1

Temat: Przetarg czy nie?

Mam dylemat...
Szkoła organizuje obóz sportowy dla swoich uczniów. Jednak tylko na kadrę dydaktyczną wydaje środki z budżetu (kwota poniżej 14000).
Pozostała kwota do zapłaty to wpłaty własne uczniów. Umowa jednak będzie jedna na kwotę przekraczającą 14000.
czy należy robić Przetarg, jeżeli większa część środków to  nie są środki publiczne w rozumieniu ustawy o finansach publicznych.

2

Odp: Przetarg czy nie?

Kilka razy taki temat wspólnego finansowania przedsięwzieć przerabialiśmy. Jedank nasza działalnosci ma inny charakter i również forma prawna jest inna (spółka zoo).  Robiliśmy to bez przetargu jesli  kwota naszego udziału  nie przekraczała 14 tys euro a pieniadze od uczniów/stowarzyszeń/zrzeszenia nie przechodzą "przez nas".  Bywało ze umowa była trójstrona ale jasno wynikało że za np. noclegi płaci spólka do 14 tys a za np. wyzywienia stowarzyszenie/uczniowie.  Natomiast jesli pieniasdze od "uczniów" są wpłacane do nas i my za wszystko płacimy ( powyzej 14 tys) to robimy postepowanie zgodne z pzp.

3

Raczej bym tutaj nie ryzykował tylko zastosował ustawę, pomimo tego iż finansowanie jest z różnych źródeł.

4

zastanawiam się jak to wygląda w kontekście art. 3.1.3
wiemy jedynie, iż niespełniona zostaje przesłanka z lit. a - jednak co z pozostałymi?
Dla bezpieczeństwa też zrobiłabym postępowanie, jednak  ja jestem już MOCNO skażona smile