Temat: cena jako 2,998 odrzucenie czy nie?
prosze o wasze opinie na ten temat? najlepiej z powolaniem sie na konkretna ustawe.
dz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → cena jako 2,998 odrzucenie czy nie?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
prosze o wasze opinie na ten temat? najlepiej z powolaniem sie na konkretna ustawe.
dz.
"Analiza wyroków sądów okręgowych oraz analiza orzeczeń zespołów arbitrów" (wyd. Urząd Zamówień Publicznych, Warszawa 2006 r. ) str. 173.
Znajdziesz to na www.uzp.gov.pl ("Publikacje")
Cena jak cena. Zalezy jaki VAT...
Piotrze, ale w polskim systemie monetarnym nie ma "100 lub 1000 groszy". Prawo (przy płatnościach) dopuszcza 2 miejsca po przecinku.
Prawo (przy płatnościach) dopuszcza 2 miejsca po przecinku.
A które prawo?
Ustawa o denominacji złotego (Dz.U.94.84.386)
Ustawa o denominacji złotego (Dz.U.94.84.386)
Przecież to ustawa epizodyczna na lata 1995-96.
Ona nie reguluje określania cen na dzisiaj.
Tak? A co zatem reguluje 2 miejsca po przecinku? Hę?
Tak? A co zatem reguluje 2 miejsca po przecinku? Hę?
Dobre pytanie.
nie ma definicji legalnej, ale wystarczą przepisy ustawy o cenach, także ustawy bankowej.
Nominał płatniczy najmniejszy to 1 gr. Nominał określa także wartość płatniczą wyrażoną w konkretnej wielkości: 1gr, 2 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, 1 zł, 2 zł itd. myslę, że każdy zna polskie nominały , bo może już operuje tylko funtami i się zapomniało a one to(polskie złote) przesądzają o zobowiązaniu w płatności określonej w art. 3 ust. 1 pkt. 1 ustawy o cenach. Jasno z tego wynika, że nie możemy zapłacić do trzech miejsc po przecinku, bo nie ma takiego nominału.
Takie jest moje zdanie.
Jasno z tego wynika, że nie możemy zapłacić do trzech miejsc po przecinku, bo nie ma takiego nominału.
Ale zauważ, że już od jakiegoś czasu rozliczamy sie za pomocą przelewów, a nie banknotów i monet, więc teoretycznie można zapłacić nawet 1/3 grosza.
Norka, no przeciez o tym mówię........:)
witam po przymusowej przerwie..
Piotrze, teoretycznie - tak, ale praktycznie bank rozliczy się z Tobą gotówką (wypłata) do dwóch miejsc
witam po przymusowej przerwie..
Piotrze, teoretycznie - tak, ale praktycznie bank rozliczy się z Tobą gotówką (wypłata) do dwóch miejsc
Ja tam żadnej gotówki z banku nie wypłacam.
A jako zamawiający nie płacę wykonawcy gotówką lecz przelewem.
tak więc konsensusu NIET!!! a moze jednak ktos pokusi sie???
osobiscie popieram odwolanie do ustawy o denominacji złotego (Dz.U.94.84.386)
ODRZUCENIE
a Wy?
jest taki poglad , ze tylko na koncu ma byc hehe dwa zera. a szczególnie słownie. Zauwazcie ze przy cena jednostkowych , ryczałtowych. Wychodza takie numery jak zlicza sie do kupy to potem Vat liczony od całosci nie zawsze sie zgadza Z Vatem liczonym od od kazdegej ceny jednostkowej.
Ceny moga byc w ofertach podawane z kilkoma miejscami po przecinku byle tylko cena całosciowa była podana w jednostkach monetarnych.
A dla wielbicieli ustawy o denominacji pytanie a jak waluta prztargu Euro ? Tam chyba polska denominacja nie siega.
Spotkałem sie tez kiedys ze i skarbówka (opinia kogos nie moje własne doswiadczenie tez dopuszcza np trzy miejsca po przecinku w cenach jednostkowych)
jarek rozmawiamy o PLN i z tym euro to wypaliles .
cena kosztorysowa z 0,ooo moze wystapic tylko w ryczalcie!!!!
jak zaplacisz za olowek kosztujacy 1,783 zl br?? bo przeciez nie bedziesz zliczal gumki, olowka i linijki za 4,00 zl jako ryczalt?:)
kwestia do rozstrzygniecia jest tylko nastepujacy problem:
czy odrzucamy? i z jakiego par?
kwestia do rozstrzygniecia jest tylko nastepujacy problem:
czy odrzucamy? i z jakiego par?
zaryzykuję, choć powyższe posty nie dają pełnego obrazu sprawy, więc może...
art. 89.1.8 w związku z art. 56 lub nast. Kc a to z zastosowania art. 14 ustawy Pzp
tyle, że może być ostry protest, więc czy faktycznie nalezy odrzucać?? Piotrek przekonał mnie formą rozliczania bezgotówkowego. Może naleąy zajrzeć do ustawy o rachunkowości i doczytać czy dopuszczalne jest wystawianie faktur do rozliczenia w formie przytoczonego nominału czyli do trzech miejsc po przecinku.
nora protest dot czego?
PIotrek..... rozliczanie bezgotowkowe? co to oznacza? zapiszesz to w siwz? ze dopuszczasz tylko taka forme? a jesli gosc nie bedzie mial konta (os fizyczna nie prowadz dz gosp - patrz UPZP) lub nie umie z niego korzystac ? (hipotetycznie) to jak? przeciez nie rozlupiemy mu grosza na pol? przyznaj ze brak tu logiki...
osobiscie nigdy nie przeprowadzilem transakcji na kwote 0,001 zl nawet w banku - w mojej obecnisci - zaokraglono do setnych czesci.
mysle ze jesli banki dopuszczaja takie formy to jedynie w rozliczeniach miedzybankowych ktore nie maja tu zastosowania.
Mała lekturka.... http://www.uzp.gov.pl/odwolania/wyroki/pdf/2005/0-493-05.pdf ...
no i o to chodzilo moi drodzy
89 ust 1 pkt 1
No przecież cały czas o tym mówiłem....
zgadza sie w ostatnim poscie tak (i b. dziekuje za niego)
ale poprzedni ...
Oj tam ... czepiasz się...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → cena jako 2,998 odrzucenie czy nie?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc