1

Temat: Warunki udziału w postępowaniu

Pan meceans Jerzy Pieróg na Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Ekonomiczne i prawne zagadnienia zamówień publicznych. Polska na tle Unii Europejskiej", która odbyła się w Łodzi w dniach 21 - 22 czerwca 2010 r. zaprezentował bardzo ciekawe a zarazem krytyczne stanowisko dotyczace warunków udziału w postępowaniu prezentowane przez UZP. Tytuł wystąpienia  Pana meceansa "Art. 22 ust. 1 - Warunki udziału w postępowaniu czy uprawnienie dla zamawiajacego do ich określenia?".
Oto początkowy fragment tego wystąpienia:
"Liczba 22 to pechowa liczba. Bo jak można inaczej zrozumieć to, co w dniu 22 grudnia 2009 r. stało się z art. 22 ustawy Prawo zamówień publicznych (dalej ustawa Pzp). W tym właśnie dniu weszła w życie nowelizacja ustawy, która do art. 22 wprowadziła zamęt. Bo do tego dnia wszystko było jasne. Art. 22 określał Warunki udziału w postępowaniu, pomagał mu w tym art. 24 oraz rozporządzenie w sprawie dokumentów. Wszystko było jasne, czytelne i poukładane. Od lat zresztą. I komu to przeszkadzało?".
Wystąpienie to jest dostępne na stronie internetowej: www.pierog.pl
Polecam, jak przyczynek do dalszej dyskusji w sprawie warunków udziału w postępowaniu. Oczekuję na uwagi własne przemyślenia.

2

Odp: Warunki udziału w postępowaniu

w którym miejscu na tej stronie jest dokładnie to wystąpienie?

3

http://www.pierog.pl/publikacje_wiecej,156,45,1.html

4

no to po zapoznaniu się z ta opinią, jak wg was powinien wyglądać wzór oświadczenia o spełnianiu warunków w postępowaniu?

5

Ja staram się postępować asekuracyjnie, nie wiem, jakie poglądy będzie reprezentował ewentualny kontrolujący, więc żądam takiego oświadczenia:

OŚWIADCZENIE WYKONAWCY
Składając ofertę w niniejszym postępowaniu, oświadczam, że:
1. spełniam warunki  o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy.... oraz  pkt. .... SIWZ
2. brak podstaw do wykluczenia  mnie z powodu niespełnienia warunków o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy PZP.

6

Fragment z pkt 1 "w art. 22 ust. 1 ustawy..." jest dla zwolenników poglądu, że Pzp jednak określa warunki udziału  w postępowaniu.
Staram sie tez zawsze precyzować choćby jeden warunek z art. 22.1 w SIWZ.