Temat: błędna stawka vat
hej
Mam ofertę, w której zastosowaną błędną stawkę vat - 10%. Czy dobrze myślę, że nie mogę tego poprawić i trzeba ofertę odrzucić?
Czy powinnam wzywać wykonawcę do złożenia wyjasnień?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → błędna stawka vat
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hej
Mam ofertę, w której zastosowaną błędną stawkę vat - 10%. Czy dobrze myślę, że nie mogę tego poprawić i trzeba ofertę odrzucić?
Czy powinnam wzywać wykonawcę do złożenia wyjasnień?
odrzucenie
do odrzucenia.
Dzięki
A moim zdaniem powinno to wyglądać trochę inaczej. Po pierwsze zażądaj złożenia wyjaśnień w trybie art. 86 ust. 1 ustawy. Stawka 10% niekoniecznie musi być nieprawidłowa, wystarczy, że Wykonawcą jest zakład pracy chronionej lub inna firma posiadająca stosowne zwolnienia podatkowe lub obniżony podatek. Oczywiście jeśli ze złożonych wyjaśnień będzie wynikało, że stawka jest nieprawidłowa, to ofertę odrzucisz, a dzięki żądaniu wyjaśnień unikniesz ewentualnego odwołania na mocy art. 180 ust. 2 pkt 4 i automatycznego wydłużenia czasu trwania zamówienia.
PS. Oczywiście art. 87 ustawy mea culpa
Acha i jeszcze jedno - kontrole często wskazują, iż błędem Zamawiającego jest właśnie niedociekanie u Wykonawcy podstaw zastosowanej stawki VAT.
Przeważnie wyjaśnienia nic nie dają ale owszem, każe odrzucenie czy wykluczenie powinno zostać poprzedzone wyjaśnieniem.
Oczywiście, zgadzam się z poprzednikiem, ja akurat miałam taką sytuację, w której jeden Wykonawca zaoferował stawkę 22% a drugi 7% i okazało się, że obydwie były prawidłowe, bo jeden z Wykonawców posiadał certyfikat UE, który klasyfikował produkt w innej grupie i obniżał przez to stawkę. Ja wolę się zawsze najpierw zapytać, a potem odrzucać czy wykluczać, bo mam wtedy czyste sumienie, że nikogo nie uwaliłam przez swoją niewiedzę
ok.
Jeszcze jedno pytanko. Ten sam wykonawca złożył KRS, który był ważny na dzien składania ofert, czyli na 15.06., ale już jutro minie ten termin 6 miesięcy od wystawienia dokumentu. Czy powinnam wezwać go do złożenia aktualnego?
Jeżeli miał ważny na dzień składania ofert to jest ok, więc się nie wzywa.
ZOBACZCIE I PRZECZYTAJCIE WAZNE!!!!!
WYROK z dnia 12 sierpnia 2009 r
Sygn. akt KIO/UZP 987/09
głównie strona 8, 9 wyroku
No tak wyrok może zrobić ładną siekę z mózgu, to po jakiego grzyba wszelkie interpretacje że stawki Vat poprawiać nie można a oferta jest do odrzucenia!
no dokładnie jak napisałes sieczkę identycznie zareagowałam
i już poglad ze odrzcic oferte z błednym vatem .......nie jest taki mocny jak był kiedys u mnie
na podyplomówce małgorzata stręciwilk z KIO zasugerowała by wrecz, o ile nie jest to konieczne, nie wprowadzać do formularza ofertowego pola pozycja VAT. Nie jest to zamawiającemu do niczego potrzebne a tylko rodzi problemy - jak w przypadku opisanym powyżej. Podejście tyleż dla niektórych nowatorskie a dla innych pragmatyczne jak diabli, za co osobiście bardzo cenię tego wykładowcę.
Zgadzam się najlepiej dać tylko pozycję kwoty brutto i było by z głowy
Tak, bez głowy... Księgowość by mi dała wpisać samą wartość brutto...
Tak, bez głowy... Księgowość by mi dała wpisać samą wartość brutto...
Jeżeli już musisz to mieć dla księgowości, to ewentualnie postaraj się o jakiś ładny zapis we wzorze umowy, bo zwykle to jest dokument dla księgowości jako załącznik do faktury. Zostaw tam miejsce i niech wykonawca podczas podpisywania umowy wpisze stawkę VAT jaką uzna za stosowną - zgodnie z orzeczeniem KIO, które masz powyżej. Wy i tak płacicie brutto...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → błędna stawka vat
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc