1

Temat: obowiązki zamawiającego przy odwołaniu

Jakie obowiązki ma zamawiający kiedy otrzyma kopię odwołania? Przesłaliśmy kopie wykonawcom i wezwaliśmy do przystąpienia. W regulaminie postęp. przy rozpatrywaniu odwołań jest napisane, że prezes urzedu przekazuje kopię dokumentacji postępowania złożona przez zamaw. Prezesowi KIO.
Czy kopię postepowania trzeba dostarczyć do Urzędu (czy są to kopie ofert, protokół SIWZ, projekt?). Z czego to wynika, ż etrzeba ją dostarczyć z przepisów, czy z wezwania prezesa?
Czy są jeszcze jakieś obowiązki?

2

Odp: obowiązki zamawiającego przy odwołaniu

musisz poczekać na wezwanie z uzp. Jeśli dokumentacja jest obszerna, proponuję rozpocząć kopiowanie - później może Ci czasu zabraknąć. Przed wysłaniem upewnij się, że kopia dokumentacji została podpisana za zgodność z oryginałem (za pierwszym razem jako świeżynka zapomniałam i nic się nie stało, ale to było wieki temu...)
Jeśli chcesz uznać odwołanie - opracowaniem tego też możesz się już zająć. Ostatnio słyszałam, że Prezes wzywa na rozprawę na 15 dni po skutecznym złożeniu odwołania

W Twojej wypowiedzi brakuje informacji o etapie postępowania. Jeśli odwołanie zostało złożone na:
- treść SIWZ/ogłoszenie - informacja o odwołaniu koniecznie na stronę (184 jeśli mnie pamięć nie myli)
- jeśli na wybór/odrzucenia/wykluczenia - przedłużasz wadium - tylko do wykonawcy wybranego;
- jeśli w trakcie oceny ofert na czynności Zamawijacego- do wszystkich uczestników.

Powodzenia życzę smile

3

dziękuję za odpowiedź,
odwołanie na wybór, wykluczenie/odrzucenie - czyli wezwać do przedłużenia ważności wadium nie później niż na 7 dni przed upływem ważności, tylko do wykon. od oferty najkorz. a co jeśli nakżą nam powtórzenie czynności wyboru to co się dzieje z wadium innych (czy można wybrać innego bez wadium)?

4

46.3 - bardzo jasno napisane, co się robi smile

5

ok, zapomniałam o tym przepisie, jeszcze raz dziękuję