1

Temat: Cena ryczałtowa a załaczone kosztorysy???

W postępowaniu żadałam podania ceny ryczałtowej ale takze dołączeni kosztorysów do oferty, ale tylko w celu określenia cen przy konieczności zlecenia robót dodatkowych. Czy jeśli w kostzorysach są błedy i to na niekorzyść zamawiajacego to mam obowiazej poprawiani kosztorysów, czy do rostrzydniecia postępowania przyjmuje cenę podaną w postaci ryczałtu??

2

Odp: Cena ryczałtowa a załaczone kosztorysy???

Skoro cena jest ryczałtowa to kosztorys w tym wypadku nie ma znaczenia.

3

i o to mi chodziło:) dzięki Marcel:)

4

fifi napisał/a:

żadałam podania ceny ryczałtowej ale takze dołączeni kosztorysów do oferty ....  Czy jeśli w kostzorysach są błedy ... to mam obowiazej poprawiani kosztorysów ... ??

No właśnie. Co zrobić z kosztorysami przy cenie ryczałtowej? Poprawiać? Po co, skoro ceny oferty i tak nie poprawimy? Nie poprawiać i zostawić ceny milion razy za duże? Korzystać z nich potem? Odrzucić je? Wraz z ofertą czy potem? ...

Takie pojawiają się pytania, gdy myślę o kosztorysach przy cenie ryczałtowej. Ale skoro sytuacja jest bardzo częsta, to może ktoś mi wyjaśni?

5

Moim zdaniem kosztorysy są zbędne przy ryczałcie i tyle, a później każdy się zastanawia co z tym robić jeżeli są błędy.

6

No właśnie.