1

Temat: Omyłka rachunkowa

PN na RB, do oferty Wykonawcy załączyli formularz ofertowy - był wymagany przez Zamawiającego, ale zaznaczono, że traktujemy go jako materiał pomocniczy. Jeden z Wykonawców, ma liczne pomyłki cenowe w ty formularzu, które rzutują na cenę końcową, ryczałtową.
Moje pytanie brzmi: czy  kwotę całkowita mogę poprawić jako omyłkę rachunkową, nie dokonując poprawek w formularzu cenowym w poszczególnych pozycjach?

2

Odp: Omyłka rachunkowa

ten temat jest parę tków nizej przez fifi.
Zamawiający -LITTOŚCI nie twórzmy sobie sami problemów. Po to jest ryczłt żeby nie bawić sie w kosztorysy. A jak już z różnych powodów wymagamy kosztorysu (przy ryczałcie) niech będzie jasno że to tylko pomocniczy/dodatkowy papier i nie podlega ocenie. W takim wypadku nie oceniamy/analizujemy kosztorysu czyli nie poprawiamy. Tylko pytanie to po co nam taki kosztorys w którym co do zasady dopuszczamy błędy/ niescisłości??  Chociaż znam przypadki potwierdzone wyrokoiem KIO że zamawiajacy przy ryczałcie żądał i oceniał kosztorys ofertowy ale dla mnie to już zupełny odlot!!  wink

3

Apel respondera dla większości przypadków jest z pewnością wart poparcia.

Jednocześnie wydaje mi się, że często nieporozumienia i problemy mają źródło w braku definicji powszechnie używanych określeń, w szczególności takich jak ryczałt, kosztorys, materiał pomocniczy, zatem w specyfikacji należałoby je zdefiniować. Jeśli w efekcie napiszemy tam na przykład, że cenę oferty należy wyliczyć w formie kosztorysu/formularza i że cena zostanie sprawdzona i ew.poprawiona, to niezależnie od formy rozliczeń powykonawczych, ów kosztorys lub formularz są zasadne. W takiej sytuacji wspomniany wyrok nie powinien dziwić.

4

Ale kwestia nadal pozostała niewyjaśniona - poprawić cenę ryczałtowa czy nie, gdy Wykonawca źle wpisał sobie kwotę podatku Vat, a przez to też brutto i jest to widoczne na pierwszy rzut oka. Po prostu nie przemnożył tego tylko przepisał z formularza, w którym rachunek obarczony był błędem.

5

Nie poprawić zostawić, natomiast gdyby w ogóle nie dołączył kosztorysu do odrzucenia.
Ryczał - nie żądać na etapie składania ofert kosztorysu.