1 (edytowany przez lukas7 2010-07-14 10:00:00)

Temat: obowiązek przekazania siwz??

Witam forumowiczów,

Mam pytanie, czy Zamamwiający ma jakikolwiek obowiązek przekazywania dokument przetragowej tj. siwzu, ogłoszenia o zamówieniu oragnom kontrolnym przy postępowaniach powyżej progów unijnych (u mnie usługa - wartość 1 mln. zł netto)??

zgodnie z Art. 169. 1. Przepisy niniejszego oddziału stosuje się do zamówień lub umów ramowych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej.
2. Prezes Urzędu przeprowadza kontrolę udzielanych zamówień przed zawarciem umowy (kontrola uprzednia), jeżeli wartość zamówienia albo umowy ramowej dla:
    1)    robót budowlanych - jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 20.000.000 euro;
    2)    dostaw lub usług - jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 10.000.000 euro.
3. Wszczęciem kontroli uprzedniej jest doręczenie Prezesowi Urzędu kopii dokumentacji postępowania o udzielenie zamówienia w celu przeprowadzenia kontroli uprzedniej.
4. Na wniosek instytucji zarządzającej Prezes Urzędu może odstąpić od przeprowadzenia kontroli uprzedniej, jeżeli w ocenie instytucji postępowanie zostało przeprowadzone w sposób zgodny z przepisami ustawy. Informację o odstąpieniu od kontroli Prezes Urzędu przekazuje niezwłocznie zamawiającemu i wnioskodawcy.

czyt ten przepis nie wynika taki obowiązek

jednak takie informacje do mnie dotarły, ale nie znalzłem potwierdzenia tego w PZP:? jak to w konću jest??

Pozdrawiam:)

2

Odp: obowiązek przekazania siwz??

Może to wynikać z umowy pomiędzy beneficjentem a instytucją zarządzającą lub pośredniczącą lub z samych zasad ogólnych danego programu operacyjnego. Ponadto NIK i RIO mogą kontrolować postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, w tym zamówień współfinansowanych ze środków UE.
Ja spotkałem się z sytuacją, że w Łodzi, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do zamówień współfinansowanych ze środków UE wprowadził kontrolę ex ante. Wynika z niej dla beneficjenta obowiązek przedłożenia do kontroli projektu SIWZ i projektu ogłoszenia, przed ich publikacją w Dzienniku Urzędowym UE.

3

Witam,

"Ja spotkałem się z sytuacją, że w Łodzi, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do zamówień współfinansowanych ze środków UE wprowadził kontrolę ex ante. Wynika z niej dla beneficjenta obowiązek przedłożenia do kontroli projektu SIWZ i projektu ogłoszenia, przed ich publikacją w Dzienniku Urzędowym UE"

zgadzam się z Tobą karolk co do takiej sytuacji i wówczas jest mozliwa bądz musi byc taka kontrola ex ante, ale zgodnie z PZP Zamamwiający nie ma takiego obowiązku??

4

Zamawiający w sprawie wydatkowania środków publicznych zgodnie z postanowieniami ustawy Pzp, podlega nie tylko kontroli ze strony Urzędu Zamówień Publicznych. Obowiązują go inne powszechnie obowiązujące przepisy prawa zarówno krajowego, jak i wspólnotowego.