1

Temat: Likwidacja szkody-art 67/3

Po raz pierwszy mam taką pilna sytuacje i musze to sobie poukladać. Wczoraj gradobicie uszkodziło poszycie dachu (z poliwęglanu) -jest sito i nadaje sie tylko do wymiany. Oczywiście temat pilny.  Zrobimy WR art 67/3. Wynagrodzenie ryczłtowe. Potrzebuję więc kosztorys i stwiorb. Projektanci nie maja czasu lub ochoty nam te dokumenty szybko zrobić. Czy zamiast kosztorysu może być szacunek zrobiony przez ubezpieczyciela???? Ten obiekt był budowany 5 lat temu imam do niego stwiorb z tamtego przetargu. Moge go wykorzystać w tej części do tego postepowania?????  Czy mogę juz zamiescić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy nie wiedząc jeszcze ile będę miał na to kasy od ubezpieczyciela?????
Wariant drugi kupimy materiał bez ustawy wartość do 14 tys. euro, a demontaż i montaż wykonaja nasi pracownicy za dodatkowym wynagrodzeniem na umowę zlecenie. Czy będzie to ok czy dzielenie w celu uniknięcia stosowania ustawy???? Pozdrawiam

2

Odp: Likwidacja szkody-art 67/3

magi napisał/a:

Oczywiście temat pilny.

Prawnicy i kontrolerzy miewają inne poglądy i ni cnie jest oczywiste.

magi napisał/a:

Czy zamiast kosztorysu może być szacunek zrobiony przez ubezpieczyciela

Prawie tak.  Z pewnością nie będzie gorszy od opracowań projektantów, a na pewno będzie bardziej rzetelny. Proponuję poprosić o dorobienie tych paru dodatkowych elementów wymaganych przez rozporządzenie, albo w parę kwadransów samemu dorobić (!).

magi napisał/a:

mam do niego stwiorb z tamtego przetargu. Moge go wykorzystać w tej części do tego postepowania?

Oczywiście, jednak zalecam uaktualnić - można samodzielnie (!)

magi napisał/a:

Czy mogę juz zamiescić ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy nie wiedząc jeszcze ile będę miał na to kasy od ubezpieczyciela?

Nie ma przeszkód formalnych, co najwyżej ryzyko braku pieniędzy później.

magi napisał/a:

Wariant drugi (...) Czy będzie to (...) dzielenie w celu uniknięcia stosowania ustawy?

Taki zarzut jest wysoce prawdopodobny.