1 (edytowany przez DB25 2010-06-22 12:24:16)

Temat: Warunki różne dlka różnych czesci postępowania

Bardzo mi zależy na poprawnym wpisie w SIWZ.
Przetarg na RB. 3 częsci. W części A - wymagam wykazania 3 robót o wartości min. 200 000. W częsci B - 3 robót o wartości 50 000. W częsci C - 3 robót o wartosci 50 000. Wykonawca może złożyć ofertę na wybraną 1 lub wszystkie części.
Nie chcę , aby składał za dużo wykazów jezeli składa ofertę np. na czesć A i część B.

Może macie jakiś przykład zapisu, że nie potrzeba 3 X 2000 000 i 3 X 50 000, lecz wystarczy, że 3 X 300 000, bo to potwierdzi i A i B. A może tak nie można.

2

Odp: Warunki różne dlka różnych czesci postępowania

A to przedmiotem zadania w tych 3 częściach jest wykonanie tego samej roboty? Bo jeżeli nie to w jaki sposób chcesz sprzężyć ze sobą wykazy (doświadczenie) i referencje do 3 różnych prac? Przecież wykazy powinnyć przedstawiać wykonanie usług tożsamych z przedmiotem zamówienia.

Natomiast jeżeli Zamawiający podzielił na 3 części zamówienia np pod względem teryrtorialnym  -  oraz przy założeniu że chodzi np o wybudowanie 3 kominów w 3 różnych województwach - to nie widzę przeszkód by Wykonawca który składa ofertę na wszystkie trzy cześci przedstawił wykonanie 3 prac na 200 000 zł każda. Na jednym wykazie i poparte jednymi referencjami rzecz jasna.

3

Dokładnie tak, jeżeli będą te same prace a Wykonawca przedstawi roboty na maksymalne warunki kwotowe to nie ma przeszkód.

4

Kiedyś robiłem to samo i zapis był wstylu " W przypadku gdy wykonawca złozy oferty na wiecej niż jednna część zamówienia zamawiajacy uzna spełnienie warunku doswiadczenia w stosunku do wszystkich części zamówienia jesli wykonawca w wykazie robót oraz "referencjach" wykaże spełnienie warunku w stosunku do zadania o najwyższym warunku kwotowym."
Piszę z pamięci ale to było coś takiego.
Na marginesie. Uważam że warunki zamaw. powinien stawiać adektawtne do przedmiotu zamówienia. Z kwot które podajesz zzastanawia mnie liczba wykonanych robót. Ja wymagałbym do takich kwot po 1 rb. Chyba że prace faktycznie specjalistyczne. Im wiecej papierów wiecej roboty(uzupełnienia,wyjasnienia,wykłuczenia) dla Ciebie a i oferentów moze byc mniej.  Ale to moje zasady. Pozdro

5

No właśnie, dobrze pisze responder, dodam jedynie, że mnie by wystarczyło po 1 robocie, zaś wartość to 10-30% planowanego zadania, no i proponuję napisać wyraźnie, czy wymagane kwoty są dla KAŻDEGO zadania czy ŁĄCZNIE dla wszystkich.