1

Temat: ryczałt czy możn.

Witam mam takie pytanko złożona oferta na przetarg nieograniczony.  zadanie składało się z kilku pozycji budowlanka, elektryka i kanalizacja w tym budowlanka rozliczana ryczałtowo a pozostałe dwie branże   kosztorysowo. Moje pytanie dotyczy budowlanki (zamawiający żądał kosztorysów na cały zakres) po analizie kosztorysów w jednej pozycji kosztorysu ofertowego była różnica 50tys złotych.  Wykonawca policzył materiał nie spełniający norm dla tej pozycji wycenił niezgodnie z projektem budowlanym. Mam takie pytanie ponieważ jest cena ryczałtowa na budowlankę czy  jest sens wzywać  do wyjaśnień, w sumie różnica na budowlance jest na całości 50 tys różnicy między 1 a 2 ofertą. Ale mam taką wątpliwość.  czy wykonawca wykona to należycie?

2

Odp: ryczałt czy możn.

Wyrok z dnia 24 listopada 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1439/09, Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Biorąc pod uwagę ryczałtowy charakter zastosowanego wynagrodzenia, należy uznać że wykazane rozbieżności pomiędzy kosztorysem ofertowym wybranego wykonawcy a przedmiarem robót, przygotowanym przez zamawiającego nie mają znaczenia dla oceny prawidłowości sporządzenia i przygotowania oferty......................................" .

3

No właśnie tak też myślę smile

4

nina napisał/a:

Ale mam taką wątpliwość.  czy wykonawca wykona to należycie?

Z zasady musi, jednak skoro wycenił jak wyżej, to jest niepokojący sygnał i wskazane byłoby wyjaśnić, czy może zamierza wykonać niezgodnie ze specyfikacją, to wtedy oczywiście do odrzucenia.

5

dzięki chubal pojawiła się iskierka w ciemnym tunelu.