1

Temat: dowożenie dzieci- dość pilne

Będziemy ogłaszać przetarg na dowożenie dzieci do szkoły, chcemy postawić warunek wieku autobusów ( stare często psują się, wiemy to z doświadczenia). Doszły do mnie opinie , że nie powinnam tego robić, ponieważ oferenci mogą zarzucić nam ograniczenie konkurencyjności. Prosze o radę bardziej doświadczonych kolegów czy dodanie tego kryterium może spowodować problemy?

2

Odp: dowożenie dzieci- dość pilne

maria3 napisał/a:

czy dodanie tego kryterium może spowodować problemy?

Moźe, bo niby dlaczego autobus, który ma 60 miesięcy ma byc lepszy od tego co ma ich 62.

3

Nigdy takiego kryterium nie stawiam, MIRAS ma rację czasami autokar 3 letni jest w gorszym stanie jak ten 8 letni.

4

dziekuje za podpowiedzi, ale ja mam namyśli wiek np. powyżej 12 lat, a często są ponad 20 lat. jakbym postawiła warunek autobusy poniżej 15 lat , czy tak mogę?

5

Możesz zastrzec że wiek autokarów - nie starsze jak 12 lat.
Takie zastrzeżenie jak najbardziej.

6

... chociaż i takie zastrzeżenia mogą stworzyć problem. Skoro 12 letnie są ok., to już 12 letnie i jeden dzień są be wink Autobus musi być sprawny techniczne i dopuszczony do ruchu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jeżeli sie zepsuje to wykonawca ma podstawić niezwłocznie nowy. Jeżeli nie podstawia lub sporo się spóźnia to kary umowne itp.

7

maria3 napisał/a:

dziekuje za podpowiedzi, ale ja mam namyśli wiek np. powyżej 12 lat, a często są ponad 20 lat. jakbym postawiła warunek autobusy poniżej 15 lat , czy tak mogę?

...tylko może być tak że te co maja ponad 20 lat sa tuż  po generalnym remoncie, a te 12 letnie to "trupy"...