dla części x i y wykonawcy oraz podwykonawcy "z" drugi wykaz?
1. Tak
2. Tak - o ile zamawiający żądał tych dokumentów (moim zdaniem: wykonawca lub podwykonawca - przepis nie jest do końca jasny)
3. Nie musi aczkolwiek musi z niego wynikać: "kto, gdzie i kiedy"
tylko nie spełnia, że miało być jednej roboty składającej się z 3 części razem. Ale właśnie jeśli zatrudni powiedzmy 3 podwykonawców na każdy zakres to to samo j/w. Spełnia sam wykonawca. Jak to rozumieć.
Moim zdaniem nie spełnia - spełniałby gdyby ztrudnił jednego podwykonawcę, który wykonał roboty składającej się z 3 części razem. Takie jest moje, wiesz trudno sie wypowiadać w imieniu zamawiajacego - nie znam jego intencji co do postawienia takiego warunku.
Warunek ten będzie spełniony poprzez wykonanie, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowe ukończenie, w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej jednego zamówienia obejmującego roboty związane z budową alejek parkowych, oświetlenia parkowego , budową altany ogrodowej o powierzchni użytkowej min. 50m2 przy czym wartość tych robót nie może być mniejsza niż 200.000,00 zł (brutto)
Jak go rozumieć i spełnić o to chodzi. Miras podpowiedz czy aby spełnić ten warunek to musi być jeden wykonawca co zrobił to sam czy można inaczej?
Ja rozumiem to tak: należy wykazać że wykonało się co najmniej jedno ZAMÓWIENIE obejmujące: roboty związane z budową alejek parkowych, oświetlenia parkowego , budową altany ogrodowej o powierzchni użytkowej min. 50m2, przy czym wartość tych robót nie może być mniejsza niż 200.000,00 zł (brutto), innymi słowy wartość tego ZAMÓWIENIA (na które składają się ww. roboty) nie może być mniejsza niż 200.000,00 zł (brutto),
i właśnie powiedzmy że jestem wykonawcą i spełniam budowę alejek, oświetlenia ale nie spełnia budowy altany ale ma zamiar za pomocą podwykonawcy postawić tą altanę? I czy spełnię ten warunek?
Moim zdaniem czytając literalnie, przy tak postawionym warunku, nie spełnisz - ale może intencja zamawiajacego jest inna. Z tego warunku wynika, że wsystkie te roboty muszą być ze sobą nierozerwalnie połączone w ramach jednego, tego samego zamówienia.
a jak by ten zapis zmienić co by go spełnił
Po prostu:
Warunek ten będzie spełniony poprzez wykonanie, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowe ukończenie, w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej:
a) jednego zamówienia obejmującego roboty związane z budową alejek parkowych - przy czym wartość tych robót nie może być mniejsza niż X zł (brutto);
b) jednego zamówienia obejmującego roboty/usługi związane z oświetleniem parkowym (czy coś w tym rodzaju) - przy czym wartość tych robót/usług nie może być mniejsza niż X zł (brutto);
c) jednego zamówienia obejmującego roboty związane zbudową altany ogrodowej o powierzchni użytkowej min. 50m2 - przy czym wartość tych robót nie może być mniejsza niż X zł (brutto).
Ok Miras to jak zmieniam warunki udziału to teraz zmiana siwz , ogłoszenia i przedłużenie terminu składania ofert. Przetarg do kwot UE ale środki UE o ile dni przedł. termin na skaładanie ofert?
... a jaki jest pierwotny termin?
08.06 2010
a skąd wiecie, że ktoś nie spełni pierwotnego warunku? :)
wielu wykonawców dzwoni i się właśnie o to pytają?
a pisemnosc postepowania?
tak tak ale mówię aby zwrócili się pisemnie
terminy art 38
Warunek ten będzie spełniony poprzez wykonanie, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowe ukończenie, w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej jednego zamówienia obejmującego roboty związane z budową alejek parkowych, oświetlenia parkowego , budową altany ogrodowej o powierzchni użytkowej min. 50m2 przy czym wartość tych robót nie może być mniejsza niż 200.000,00 zł (brutto)
W przypadku składania oferty przez Wykonawców występujących wspólnie (konsorcjum, spółka cywilna) w/w warunek mogą oni spełnić łącznie.
Zapomniałam dodac że jest jeszcze taki zapis
ale nadal w 1 zamowieniu tak wnioskuje z zapisow....
Przetarg do kwot UE ale środki UE o ile dni przedł. termin na skaładanie ofert?
Moja propozycja: ponieważ zmiana jest istotna to 14 dni od daty dokonania zmiany, czyli jezeli dzisiaj zmiana to TSO na 11.06.
Zapomniałam dodac że jest jeszcze taki zapis
... który wrowadza jeszcze większy zamęt
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc