1 (edytowany przez skorpion 2010-07-02 11:12:58)

Temat: Roboty budowlane

Witam,
przygotowuje postępowanie na Roboty budowlane. To moje pierwsze postępowanie na RB, (do tej pory były tylko dostawy i usługi). Rozliczenie z Wykonawcą będzie ryczałtowe.  Przedmiotem postępowania bedzie remont oddziału szpitalnego. Przewiduje, że w trakcie remontu wyjdą różne nie przewidziane w dokumentacji projektowej Roboty (tak było podczas remontu innego oddziału piętro wyżej w tym samym budynku a dokumentację robi inna osoba niż tą wczesniejszą i raczej bez wielkiego doświadczenia z pomieszczeniami szpitalnymi).
Mam pytanie czy we wzorze umowy jest sens przewidywać przy ryczłcie ewentualne Roboty zamienne?
Co  jeśli wyjdzie potrzeba wykonania robót dodatkowych? Wykonawca musi je wykonać w ramach ryczałtu?
Pytam ponieważ czytam różne opinie na portalach i jest duzo rozbieżności a jednocześnie moja poprzedniczka miała w podobnej sytuacji ryczałt i nie przeszkadzało jej to podpisywać(wdg stanu prawnego jeszcze przed nowelizacją art. 144) aneksów na Roboty zamienne i umów na Roboty dodatkowe.

2

Odp: Roboty budowlane

może powinieneś przewidzieć w siwz i w ogłoszeniu możliwość wykonania robót zamiennych, żeby mieć podkładkę pod ten art. 144.
roboty dodatkowe to osobne zamówienie, niełączone z zamówieniem podstawowym, wiec wykonawcy należy się osobne wynagrodzenie, mimo że podstawowe było na ryczałt.
piszesz, że rozliczenie z wykonawcą będzie kosztorysowe a potem że we wzorze umowy będzie ryczałt. to jakie w końcu jest to wynagrodzenie?

3

Wynagrodzenie ryczałtowe zakłada jedną stałą kwotę wynagrodzenia za wykonane prace, która jest z góry określona w umowie. Jest to cena, jaką zadeklarował w swojej ofercie wykonawca za wykonanie prac określonych w siwz. Na etapie realizacji zamówienia wykonawca pozbawiony jest możliwości żądania zwiększenia wynagrodzenia, nawet, jeśli w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac.
Zgadzając się na wynagrodzenie ryczałtowe zamawiający jak i wykonawca muszą zdawać sobie sprawę, że w trakcie realizacji zamówienia oraz po jego wykonaniu nie będzie można żądać podwyższenia ani obniżenia wynagrodzenia. Ten rodzaj rozliczania się zakłada pełen profesjonalizm po stronie wykonawcy, który dysponując odpowiednią wiedzą i doświadczeniem może samodzielnie dokonać oceny dokumentacji projektowej i stwierdzić, jakie prace będą konieczne lub mogą stać się niezbędne do wykonania zamówienia. Wykonawca bazując na swoim doświadczeniu powinien być w stanie ocenić skalę robót dodatkowych oraz potencjalne ryzyko związane z wykonaniem zamówienia i odpowiednio wkalkulować je w cenę oferty. Oferty kalkulowane, jako ryczałtowe mogą okazać się, więc znacznie droższe niż oferty kalkulowane kosztorysowo.
Wynagrodzenie ryczałtowe powinno zostać tak obliczone, że jeżeli pojawi się konieczność wykonania robót dodatkowych, np. projektant wadliwie wykonał dokumentację projektową i nie przewidywała ona pewnych prac, które są niezbędne do zakończenia przedmiotu umowy, to wykonawca zdoła je wykonać za kwotę, którą zaoferował w swojej ofercie.
Więc przy ryczałcie r. dodatkowe nie mogą wystąpić, natomiast zamówienia dodatkowe tak.

4

a jaka jest różnica między robotami dodatkowymi a zamówieniami dodatkowymi? specjalistą od robót nie jestem i jakoś nie kumam tego ostatniego zdania

5

Przepraszam. Rozliczenie będzie ryczałtowe. Już poprawiłem ten błąd.

6

,,Zamówienie dodatkowe" to takie, które wykracza poza przedmiot zamówienia. Wtedy jest nowa umowa. Tego w SIWZ raczej sie nie przewiduje bo reguluje to ustawa - art. 67 ust. 1 pkt. 5.
,,Roboty dodatkowe" mieszczą sie w przedmiocie zamówienia. Ale przy ryczałcie nie ma jak określić ich wartości.

7

Przy rozliczaniu kosztorysowym zakopie sie w tym po uszy bo nie znam sie na tym a pomocy znikąd. A przy ryczałcie boje się, że wyjdą takie ,,kwiatki" w trakcie realizacji że Wykonawca bedzie wolał zapłacić kare niż dokończyć robote i terminy polecą. Dlatego moje pytanie czy przy ryczałcie mimo wszystko mogę przewidzieć np. zlecenie robót  dodatkowych jeżeli ich wartość będzie przekraczała np. 20 tyś. zł a do sposobu obliczenia ich wartości zażądać dołączenia kosztorysów ofertowych z zastrzeżeniem że nie bedą one brane pod uwagę przy sprawdzaniu oferty tylko np. zostaną wykorzystane przy ewentualnym ustalaniu wartości robót dodatkowych.

8

Ja chciałem zwrócić uwagę na fakt, że dokonanie przez zamawiającego opisu przedmiotu zamówienia na roboty budowlane z nienależytą starannością nie stanowi podstawy do udzielenia wykonawcy zamówienia dodatkowego w trybie ZWR. Natomiast roboty dodatkowe (nie mylić z zamówieniami dodatkowymi) to roboty przewidziane w projekcie budowlanym, projektach wykonawczych oraz STWiORB a nie zawarte w przedmiarze robót. W przypadku wynagrodzenia ryczałtowego nie może być mowy o robotach dodatkowych, bo wykonawca ma wykonać przedmiot umowy zgodnie z projektem budowlanym,  za umówione wynagrodzenie.

9

Ok. I wszystko jasne. A jak karolk przy ryczałcie z robotami zamiennymi?

10

Mogą wystąpić, lecz należy je przewidzieć zgodnie z art.144.

11

Ewa Wiktorowska w artykule "Roboty zamienne" zamieszczonym w Nr 10 (23)  miesięcznika "Przetargi Publiczne" z października 2007, str. 32 -33 pisze:
"W przypadku umów o wynagrodze?nie ryczałtowe należy zachować dużo większą ostrożność. Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 6 maja 2004 r. (sygn. II CK 315/03) stwierdził, że na gruncie obowiązującego prawa brak jest podstaw do zwiększenia wy?nagrodzenia ryczałtowego wykonawcy robót budowlanych nawet w przypadku, gdyby wykonanie robót budowlanych groziło mu rażącą stratą. Wyrok ten SN oparł na ocenie wzajemnego stosunku art. 632 § 2 i art. 656 § 1 Kc, uznając, że zawarty w art. 656 Kc katalog odesłań przepisów umowy o roboty budowlane do przepisów umowy o dzieło jest ka?talogiem zamkniętym i dotyczy tylko przypadków w nim wymienionych. Stąd brak odesłania w tym przepisie prawa do żądania odpowiednio podwyższenia wynagrodzenia ryczałtowego za roboty budowlane w oparciu o przepisy umów o dzieło powoduje, że nie może ono być uwzględniane"

12

Zgadza się jednak roboty zamienne to wymianka coś za coś bez zmiany wynagrodzenia oczywiście.

13

Dzięki za podpowiedzi. Wynika z tego że cena ryczałtowa jest niezmienna.

14

Raczej tak.