1

Temat: Wydłużenie terminu wykonania zamówienia

Mam do was pytanie hipotetyczne.

termin wykonania wyznaczony na 20.06.2010. Wykonawca w dniu 19.06.2010 zwraca sie do Zamawiającego z prośbą o Wydłużenie terminu wykonania do 25.06.2010 podając jakieśtam potwierdzone uzasadnienie, z którego wynika że przez kilkanaście dni nie był w stanie wykonywać usługi.
Zakładamy że zamawiający przewidział możliwości zmiany warunków wpisując formułkę że jest to dopuszczalne w sytuacji gdy wystapily okolicznosci ktorych zadna ze stron nie mogla przewidziec.

Co w takiej sytuacji?

a) czy zamawiający ma się do takiego pisma ustosunkować, jeśli tak to w jakiej formie?
b) czy w ogóle mozliwe jest aneksowania umowy w zakresie terminu wykonania? art 144 chyba to wyklucza...
c) czy ewentualnie takie pismo należy traktować jedynie informacyjnie (wykonawca informuje o opoznieniu) a nie jako wniosek.
d) jak sie to wszystko ma do dyscypliny finansów która zobowiazuje do egzekwwania kar umownych w przypadku opoznienia w realizacji zamówienia.

2

Odp: Wydłużenie terminu wykonania zamówienia

Jak dla mnie jest to zmiana która jest zgodna z art. 144, tym bardziej że zamawiający przewidział taką możliwość, dlatego proponuję protokół konieczności i oczywiście stosowny aneks do umowy.

3 (edytowany przez hubal 2010-06-20 18:31:17)

Ostrożnie, to chyba nie tak.
Mamy założenie, że możliwość zmiany terminu została przewidziana i zapisana w ogłoszeniu lub siwz. Jednocześnie musiały tam być określone ?warunki takiej zmiany? (cytat z ustawy). Logiczne, że teraz należałoby wykazać te warunki, udowodnić że wystąpiły, co dopuszczałoby zmianę, zaś samo oświadczenie i prośba wykonawcy może nie wystarczać.
W związku z powyższym na pytania cząstkowe można odpowiedzieć następująco:
a) prosić o dowody
b) aneksowanie jest dopuszczalne, bowiem zmiany w naszej hipotetycznej sytuacji były przewidziane na podstawie art.144
c) można traktować jak wniosek
d) jeśli za opóźnienie nie można obwiniać wykonawcy, to kary umowne są raczej bezzasadne, jednocześnie tak to mniej więcej powinno być zapisane w umowie - tak rozumiem dyscyplinę.

4

Należy dobrze uzasadnić i aneksować zgodnie z art. 144, takie jest moje zdanie.