1

Temat: ogłoszenie przetargu a komisja przetargowa

czy komisję przetargową należy powołać przed ogłoszeniem przetargu, czy można ją powołać już po ogłoszeniu przetargu?

2

Odp: ogłoszenie przetargu a komisja przetargowa

Przed ogłoszeniem postępowania, komisja przecież wspólnie (powinna), przygotować postępowanie.

3 (edytowany przez joanna99 2010-07-01 08:02:45)

Jeśli komisja nie ma powierzonych przez kierownika żadnych czynności związanych z przygotowaniem postępowania, to nie musi zostać powołana przed ogłoszeniem przetargu. Art. 20 Pzp.

4

Niby tak, lecz miałem to  wytknięte podczas kontroli i na nic był tłumaczenie art.20.

5

Ja z takim wytknięciami kontroli się nie zgadzam i na taki zarzut kontrolujących, działając na podstawie art. 6 Kodeksu cywilnego, proszę o wskazanie podstawy prawnej takiego zarzutu.  Nie należy bowiem zakładać, że kontrolujący zawsze mają rację. Ja ostatnio do protokołu kontroli w jednostce, której pomagam w zamówieniach, złożyłem w imieniu dyrektora 6 stron zarzutów do zapisów zawartych w protokole kontroli liczącego 22 strony.

6

Tu należy siegnąć do regulaminu lub innego dokumnetu regulującego prace komisji, kierownik na tu pewną swobodę w kwestii powierzania dodatkowych czynności komisji (poza badaniem i oceną ofert i spełniania warunków udziału przez wykonawców).

7

Zgadzam się w 100% z joanna99.

8

Zgadzam sie z karolk, czasem warto skontrolować kontrolujacych, też przekonałam sie na własnej skórze. Czesem, mówiąc brzydko, nie mają sie do czego doczepić, to czepiają się czegokolwiek. Pewnie i tak było w przypadku Marcela smile

9

szad napisał/a:

czy komisję przetargową należy powołać przed ogłoszeniem przetargu, czy można ją powołać już po ogłoszeniu przetargu?

Może być po.