1

Temat: Ogłoszenie a pisemne zobowiąznie

Zamawiający dokonał opisu sposobu..., zażądał wykazu osób wraz z podstawą dysponowania. W ogłoszeniu i SIWZ nie napisał, że jednym z dokumentów ma być, w szczególności pisemne zobowiązanie - art. 26.2b (zdaniem UZP nie jest to konieczne, bo jest to zapis ustawowy).

Wykonawca wskazując podstawę dysponowania podaje - UMOWA ZLECENIE. Nie załącza żadnego dokumentu, np. pisemnego zobowiązania. Zamawiający wzywa do uzupełnienia oferty. Wykonawca nie uzupełnia - w konsekwencji zostaje wykluczony.

Czy w tej sytuacji zamawiający miał prawo wykluczyć wykonawcę?

2

Odp: Ogłoszenie a pisemne zobowiąznie

Skoro wykonawca przedstawił w wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia, osobę, którą będzie dysponował na podstawie zawartej z nią umowy zlecenia, to nie ma potrzeby załączania do oferty zobowiązania tej osoby. Nie ma również obowiązku załączania pisemnego zobowiązania innych podmiotów do oddania mu do dyspozycji osób zdolnych do wykonania zamówienia na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia - o czym stanowi art. 26 ust. 2b ustawy Prawo zamówień publicznych.

Dysponowania określonymi osobami przez wykonawcę nie należy traktować jako zatrudniania tych osób na umowę o pracę. Powyższy pogląd jest zaprezentowany m.in. w wyroku KIO z 20 marca 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 277/09, w którym wskazano, że pojęcie ?dysponowanie? jest pojęciem szerokim, w ramach którego mieszczą się różne stosunki prawne wiążące wykonawcę z osobą, która wchodzi w skład jego potencjału kadrowego. Wystarczy wskazać, że dysponować można osobą na podstawie umowy o pracę, ale też umowy zlecenia czy innych stosunków cywilnoprawnych.

Ostatnio również Wykonawca w moim postępowaniu wskazał - umowa zlecenie - nie robiłem z tym nic.

3

Skoro wskazał, to powinien udowodnić, iż będzie dysponował... w szczególności (katalog otwarty) przedstawiając pisemne zobowiązanie.

4

Ale czy dzięki tym osobą spełni warunek ? czy był postawiony warunek czy tylko wykaz osób.

5

Apollo napisał/a:

Skoro wskazał, to powinien udowodnić, iż będzie dysponował... w szczególności (katalog otwarty) przedstawiając pisemne zobowiązanie.

Lecz on wskazał że dysponuje (umowa zlecenie), a nie że będzie dysponował.

6

A jaki jest sens żądania np. wykazu osób bez postawienia konkretnego warunku?
Zastanawiam sie nawet, czy mam do tego prawo... .

7

Ale to, że w tym momencie dysponuje - nijak się ma do art. 26.2b

8

No właśnie do tego zmierzam czy potrzeba.

9

Nie było warunku  posiadania osób o konkretnych uprawnieniach i tp. to po co  wymagać.

10

nina napisał/a:

Nie było warunku  posiadania osób o konkretnych uprawnieniach i tp. to po co  wymagać.

A skąd tani wniosek? -  jest wręcz przeciwnie.

11

to ja sobie przedstawię kogo chce i co? Skąd mam wiedzieć co zamawiajacy oczekuje ?

12

Marcel ma rację.

13

Iwo napisał/a:

Marcel ma rację.

A można wiedzieć w czym Marcel ma rację?

nina, sorry ale nie łapię o czym piszesz.

14

wymagasz wykazu osób  po co? Był warunek ? jak nie to wystarczy Oswiadczenie

15 (edytowany przez Apollo 2010-07-21 12:07:57)

Zobacz mój pierwszy wpis - "Zamawiający dokonał opisu sposobu..., zażądał wykazu osób wraz z podstawą dysponowania...".

16

No wiem ale jakich osób o jakich kwalifikacjach, jak nie były określone to ja załączę wykaz jaki chce i spełnie warunek.

17

A jakie to ma znaczenie, jakie kawlifikacje... etc. (nie odnoszę się do konkretnego postępowania).
Meritum pytania dotyczy czegoś zupełnie innego!

18

Ok to tak jak Marcel

19

Apollo napisał/a:
Iwo napisał/a:

Marcel ma rację.

A można wiedzieć w czym Marcel ma rację?

...yyyh... zgadzam się z tym co Marcel wcześniej napisał...
powiem to "po naszemu": ustawodawca zapisał "...przedstwiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do  oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów..." (art.26.2b.) więc jeśli mam umowe zlecenie z daną osobą to mój ci on i żaden inny podmiot mi go nie musi oddawać. Przez podpisanie ze mną umowy zlecenie oddał mi się w dyspozycję.

20

1. Odbiegliśmy od głównego pytania (mój pierwszy post).
2. Powtarzam, nie ma znaczenia, czy ty w danym momencie (np. na etapie składania ofert) masz umowę o pracę z Kowalskim, umowę o dzieło z Nowakiem, czy umowę zlecenia z Iksińskim. Ważne jest to, czy masz do czynienia z podmiotem trzecim, czy nie! Jeżeli tak, to musisz udowodnić zamawiającemu, że będziesz dysponował konkretną osobą na etapie realizacji zamówienia. Jeżeli z daną osobą będziesz podpisywał (lub już masz podpisaną) umowę zlecenia lub umowę o dzieło, to oczywistym jest, że nie jest on "swój" - a więc mamy do czynienia z podmiotem trzecim. Musisz w takiej sytuacji udowodnić zamawiającemu, że będziesz tą osobą dysponował na etapie realizacji zamówienia + musisz przedłożyć wraz z ofertą, co najmniej pisemne zobowiązanie tej konkretnej osoby, lub firmy z której ją "wypożyczasz", o którym mowa w art. 26.2b - taka według mnie jest istota tego przepisu.

21

Apollo napisał/a:

Jeżeli z daną osobą będziesz podpisywał (lub już masz podpisaną) umowę zlecenia lub umowę o dzieło, to oczywistym jest, że nie jest on "swój" - a więc mamy do czynienia z podmiotem trzecim. Musisz w takiej sytuacji udowodnić zamawiającemu, że będziesz tą osobą dysponował na etapie realizacji zamówienia + musisz przedłożyć wraz z ofertą, co najmniej pisemne zobowiązanie tej konkretnej osoby, lub firmy z której ją "wypożyczasz", o którym mowa w art. 26.2b - taka według mnie jest istota tego przepisu.

może jestem w błędzie, ale uważam,  że jeśli mam podpisaną umowę (zlecenie, o dzieło) z daną osobą to nie muszę przedkładać "zobowiązania". Natomiast jeśli inny wykonawca/firma udostępni mi osobą, którą ma zatrudnioną, to wówczas muszę przedłożyć pisemne zobowiązanie.

22

Puki są wądpliwości  w tym temacie to domniemam że mają je kontrolujący smile

23

W obu przypadkach na jedno wychodzi - umowa zlecenie, o dzieło świadczy o tym, że mamy do czynienia z podmiotem trzecim. W tym przypadku musimy udowodnić zamawiającemu, że będziemy dysponować Kowalskim, koparką, dźwigiem, łopatami na etapie realizacji zamówienia, przedstawiając w tym celu, w szczególności pisemne zobowiązanie... .

Wszystko było czytelniejsze, dopóki nie wszedł ten przepis.

24

No ja się z tym nie zgadzam, skoro przedstawia umowę, owszem korzysta z podmiotu trzeciego lecz już dysponuje a nie będzie dysponował.

25

Zauważ jedno, dyspozycja art. 26.2b dotyczy czasu przyszłego. Nie jest ważne, że ty teraz dysponujesz.