1

Temat: błędne wezwanie do uzupełnienia dokumentów

Przeprowadziłam postepowanie na zakup sprzętu rolniczego. jestem na etapie sprawdzania ofert. Wykonawcy do oferty mieli załączyć informację na temat parametrów oferowanego sprzętu rolniczego. Jeden z wykonawców załączył taka informację jednak jest ona niepełna. W związku z powyższym zamawaijacy wezwał go do uzupełnienia tego dokumentu na podtsawie art. 26 ust. 3 w zwiazku z art. 25 ust. 1 pkt 2 (czyli uznałam, ze jest to dokument potwierdzający spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez zamawaijacego). jednak teraz zastanawaim sie czy dobrze zrobiłam, bo czy nie jest to treść oferty, której nie można uzupełnić? Co powinna w takim przpadku zrobić, skoro pismo poszło juz do wykonawcy? W jaki sposób to wszystko cofnąć?

2

Odp: błędne wezwanie do uzupełnienia dokumentów

"Nieścisłości w opisie technicznym lub nawet sprzeczności powinny zostać wyjaśnione na podstawie art. 26 ust. 4 i ewentualnie uzupełnione zgodnie z art. 26 ust. 3. upzup.
Uzupełnianie dokumentów przedmiotowych jest możliwe dzięki zrównania przez ustawodawcę obu rodzajów dokumentów (zarówno podmiotowych ? potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu; jak i tych przedmiotowych).
Podobny pogląd reprezentuje Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 17 września 2008r. (sygn. akt KIO/UZP 919/08). Zgodnie z nim, co do zasady dopuszczalne jest uzupełnianie oferty o dokumenty przedmiotowe, i to zarówno w sytuacji, gdy fizycznie nie zostały one załączone do oferty, jak i w przypadku gdy zostały one złączone, ale zawierają błędy lub braki. W takim wypadku probówkę, folder reklamowy czy opis należy traktować jak dokument lub oświadczenie z art. 25 ust. 1 ustawy.
Jednak należy zbadać w pierwszej kolejności w jakim celu zostały dołączone opisy techniczne. Jeśli jest to elementem oferty wykonawcy jego uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest niedopuszczalne. Jeśli zamiarem Zamawiającego było jedynie potwierdzenie czy oferowane dostawy/ usługi/ roboty budowlane spełniają wymagania określone w SIWZ wówczas uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 Pzp jest, zdaniem Izby uzasadnione."

3

a w jaki sposób rozumieć zapis: "jesli jest to element oferty"?

4

http://www.przetargipubliczne.pl/numery/lipiec-2009/probka-element-oferty-czy-dokument.html

5

a nie jest tak że uzupełnia sie dokument lub oświadczenie z art. 25 ust. 1 ustawy czyli potwierdzające spełnienie warunków udziału w postepowaniu??
a próbki, opisy lub fotografii składa się w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy,
usługi lub roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez Z.

6

Również uzupełnia się próbki, opisy itp, sądzę że uzupełnienie jest zasadne chodziarz najlepiej widzieć dokumenty.