1

Temat: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias

Musze dodać najwazniejsza rzecz odnośnie umowy i całego zamiesznia z wolnej reki na te posiłki.Bardzo prosze o pomoc !!!!!.
Po kolei opisze sprawe bo troche jest zawalona.
Od stycznia do czerwca jest zawarta umowa na posiłki z ajentem. Umowa nie została zawarta w zadnym z trybów bo nie wiedziałam,ze bedzie wkrotce przekraczać. Przy szacowaniu usług wyszło,że  w pewnym momencie przekroczymy próg 14 tys euro. Zatem jescze w trakcie trwania tej zwykłej umowy podjęłam czynności proceduralne  z wolnej ręki , wysłałam zaproszenioe do ajenta  wraz z formularzem oferty aby okreśił cenę brutto za posiłki  od lipca do grudnia w formularzu określiłam ilość posiłków.(Dodam,że sytaucja byla sczególna z dnia na dziń trezba było wyprowadzić dzieci i cała kuchnię do miejsca gdzie zabezpieczymy zywnośc).
I teraz zaczyna sie zabawa.
1. W ogłoszeniu o udzeleniu zamówienia w sekcji IV 5 mama wpisać wartość zamówienia bez wat ... . I teraz pytanie czy to ma byc wartość szacunkowa   zawierajaca okres od stycznia do grudnia ? ( posiłki zrealizowane przez ajenyta( netto)  + posiłki które zamierzam  u niego zamówić w ciagu dalszym od lipca do grudnia ?)Czxy mam wpisac tylko wartość szacunkową  tylko od lipca do grudnia te. Dodam,że jeśli wybiorę wariant drugi od lipca do grudnia to nie przekrocze 14 tys euro.

2 w sekcji IV.6 Mam wpisac cenę ( czyli wartośc brutto umowy) i teraz pytanie czy :
1. ująć   wartośc  umowy od stycznia do czerwca + umowa od lipca do grudnia ( zawartej w trybie proceduralnym pzp).
2. Czy w tej sekcji podac tylko umowe tą druga od lipca do grudnia .

Dodam,że od stycznia do grudnia szacunkowa wartośc wynosi 71 tyś zł netto.
I teraz jeżeli podalabym wartość brutto  tylko tej drugiej umowy od lipca do grudnia  zgodnie z procedurą to różnica między  szacunkwą wartością a umową zawartą  w trybie proceduralnym jest zbyt duża bowiem obejmuje faktycznie tylko 6 miesiecy.

Jestem załamana ta sytuacją. Prosze o pomoc nikt nie jest wstanie mi pomóc. Myślę aby iśc i prywatnie zapłacić za opinie prawna w sprawie.

2

Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias

eryka napisał/a:

1. Od stycznia do czerwca jest zawarta umowa na posiłki z ajentem. Umowa nie została zawarta w zadnym z trybów bo nie wiedziałam,ze bedzie wkrotce przekraczać.
2. Przy szacowaniu usług wyszło,że  w pewnym momencie przekroczymy próg 14 tys euro.
3. Zatem jescze w trakcie trwania tej zwykłej umowy podjęłam czynności proceduralne  z wolnej ręki , wysłałam zaproszenioe do ajenta  wraz z formularzem oferty aby okreśił cenę brutto za posiłki  od lipca do grudnia w formularzu określiłam ilość posiłków.
4. (Dodam,że sytaucja byla sczególna z dnia na dziń trezba było wyprowadzić dzieci i cała kuchnię do miejsca gdzie zabezpieczymy zywnośc).

1. W dniu zawierania umowy nie wiedziałaś że roczna wartość przekroczy 14 000 euro?
2. Jezeli nie mogłaś przewidzieć w dniu zawarcia ww. umowy ze wartosc roczna przekroczy 14 000 euro, to szacunek na okres - do konca roku, jest szacunkiem odrębnym od dotychczasowego i jezeli nie przekracza 14 000 euro to nie masz obowiazku stosowania Pzp.
3. Na jakiej podstawie zastosowałaś WR?
4. Czy tą podstawą jest 5.1a?

3

eryka napisał/a:

I teraz zaczyna sie zabawa.

1. Czxy mam wpisac tylko wartość szacunkową  tylko od lipca do grudnia te.

2. w sekcji IV.6 Mam wpisac cenę ( czyli wartośc brutto umowy) i teraz pytanie czy :
2.1. ująć   wartośc  umowy od stycznia do czerwca + umowa od lipca do grudnia ( zawartej w trybie proceduralnym pzp).
2.2 Czy w tej sekcji podac tylko umowe tą druga od lipca do grudnia .

3. Dodam,że od stycznia do grudnia szacunkowa wartośc wynosi 71 tyś zł netto.
I teraz jeżeli podalabym wartość brutto  tylko tej drugiej umowy od lipca do grudnia  zgodnie z procedurą to różnica między  szacunkwą wartością a umową zawartą  w trybie proceduralnym jest zbyt duża bowiem obejmuje faktycznie tylko 6 miesiecy.

4. Jestem załamana ta sytuacją.
5. Prosze o pomoc nikt nie jest wstanie mi pomóc.
6.Myślę aby iśc i prywatnie zapłacić za opinie prawna w sprawie.

No się zabawmy wink

1. Szacunkową wartość udzielanego zamówienia - czyli od tylko od lipca do geudnia.
2. 2.2
3. Udzielając powyższych odpowiedzi uwzględniłem to o czym piszesz.
4. Ty chyba nie masz większych problemów w życiu wink
5. Jak to nikt???
6. Lepiej nie myśl wink

4

Do Miras
Tak ide z art 5 ust 1a pkt 1 z wolnej reki usługi nieprorytetowe.
Czyli rozumię,że jeżeli umowa od lipca do grudnia nie przekroczy 14 tyś euro nie stosuje PZP. Ale czy ktoś nie zarzuci mi ,że dziele zamówienie?

5

Dodam,że umowa od  stycznia do czerwca nie była zawierana z ustawy bo po co.
Zatem nic nie musze robić?.

6

eryka napisał/a:

Umowa nie została zawarta w zadnym z trybów bo nie wiedziałam,ze bedzie wkrotce przekraczać. Przy szacowaniu usług wyszło,że  w pewnym momencie przekroczymy próg 14 tys euro. .

tzn ze wczesniej nie szacowalas? czy w trakcie realizacji zwiekszyly sie ilosci??

7

eryka napisał/a:

Czyli rozumię,że jeżeli umowa od lipca do grudnia nie przekroczy 14 tyś euro nie stosuje PZP. Ale czy ktoś nie zarzuci mi ,że dziele zamówienie?

To zależy, czy poprzednie zamówienie oszacowałaś z należytą starannością. Czy wówczas nie podzieliłaś - na dwie częsci, np. jedną do 30.06. wartość 10.000 euro, i na drugą do 30.12. na  6.000 euro.

8

W styczniu nie szacowałam bo umowa zostala zawarta tylko w trybie kodeksu cywilnego a inf o tym,że mozemy przekroczć  14 tys euro dostalam w maju,( wartośc netto za zrealizowany okres 4 miesiecy jest duża i w pewnym momencie wejdziemy w progi) . Dzis jeszcze nie wchodze w ustawę  ale w lipcu na pewno.  Zatem wiedzac ,ze to nastapi chyba powinnam coś robić.
Dodam,że wynikła sytuacja byl nie przewidywalna z dnia na dzień musialam wyprowadzic pacjentów z obiektu i zabezpieczyc posiłki w innym miejscu w ktorym funkcjonuje ajent stołówki z którym mam podpisana umowę od I do czerwca.

9

Sprawa jest trochę zawalona.
Ale teraz jak z tego wyjść.

10

Miras bardzo prozę o odpowiedź.

11 (edytowany przez lolilap 2010-05-28 08:49:02)

eryka napisał/a:

Dodam,że wynikła sytuacja byl nie przewidywalna z dnia na dzień musialam wyprowadzic pacjentów z obiektu i zabezpieczyc posiłki w innym miejscu w ktorym funkcjonuje ajent stołówki z którym mam podpisana umowę od I do czerwca.

z ajentem do czerwca?? dlaczego? czy tu wlasnie nie podzielilas? jesli bylaby do grudnia to poprostu na skutek okolicznosci o ktorych piszesz powyzej zawierasz nowa umowe zabezpieczajaca pozostaly okres zgodnie z jej wartoscia.
nie rozumiem jednak tego podzialu pierwotnej umowy do czerwca?

12

Podsumujmy:
1. Na formu trudno ustalić czy dokonałaś podziału zamówienia celem objeścia przepisów ustawy, czy nie. Być może nie i wtedy czego nie zrobisz/ co zrobisz to bedzie i tak ok.
2. Jezeli nie podzieliłaś to nie muisz nic robic - dokonujez nowego szacunku i jezeli wartośc nie przekracza 14 000 to nie stosujesz ustawy.
3. Jezeli podzieliłaś  - to musztarda po obiedzie, nic sie nie da zrobić co do tej pierwszej częsci, nastomiast jezeli chodzi o drugą to przesłanka do zastosowania WR mocno naciągana, ale lepiej zrobić coś niż nic, chyba że jeszcze nie jest podpisana umowa.

13

Umowa od lipca do grudnia zostanie podpisana bo musi byc jedzenie. Zastanawiam sie w tej sytuacji czy powinny byc tam przepisy PZP.I czy nie lepiej zawrzec ja jako nastepnej ale tylko z KC.
Posiłki grupowane są jako dostawy tego samego rodzaju. Zatem co zrobić.
Teraz wysłałam zaproszenie do negocjacji z WR do ajenta bo coś muszę zrobić ale zastanawiam się czy w sytuacji gdy wartość drugiej umowy  nie przekroczy 14 tys euro w wyniku podziału  czy wogóle pisać  OGłoszenie o udzieleniu.
Zaznaczam,ze umowe pierwsza nie ja zawierałam nic o niej nie wiedziałam  za ile i jak długo jest zawarta.
Proszę powiedziec jakie mniejsze zło wybrać.

14 (edytowany przez MIRAS 2010-05-28 09:59:03)

eryka napisał/a:

1. Umowa od lipca do grudnia zostanie podpisana bo musi byc jedzenie.
2. Teraz wysłałam zaproszenie do negocjacji z WR do ajenta

1. No tak, człowiek jeść musi... wink
2. A musi być do tego ajenta?

15

Do kwestii ogłoszenia. Druga umowa od lipca do grudnia nie przekroczy 14 tyś euro zatem nie robię nic nie umiesczam ogł o udzieleniu zam w BZP bo ona juz nie przekroczy. W kwestii zarzutu,że podzieliłam zamówienie będę się tłumaczyć. W styczniu nikt z nas nie wiedział ile będzie nas kosztowac operacja posiłkowania i jak długo będziemy przebywać w nowym miejscu na wikcie ajenta.
Czy jeśli zostanie przy kontroli postawiony zarzut podziału bo też tak może być to co mi grozi ?.

Dziękuję za pomoc sczególnie za wskazówkę ,że jest jakie kolwiek tłumaczenie. W interpretacjach doszukałam się,że są sytuacje gdzie zamwiający nie zostanie posądzony o podział zamówienia wymaga to jednak indywidualnej oceny sytuacji.

16

Jeżeli nie masz powierzonych zadań w zakresie zamówień publicznych na piśmie nie ponosisz odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych a tylko odpowiedzialność służbową . Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny fiannasów publicznych z tytułu naruszenia przepisów ustawy - Prawo zamówień publicznych zawsze ponosi z tytułu nadzoru kierownik jednostki sektora finansów publicznych. Zasady odpowiedzialności oraz sankcje za naruszenie dyscypliny finansów publicznych zostały szczegółowo określone w ustawie  z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz. z 2005 r. Nr 14, poz, 114 z późn. zm.).
Art. 31. 1. Karami za naruszenie dyscypliny finansów publicznych są: 
1) upomnienie; 
2) nagana; 
3) kara pieniężna; 
4) zakaz pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi. 
2. Karę pieniężną wymierza się w wysokości od jednokrotności do trzykrotności miesięcznego wynagrodzenia osoby odpowiedzialnej za naruszenie dyscypliny finansów publicznych - obliczonego jak wynagrodzenie za czas urlopu wypoczynkowego - należnego w roku, w którym doszło do tego naruszenia. 
3. Jeżeli nie jest możliwe ustalenie wysokości wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, karę pieniężną wymierza się w wysokości od jednokrotności do pięciokrotności przeciętnego wynagrodzenia. 
4. Karę zakazu pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi wymierza się na okres od roku do 5 lat.

17

"Zadania w zakresie zamówień publicznych" czy jeżli w zakresie obowiazków mam wpisane,że odpowidam za zamówienia publiczne to jest to samo. Co w sytuacji gdy od ksiegowości nie mam informacji,że w planie finansowym są zamówienia, które mogą przekraczać 14 tyś euro.Przecież abym uruchomiła jakąś procedurę muszę wiedzieć wczesniej czy nam zagraża Ustawa. Z tymi posiłkami nikt w styczniu nie powiadomił mnie,że może nastapić przekroczenie w trakcie roku ( mógł sam nie wiedzieć).
Nie mniej serdecznie dziękuję za wiadomość.Życzę miłej soboty.

18

eryka - za okres od 01.01. -30.06 - nie odpowiadasz. Zastałaś taki stan faktyczny jaki zastałaś. Doradzam Ci zrobienie WR na zasadach jak pisałaś wyżej, albo jeszcze lepiej ZoC, a njalepiej PN, pomimo że wartość umowy do 31.12 nie przekroczy 14000. Nie bedziesz miala zarzuty że nic z tym nie robilaś. Z ogłoszeniem o udzieleniu - tak jak pisałem wyżej. Jezeli juz wysałaś zaproszenie z WR, to doprowadz postepowanie do konca łącznie z ogłoszeniem!!!

19

Ja uważam, że powierzenie na piśmie obowiązków w zakresie zamówień publicznych musi zawierać konkretne sprawy, które ma wykonywać pracownik np.
- ustalanie wartości szacunkowej zamówienia,
- wybór trybu udzielenia zamówienia,
- przygotowanie projektu ogłoszenia i projektu SIWZ,
- zamieszczanie ogłoszeń, SIWZ i innych dokumentów dot. zamówień w BZP, UOPWE,
  stronie internetowej i tablicy ogłoszeń
- udzielanie wykonawcom na piśmie odpowiedzi na zgłoszone zapytnia,
- udział w pracach komisji przetargowej,
Wydatkowanie środków publicznych może być dokonywane do wysokości określonej w aktualnym planie finansowym.
Dla przykładu:
Jeżeli w dniu 2 stycznia 2010 roku w planie finansowym na zakup posiłków była przeznaczona kwota 50.000,00 zł (brutto), to tylko do tej wysokości zamawiający może zawrzeć umowę z wykonawcą. I wtedy nie musi stosować ustawy - Pzp.
Jeżeli plan finansowy jednostki zostanie zmieniony np. 30 czerwca 2010 r. na zakup posiłków o  kwotę 30.000,00 zł (brutto), a zatem na ten cel w roku 2010 zapisana jest łącznie kwota 80.000,00 zł (brutto), to udzielając tego drugiego zamówienia na kwotę 30.000, 00 zł (brutto) zamawiający w dalszym ciągu nie obowiązku stosowania przepisów ustawy - Pzp. Nie jest to bowiem dzielenie zamówienia mające na celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy - Pzp. Udzielając pierwszego zamówienia, zamawiający nie wiedział bowiem, że będą konieczne dodatkowe środki finansowe na zakup posiłków. Należy jednak pamiętać, że zamawiający ma ustalać wartość zamówienia z należytą starannością. Jeżeli na podstawie wcześniejszych wydatków było wiadomo, że kwota 50.000,00 zł (brutto) nie zapewni możliwości zakupu posiłków w okresie całego 2010 roku, to należało według szacunku na cały rok ustalić wartość szacunkową zamówienia i wybrać stosowny sposób postępowania - bez obowiązku stosowania ustawy, jeżeli tak ustalona wartość szacunkowa zamówienia jest poniżej 14 000 euro lub z zastosowaniem przepisów ustawy jeżeli wartość zamówienia jest powyżej 14 000 euro.

20

Miras otrzymałam kategoryczna inf,że mam nie wysyłac ogł o udzielenu zam do BZP i poprowadzić czynności tak jak pisałam.Teraz    sama zgłupiałam, bo wartość  od VII -XII netto umowy i wyszacowanego zamówienia nie przekracza 14 tyś euro . Czy wogóle w tej sytuacji należy  wysyłać takie ogłoszenie ?. Czy ty może spotkałeś takie ogłoszenie?. Nie mniej na dziś podjęlam czynności z WR. Wysłałam zaproszenie, przeprowadzę negocjacje i zostanie zawarta umowa.Dalej mam blokadę.Jak myslisz czy powinnam zrobić protokoły?. Nie chce o tym myśleć. Dodam,że podejmujac procedurę miałam w zamyśle uchronienie swojej osoby ,że po otrzymaniu in,że wartośc rosnie zaczęłam coś robić. Dziękuję za zainteresowanie się moja sprawą. Zobaczymy co na to kontrola. Nie zmuszę szefostwa do zmiany stanowiska. Na dziś zrobiłam co mogłam zgodnie z procedurą ZP.

21

Do Karolk .
Przesunięcia środków na posiłki o ile wiem następowały w trakcie trwania pierwszej umowy. Dodam więcej faktury do tego rodzaju zamówienia zaczęły byc ewidencjonowane w specjalnym programie PZP w maju 2010 r wstecz od stycznia. Gdybym nie wywoąłła problemu w luźnej rozmowie jaka to jest kwota problemu by nie było. Raport o ilości wydanych środków i wielkości juz udzielonych zamówień dostałam w maju  2010r. Co prawda nie przekracza on jeszcze 14 tys euro ale wskaźniki ilości posiłków ewidentnie wskazują,że około października wartośc zamówienia przekroczy 14 tys euro. O ile wiem na poczatku roku podobno księgowa była u szefostwa zapytać czy przewiduje czynności przetargowe.

22

Moim zdaniem jeżeli od początku wiedziano, że wartość zamówienia na posiłki przekroczy kwotę 14 000 euro, to jest to ewidentne naruszenie dyscypliny finansów publicznych, bo zamawiający wydatkował środki publiczne z pominięciem stosowania przepisów ustawy Pzp.
Ponadto mam pytanie - na jaką kwotę została podpisana umowa ?

23

Pierwsza umowa od stycznia do czerwca nie zawierała wartości ogólnej tylko cene jednego posiłku.   Wartość netto około 35 tyś ( 37 tyś brutto)  już wydane  do połowy maja Inf na podstawie przedłozonego mi w maju raportu ewidencji w programie ZP.  .

24

To na jakiej podstawie oszacowano wartość zamówienia na posiłki?

25

Poprzednej umowy od stycznia do czerwca  jeszcze trwającej ( o ile wiem to jakoś ksiegowa to liczyła ale nie wiem dokładnie ile zaplanowała na ten cel środków, byłam wyłaczona z rozmów uczestniczy ł w tym Prezes i księgowa . Sadzę,żę przyjęła liczbę dzieci x cene jednego posiłku , nie znam szcegółów nie wiem ile w tym paragrafie było na starcie zapłanowanych środków). Problem sprzedano mi dopiero w maju na moje zainteresowanie i okazał się,że po wakacjach przekroczymy 14 tyś.