kadilak napisał/a:Ja jestem jednostka sektora finansow publicznych i do wykonawstwa umowy na budowe obiektu musze stowawac PZP.
Chodzilo mi o to czy dopuszczalne jest zastosowanie trybu zamowienia z wolnej reki (Art 67 ust1 pkt 3) na wykonanie robot budowlanych przez podwykonawców.
Robót tych nie jestesmy w stanie wykonac sami z powodu braku pracownikow na rynku pracy oraz braku mozliwosci wypozyczenia niezbednego sprzetu.
Opoznienie terminu prac zwiazane jest karami nakladanami na nasza jednostke.
przykro mi bardzo, ale zastosowanie trybu wolnej ręki z przesłanki zawartej w pkt. 3 jest niezwykle trudno. Interpretacja tego przepisu wskazuje, iż żeby z niej skorzystać muszą wszystkie w niej wymienione okoliczności wystąpić ŁĄCZNIE:
- wyjątkowa sytuacja,
- nie mozliwośc jej przewidzenia,
- natychmiastowe wykonanie zamówienia,
- nie można zachować terminów dla innych trybów.
chodzi o okoliczności obiektywnie nieprzewidywalne, takie, których zamawiający nie mógł prfzewidzieć przy dochowaniu należytej STARANNOŚCI.
Polecam bardziej tryb negocjacyjny bez ogłoszenia. Przynajmniej zachowasz pozory konkurencji. Czy WR, czy NBO, czy to PN,jeżeli jest to do 60 tys euro, termin zawsze będzie ten sam. Tylko poza ustawą możesz robić cos natychmiast.
Przykro mi