1

Temat: zoc na materiały biurowe

w formularzu cenowym wykonawca oprócz ceny miał podać nazwę oferowanego produktu, głównie chodzilo o produkty równowazne. Wykonawca składajacy oferte w tej pozycji zamiast konkretnej nazwy np. markera podal jedynie nazwe producenta- czy moge wystapić do niego od wyjasnienie o jaki produkt mu chodzi i czy jesli poda mi konkretne nazwy w wyjaśnieniu to nie będzie zmiana oferty? Czy jest to błedem jeśli pisałamw opisie produktu papier ksero A4 Pollux  lub równowazny spełniajacy poniższe parametry...... a wykonawcy z pozycji "nazwa oferowanego produktu" piszą "interntaional paper kwidzyn"  ? moim zdaniem tak ale czy to wyjasniać o jaką nazwe produktu mu chodzi?

2

Odp: zoc na materiały biurowe

Moim skromnym zdaniem, jeżeli wykonawca przy wymaganych parametrach wskazał producenta (np. "PILOT") - należy uznać, że oferuje przedmiot zgodny z parametrami wymaganymi. Można zatem tylko sprawdzić czy "PILOT" faktycznie produkuje takie markery jakie opisaliśmy w siwz. jeżeli chodzi zaś o papier - sytuacja ma się tak samo jak przy markerach.

3

dorota26 napisał/a:

w formularzu cenowym wykonawca oprócz ceny miał podać nazwę oferowanego produktu, głównie chodzilo o produkty równowazne. Wykonawca składajacy oferte w tej pozycji zamiast konkretnej nazwy np. markera podal jedynie nazwe producenta- czy moge wystapić do niego od wyjasnienie o jaki produkt mu chodzi i czy jesli poda mi konkretne nazwy w wyjaśnieniu to nie będzie zmiana oferty? Czy jest to błedem jeśli pisałamw opisie produktu papier ksero A4 Pollux  lub równowazny spełniajacy poniższe parametry...... a wykonawcy z pozycji "nazwa oferowanego produktu" piszą "interntaional paper kwidzyn"  ? moim zdaniem tak ale czy to wyjasniać o jaką nazwe produktu mu chodzi?

Dorotko,
1. albo chodziło o nazwę produktu albo "głównie (...) o produkty równoważne". Tak dobrze nie ma.
Co wykonawca ma podać w ofercie - ma być jednoznaczne i nie budzące żadnych wątpliwości. Jeżeli miał podać nazwę produktu, toją podaje, choć faktycznie może czasami być tak, że nazwa produktu jest tą samą, co nazwa producenta (choć rzadko). Wtedy mamy problem (watpliwości), gdzie szans na rozstrzygnięcie nie mamy żadnych przy wadliwej konstrukcji s.i.w.z.
Skąd wiesz, że marker posiada jakąś konkretną nazwę? Nie polecam wystąpienia o wyjaśnienie, bo cokolwiek uzyskasz w odpowiedzi wpłynie na treść oferty. Możesz wyjaśniać tylko to, co jest w ofercie, a czego nie rozumiesz.
Sama wyciągnij wnioski, czytam posty, jesteś bystra dziewczynka - w formularzu jest najlepiej wskazać między innymi kolumny do wypełnienia: 1. producent, 2. nazwa produktu.
...ale to już na przyszłość

2. cytuję: "Czy jest to błędem jeśli pisałam w opisie produktu papier ksero A4 Pollux  lub równoważny spełniajacy poniższe parametry...... a wykonawcy z pozycji "nazwa oferowanego produktu" piszą "interntaional paper kwidzyn"  ? moim zdaniem tak ale czy to wyjasniać o jaką nazwe produktu mu chodzi?"
Odp. przecież wpisał nazwę oferowanego produktu, więc w czym problem? Uzurpujesz sobie prawo do wątpliwości co do wskazanej nazwy, powinna być inna. vide pkt. 1:)

pozdrawiam

4

do pkt 2
przecież IP Kwidzyn to nie nazwa produktu a producenta nazwa produktu to: pollux, polspeed, poljet a wykonawca napisal producenta wiec ja mam wątpliwośc który z tych trzech produktów oferuje:(

do pkt 1
w formularzu ofertowym wpisałm tak jak radzisz co ma wypelnić wykonawca, wskazałam tez na kolumnę "nazwa oferowanego produktu" dla mnie to jest jasne np. uni - ball 250 C a dla wykonawców nie bo pisza uni - ball i tyle ale chyba nie ma sensu się czepiać bo moze faktycznie powinnam wpisać konkrety co rozumiem pod nazwa produktu:( Pytasz cyt.: Skąd wiesz, że marker posiada jakąś konkretną nazwę? Wykonawca dołaczył mi katalog (bo markety to produkty równowazne) z opisami technicznymi stad wiem ze nie nazywaja sie one GRANIT jak producent a np. standard marker, granit marker, metalic marker, granit MFFI itd. problem w tym ze wykonawca wpisał tylko Garnit i ja nie wiem który model oferuje

5

Dorotko,

a czy katalogi wymagałaś jako obowiązek dołączenia do ferty, celem identyfikacji oferowanego produktu z określonmi wymaganiami dla niego? Jeżeli tak, to sprawa jest prosta:

1. wykonawca oferuje produkt, podaje jego nazwę, którą identyfikujesz w katalogu, sprawdzasz swoje wymagania z cechami zawartymi w katalogu - oferta ważna i zgodna z treścią SIWZ (dot. przedmiotu zamówienia)

2. wykonawca oferuje produkt, podaje/nie podaje pełnej nazwy, nie ma możliwości identyfikacji produktu w załączonych katalogach (specyfikacjach), nie ma możliwości spawdzenia czy oferowany produkt odpowiada treści SIWZ - oferta odrzucona 89.1.2

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości w zakresie identyfikacji produktu celem sprawdzenia czy oferowany produkt spełnia określone przez Ciebie wymagania, oferta podlega odrzuceniu.
Pisałaś o niepełnej nazwie produktu, bo podano prawdopodobnie producenta, a przecież fiat, fiatowi nie równy, więc uważam, że oferta nie spełnia wymagań i podlega odrzuceniu na mocy 89.1.2

6

żądałam katalogów lub próbek jedynie dla produktów równoważnych i wykonawca dołączył katalog jednak nazwa podana w formularzu oferty to tylko producent (jest jeszcze fax - oświadczenie producenta ze jego produkty odpowiadają naszym) wiec nie wiem jaki np. marker oferuje mi wykonawca przez co nie moge porównać czy produkt ten spełnia nasze wymagania. Rozumiem (wg tego co napisałaś powyżej), ze taka oferta kwalifikuje sie do odrzucenia? 

Ale mam też taki problem (moze to nie problem) opisując produkt podałam markę np. marker edding 140 S plus wyrażenie "lub równowazny" spełniajacy poniższe parametry..., jezeli wykonawca w kolumnie nazwa priduktu pisze tylko edding to chyba powinnam to uznać? czy traktowac tak jak w przypadku równoważnych produktów, ale tro troche paranoiczna sytuacja sie robi!

7

dorota26 napisał/a:

żądałam katalogów lub próbek jedynie dla produktów równoważnych i wykonawca dołączył katalog jednak nazwa podana w formularzu oferty to tylko producent (jest jeszcze fax - oświadczenie producenta ze jego produkty odpowiadają naszym) wiec nie wiem jaki np. marker oferuje mi wykonawca przez co nie moge porównać czy produkt ten spełnia nasze wymagania. Rozumiem (wg tego co napisałaś powyżej), ze taka oferta kwalifikuje sie do odrzucenia? 

Ale mam też taki problem (moze to nie problem) opisując produkt podałam markę np. marker edding 140 S plus wyrażenie "lub równowazny" spełniajacy poniższe parametry..., jezeli wykonawca w kolumnie nazwa priduktu pisze tylko edding to chyba powinnam to uznać? czy traktowac tak jak w przypadku równoważnych produktów, ale tro troche paranoiczna sytuacja sie robi!

rzeczywiście zaczyna się paranoja, ale spróbujemy temu zaradzić.

1. część pięrwsza wnioski słuszne. Nie widzę materiału (oferty,siwz) ale jeżeli jest tak jak piszesz, to do odrzucenia.

2. wykonawca podał częśc nazwy, którą określiłaś w siwz, tzn napisał tylko "edding". Wg. mojej oceny, nie zaoferował (nie poświadczył podpisem na ofercie), że dostaniesz to czego oczekujesz. A, Ty napisałaś, że chcesz "edding 140 S" lub równoważne. Nie traktowałąm bym tej oferty, jako równoważnej, ale jako niezgodnej z siwz. Dlaczego:
  a) nie masz możliwość porównać równoważności zaoferowanego produktu w katalogu,
  b) została uzyta określona przez Ciebie nazwa, ale bez konkretnej identyfikacji.

Może stać się tak, że wykonawca będzie realizował umowę i dostarczał zupełnie coś innego niż oczekiwałaś. Wszak marker ten nie został nazwany właściwie.

Ja, odrzuciłabym tę ofertę takżę. Wskazujesz w siwz czego wymagałąś, a co zostało zaoferowane.
Trzymam kciuki i spadam na kilka dni z forum.