1

Temat: termin w którym można przedłużać wadium

jak to jest dokładnie? chcę ogłosić wyniki i mam wadium, kończy się termin związania ofertą i wadium (zostało 8 dni)  chcę wezwać do przedłużenia ważnosci i ofety i wadium. Pytanie czy mogę jeszcze poczekać na 3 dni przed skończeniem ważności ofert zgodnie z art. 84 ust.2? czy wzywać na 7 dni przed zakończeniem okresu związania ofertą zgodnie z art.184?
Pilne

2

Odp: termin w którym można przedłużać wadium

mam tę samą sytuację teraz, ważność wadiów i termin związania ofertą upływa mi 18.06, już wiem że nie zdążę podpisać umowy w tym terminie, ale zdążę wysłać wynik. Nie wiem czy powinnam wzywać do przedłużenia terminu związania ofertą? Jeżeli tak, to zgodnie z art. 85.4 jest możliwe tylko z łącznym przedłużeniem ważności wadiów, a do przedłużenia ważności wadiów można wezwać tylko na 7 dni przed. z Tego wychodzi że jeżeli chcę przesunąć termin związania ofertą to muśzę tozrobić na 11.06. Z drugiej strony zastanawiam się czy w moim przypadku to wezwanie o przedłużenie terminu związania ofertą jest konieczne, skoro umowę można podpisać po tym terminie, ale to środki unijne i tu się zdarzyćmoże wszystko. Jeszcze jedno pytanie, czy muszę dać termin w którym mają Wykonawcy wyrazić zgodę na to przedłużenie terminu związania ofertą i przedłożyć kolejne wadium?

3

jeżeli 85.4 to 3 dni a nie siedem

4

no tak, ale jezeli jedno jest niemożłiwe bez drugiego (przedluzenie tzo i tw) to w jakim momencie to zrobić? na 3 dni czy na 7 przed?