1

Temat: Pisemne zobowiązanie innych podmiotów - w jakiej formie?

Czy Pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania do dyspozycji... może być złożone w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem czy musi być w formie oryginału? Czy są jakieś wyroki KIO lub opinie UZP na ten temaT?

2

Odp: Pisemne zobowiązanie innych podmiotów - w jakiej formie?

Może być kopia potwierdzona za zgodność, jak i oryginał.

3

Ok a jeżeli dopuszczalna jest kopia poświadczona za zgodność to kto ma tą zgodność poświadczyć? Wykonawca czy osoba oddająca się do dyspozycji wykonawcy? A czy do owego zobowiązania mają zastosowanie przepisy z rozporządzenia w sprawie dokumentów jakich może żądać zamawiający?

4

jeśli chodzi o zobowiązania to ja wolę oryginały smile

5

jakubowska_k napisał/a:

kto ma tą zgodność poświadczyć?

Wykonawca

jakubowska_k napisał/a:

czy do owego zobowiązania mają zastosowanie przepisy z rozporządzenia ...

Mają

6

Hmmm, nie widzę w rozporządzeniu dokumentu o nazwie pisemne zobowiązanie, więc z tą kopią to może nie do końca jest prawda.
Czy nie jest przypadkiem tak, że powinno być ono złożone w oryginale (podobnie jak w przypadku oświadczenia z art. 22.1)?

7

No ja sądzę że nie, wystarczy kopia.

8

mam pytanko- wykonawca w ofercie i na wezwanie zamawiajacego wyjasnil ze bedzie korzystal z kierownika budowy który dal mu zoobowiazanie do kierownaia robotami po wygraniu przetargu,  W zalaczyl w wyjasnieniach zobowiazanie tego kierownika jego uprawnienia i izbe, ale w siwz byl wymog ze jak bedzie korzystal z innego podmiotu to musi tez zalaczyc jego zus,us, oswiadzcenie o nie wykluczniu. Z wezwal do zlozenia tych dokumetow  (m.in us i zus) a W odpowiedzial ze bedzie kierownik w ramach umowy o prace  kierowal ta robota i zalaczyl jego zobowiazanie jak pisalam wczesnie. Z wykluczyl wykonawce i zatrzymal mu wadium. czy moze zatrzymac wadium i stwierdzić ze na wezwanie do uzupelnienia dokumetow W ich nie uzupełnił? A jak mial uzupełnic US czy ZUS jak kierownik podejmie sie kierownaia robota jako osoba fizyczna i nie ma dokumentów typu US czy ZUS. W odpowiedział na wezwanie w terminie wyznaczonym przez Z.

9

Zamawiający nie miał prawa wykluczyć wykonawcy w opisanym przypadku.
Kierownik budowy - zatrudniony w ten czy inny sposób - to nie jest ?inny podmiot? w rozumieniu ustawy Pzp, lecz część samego wykonawcy.