1

Temat: Referencje, wykaza wykonanych robót

Mam sytuację, w której żądam potwierdzenia realizacji zadania:  przynajmniej jedno zadanie w obiektach użyteczności publicznej (każdy o kubaturze ? 2000 m?, obejmujące łącznie swym zakresem:
-    opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej termomodernizacji budynków
-    ocieplenie ścian zewnętrznych o powierzchni ? ,
-    ocieplenie dachów o powierzchni
-    wymianę stolarki okiennej i drzwiowej ?
-    wymianę wewnętrznej instalacji c.o.,
Wykonawca w tabeli wpisuje zadanie a dodatkowo załącza 2 Referencje od 1-nej instytucji, ale wynika z nich że jest to realizacja 2 zleceń choć ewidentnie widać że było to wspólne zadanie. Czy można to uznać jako 1-no zadanie. Czy prosić o wyjaśnienie a jeśli napiszą że to 1-no zadanie było realizowane w formie 2-óch zleceń z różnymi datami i różnymi umowami. Czy wykluczyć ich i zabierać wadium? Mogę to potraktować  z art. 26 ust. 4 jako wyjaśnienie treści dokumentów, czy prosić z art. 26 ust 3 o uzupełnienie brakującego zadania?i zabierać wadium?

2

Odp: Referencje, wykaza wykonanych robót

czy popełnię błąd jeśli uznam warunek za spełniony opierając się na oświadczeniu wykonawcy= wykaz robót, traktując że jest to jedno zadanie, ponieważ de facto jest to jedna inwestycja budowlana i jeden zamawiający?  czy ma ktoś jakieś zdanie na ten temat sad

3

Sądzę że o wyjaśnienia należało by się zwrócić, jeżeli wyjaśnią że jest to realizacja jednego zamówienia wówczas uznać.

4

wydaje mi się że to jest jedna inwestycja ale zamawiający realizował ją etapowo, czyli najpierw projekt a potem realizacja projektu i dlatego są 2 refki

5

ja się zastanawiam nad określeniem słowa "zadanie" i "zamówienie" a że prawnikiem nie jestem to dopiero teraz widzę małą różnicę ale nie wiem czy dobrze widzę

6

Najprawdopodobniej tak właśnie jest.

7

więc po wezwaniu do wyjaśnień, wezwałbyś do uzupelnienia z art. 26 3 i oni by nie dostarczyli (hkipotetycznie) to byś wykluczył i zabrał wadium i uniważnił postępowanie bo to jedyna oferta?

8

Nie, jeżeli wyjaśnienia potwierdzą wasze przypuszczenia że jest to jednak jedna robota to wówczas należy uznać.

9

Uznać od razu.
Przecież ?ewidentnie widać że było to wspólne zadanie?.

Na marginesie ośmielę się zauważyć, że zamawiający postawił okrutne warunki, tak jakby wierzył w swój fart albo miał wykonawcę z góry upatrzonego. Ciekawe co na to inni.

10

Hubal, przecież Wykonawcy mogli zgłaszać sprzeciw co do postawionych warunków, jak widać wszystkim pasowało wink

11

warunek jest adekwatny do wielkości zamówienia - zbyt duże zamówienia żeby móc go zmniejszać

12

ale dziękuję za szczerość smile każda opinia jest przydatna

13

W takim razie moja opinia: najlepiej postępowanie unieważnić. Naprawdę, przyjrzyjcie cię baczniej, to może sami  uznacie.

14

jeśli byś uznał że   ?ewidentnie widać że było to wspólne zadanie? to czemu byś unieważniał?

15 (edytowany przez hubal 2010-07-14 12:42:32)

To zamawiający uznał, a ja jedynie przytoczyłem jako argument, przy czym będzie to całkiem bezprzedmiotowe w sytuacji unieważnienia.

A dlaczego bym unieważniał? Ano z powodu dziwnych wymagań stawianych wykonawcy. Otóż obejmuje ono m.in. doświadczenie w postaci ?opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej?, które jest obowiązkiem zamawiającego i musi być wykonane przed robotą, zatem prawie żaden wykonawca (z zasady) nie wykonuje ani kawałka dokumentacji. Prawie żaden, z wyjątkiem (prawdopodobnie) tego jedynego, o którym zamawiający wie że ma takie wyjątkowe doświadczenie, pod które teraz jest pisana specyfikacja.
Idźmy dalej.  Niezależnie od projektowania, wymagane roboty budowlane są może nie wyjątkowe, ale niekoniecznie na co dzień występują akurat w takim zestawie (znam rzeczywiste przykłady innych konfiguracji). Taki zestaw jak tu w istotnym stopniu ogranicza konkurencję, zostawia wykonawców tych wcześniej upatrzonych.
Kolejnym aspektem jest ograniczenie doświadczenia tylko do obiektów użyteczności publicznej, całkiem bezzasadne i bezsensowne, chyba że zamawiający już ma upatrzonego wykonawcę. Wycofam zarzuty, jeśli ktoś mnie przekona, że roboty w tych obiektach są na tyle szczególne, że żaden wykonawca z doświadczeniem na innego rodzaju obiektach nie jest w stanie poprawnie wykonać robót tutaj.
No i na koniec uparty zamawiający kombinuje jak wykluczyć wykonawcę, który przypadkiem wszedł w paradę.
W efekcie przetarg jest wadliwy i podejrzany, jakby ?ustawiony? - do unieważnienia.

16

1) budynek użyteczności publicznej, zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, za budynek taki uważa się budynek przeznaczony dla administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, opieki zdrowotnej, opieki społecznej i socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym lub wodnym, poczty lub telekomunikacji oraz inny ogólnodostępny budynek przeznaczony do wykonywania podobnych funkcji. Za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy i socjalny. Nie widzę tutaj zbytniego ograniczenia, które widzi kolega.
2) nie widzę przepisu, który stwierdza jednocześnie, że "obowiązkiem zamawiającego" jest opracowanie dokumentacji
3) nie widziałam nigdy zakazu łączenia inwestycji z zakresu "zaprojektuj i wybuduj"
4) biorąc pod uwagę możliwość zawiązania konsorcjum, brak ograniczeń co do podwykonawstwa,potencjał kadrowy firm, jak również doświadczenie różnych Wykonawców w przypadku umowy ramowej na okres 24 m-cy, nie mogę się zgodzić z kolegą.
5) nie jest celem Zamawiającego unieważnianie albo wykluczanie oferentów gdy można zawiązać umowę z kilkoma wykonawcami

17 (edytowany przez hubal 2010-07-15 09:12:23)

1) Nie rozumiemy się. Proszę podać czym różnią się roboty w tych budynkach (tzn. użyteczności publicznej) od robót w innego rodzaju budynków.  Według mnie zupełnie niczym.
2) Art.31 ust.1 - skoro przedmiot zamówienia zamawiający ma opisać za pomocą dokumentacji, to znaczy że ma obowiązek ją mieć (opracować, zdobyć, kupić - nie ma tu znaczenia) przed zamówieniem, a nie oczekiwać od wykonawcy.
3) Nie ma, jednak nie jest to praktyka na tyle powszechna, że można oczekiwać takiego doświadczenia od prawie wszystkich wykonawców. Według mnie takim doświadczeniem w projektowaniu może wykazać się nieliczna ich grupa. Dla upewnienia się sprawdziłem kilkanaście ogłoszeń o robotach budowlanych i nie znalazłem śladu roboty typu ?zaprojektuj i wybuduj", czyli jest to rzadkość i podtrzymuję zdanie: wymaganie takiego doświadczenia ogranicza krąg wykonawców w znacznym stopniu.
4)+5) Wolność poglądów i wypowiedzi.

18

wg mnie W nie spełnia Twojego OSTREGO warunku. skoro żądałeś w 1 zadaniu to znaczy że 2 umowy świadczą o 2 zadaniach. do wyjaśnienia. jeśli nie wyjaśni że było to 1 zadanie to do uzupełnienia.... jeśli uzupełni (nawet ponowi to samo) wadium bym nie zabierał.
co do uzyteczności publicznej zgadzam sie że mógł być to zasadny zapis.

19

co do unieważnienia - nie rozumiem dlaczego??? skoro Wykonawcy nie wniesli żadnych odwołań itp....

20 (edytowany przez hubal 2010-07-15 10:17:21)

lolilap napisał/a:

Twojego OSTREGO warunku...

Oj,  ostry jak brzytwa. Dobrze że ktoś to  zauważył.

lolilap napisał/a:

wadium bym nie zabierał.

Ja też. Ale zwykłe tłumaczenie do upartych zamawiających często nie dociera.

lolilap napisał/a:

co do uzyteczności publicznej zgadzam sie że mógł być to zasadny zapis.

Nie rozumiem. Klejenie styropianu jest tu inne - czy co??? Co jest inne???

21

lolilap napisał/a:

1) co do unieważnienia - nie rozumiem dlaczego???   2) skoro Wykonawcy nie wniesli żadnych odwołań itp....

1) A przeczytał uważnie mój post??? (ten o ustawieniu wymagań pod upatrzonego wykonawcę)   
2) Żart czy ignorancja? Toż nawet na szkoleniach sami wykładowcy mówią że teraz ochrona praw wykonawcy to fikcja!!!  Ponadto dobry wykonawca ma dość innych robót i nie wchodzi w byle jakie tematy, a byle jakiego nie stać na zawracanie głowy prawnikami i podróżami do stolicy. To że nikt czegoś nie wskazuje, to według mnie nie jest dowodem że tego nie ma - czy ktoś może ma przeciwne zdanie?

22

2) Art.31 ust.1 - skoro przedmiot zamówienia zamawiający ma opisać za pomocą dokumentacji, to znaczy że ma obowiązek ją mieć (opracować, zdobyć, kupić - nie ma tu znaczenia) przed zamówieniem, a nie oczekiwać od wykonawcy.
3

a jest jeszcze art. 31 ust 2 dot. realizacji typu zaprojektuj i wybuduj

23

Ot,  uparciuch.
Widać moje argumenty nie przekonują. Szkoda mi słów i czasu, róbcie co chcecie, jednak ja zostaję przy swoim zdaniu: zamawiający ogranicza liczbę potencjalnych wykonawców przez postawienie rażąco wygórowanych warunków, jakie mają oni spełnić.

24

roboty budowlane -  to  wykonanie albo zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.2)), a także realizację obiektu budowlanego w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane, za pomocą dowolnych środków, zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego;

25

Uparty człowieku, zamawiaj co uważasz, nikt nie ma nic przeciw temu !
Jednak nie rzucaj kłód pod nogi swoje i wykonawców, w tym przez niebosiężne wymagania w zakresie doświadczenia. 
Czy wiadomo jaki udział procentowy mają zamówienia typu ?zaprojektuj i wybuduj??