1

Temat: dezorientacja

witam mam pytanko bo przymierzam sie do ogłoszenia PN na szkolenia (z dopuszczeniem złożenia oferty częściowej) i  wychodzi mi że na ok. 10 szkoleń sa chetne pojedyńcze osoby no do dwóch os max.   Czy mogę w SIWZ zapisac że dopuszczam mozliwość dolaczenia tych pojedyńczych osób na szkolenie otwarte ( z wolnego naboru tzn mogą dołączyć do innej grupy) o takiej samej tematyce. jesli jest taka mozliwoś jak i gdzie to mogę zapisać/
/

2

Odp: dezorientacja

Myślę, że nawet powinnaś dopuścić taką możliwość. Zorganizowanie szkolenia tylko dla dwóch osób może okazać sie bardzo drogie.  Najlepiej w opisie przedmiotu zamówienia  umieścić zapis, że dopuszczasz, aby osoby zostały przeszkolone wraz z inną grupą na kursie o tematyce odpowiadajacej przedmiotowi zamówienia i na przykład grupa ta nie powinna przekroczyć 20 (lub ile uważasz za słuszne) osób.

3

Zgadzam się z Joanną.

4

fajnie dzięki a czy moge umieścic zapis że szkolenia mogą odbywać sie w dwoch konkretnych miastach czy podac odległośc np (do 50 km od siedziby zamawiającego albo takiego a takiego miasta)) do jakiej uczestnicy szkolenia mogą dojerzdzać?

5 (edytowany przez joanna99 2010-07-01 09:12:02)

Moższesz tak i tak, ważne tylko, żeby to było uzasadnione, najlepiej takie uzasadnienie podać w SIWZ przy informacji, gdzie bedzie realiowane szkolenie.
Np. ze względu na koszty przejazdu, którymi nie możesz obciążyć kursantów, a w przypadku gdyby wykonawca sam chciał ich transportować we własnym zakresie, nie jest wskazany czas podróży pow. godziny, bo kursanci są  z rónych miejsc i nie dojadą tak wcześnie na miejsce zbórki, gdyby kurs zaczynał sie np. o ósmej rano.

To tylko takie przykładowe rozwiązanie, które teraz przysłżo mi do głowy.