26

Odp: Ogłoszenie a pisemne zobowiąznie

Twardo obstaję przy swoim - pisze umowa........ , posiada daną osobę , sprzęt itd.

27

Podstawa dysponowania:
- umowa zlecenie
- umowa o dzieło
w kontekście art. 26.2b o niczym to nie świadczy.

Poza tym, zauważ że taki zapis jest tylko oświadczeniem wykonawcy, a on ma udowodnić zamawiającemu, iż ... .

28

Ludzie opanujcie się. Nie mylcie podmiotu trzeciego w rozumieniu ustawy z pracownikiem. Jakaż to różnica dla zamówienia czy człowiek na umowę-zlecenie (pół kraju tak pracuje) czy na umowę o pracę (tak samo szybko może rozsatać się z pracodawcą)???

29

No to hubal!, jak sądzisz, jeżeli w wykazie masz wpisane - Pani Krystyna - podstawa dysponowania - umowa zlecenie - jest ok, czy wzywasz o pisemne zobowiązanie?????

30 (edytowany przez Apollo 2010-07-21 19:25:28)

hubal, mam nadzieję, że żartujesz?

31

Nie żartuję.
Jeśli Pani Krystyna jest dysponowana na podstawie umowy-zlecenia, to  jest ok, czyli nie wzywam o pisemne zobowiązanie. Dlaczego miałbym wzywać?
Jeśli wzywać ją, to także każdego (!!!) pracownika zatrudnionego na umowę o pracę - nie widzę żadnej różnicy pod względem zamówienia publicznego.

32

Ja również jestem tego samego zdania, przedstawia w wykazie- umowa zlecenie i nie musi przedstawiać umowy zlecenia jak również pisemnego zobowiązania, nie ma podstaw, poza tym powoływanie się na zapis z art 26.2b - ....... zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu.........., skoro wpisał umowa zlecenie TO DYSPONUJE, a jeżeli wzywać do udowodnienia jak sądzi Apollo - po wezwaniu Wykonawca przedstawia umowę zlecenie udowodnił i co dalej a może jest to dysponowanie pośrednie i powinni udowodnić pisemnym zobowiązaniem - totalnie zakręcone.
Wniosek - umowa zlecenie, o dzieło = dysponuje i udowadniać nic nie musi.

33

Art. 26.2b - wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów... Dla mnie osoba, którą łączy lub będzie łączyła umowa zlecenia z wykonawcą, jest "osobą zdolną do wykonania zamówienia" tego wykonawcy, a nie podmiotu trzeciego.
Podmiotem trzecim będzie inny wykonawca, który udostępni naszemu wykonawcy "osobę zdolną do wykonania zamówienia". Wtedy to taki wykonawca składa pisemne oswiadczenie, że udostępni naszemu wykonawcy taka "osobę".

34 (edytowany przez Marcel 2010-07-22 05:49:47)

Dokładnie, jeżeli wpisze w wykazie - będę dysponował sprawa jest jasna, że ma przedstawić pisemne zobowiązanie lub np. umowę przedwstępną.
Już przytoczyłem powyżej orzeczenie (pojęcie dysponowania):
Dysponowania określonymi osobami przez wykonawcę nie należy traktować jako zatrudniania tych osób na umowę o pracę. Powyższy pogląd jest zaprezentowany m.in. w wyroku KIO z 20 marca 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 277/09, w którym wskazano, że pojęcie ?dysponowanie? jest pojęciem szerokim, w ramach którego mieszczą się różne stosunki prawne wiążące wykonawcę z osobą, która wchodzi w skład jego potencjału kadrowego. Wystarczy wskazać, że dysponować można osobą na podstawie umowy o pracę, ale też umowy zlecenia czy innych stosunków cywilnoprawnych.

35

Wydawało się już jasne, już chciałem pochwalić, a tu znowu:

Marcel napisał/a:

jeżeli wpisze w wykazie - będę dysponował sprawa jest jasna, że ma przedstawić pisemne zobowiązanie lub np. umowę przedwstępną.

Nie żądajmy tych umów, bo zaraz trzeba żądać wszelkich umów, także o pracę - czyż nie???
Nie piszmy ?będę dysponował?, lecz ?podstawa dysponowania? - zgodnie z przepisem rozporządzenia !!!

36

Zgadzam się z hubalem.
Podstawa dysponowania: umowa o pracę, o dzieło, zlecenia - nie żądamy pisemnego zobowiązania, bo to są/będą osoby tego wykonawcy.
Podstawa dysponowania: zobowiązanie firmy X do udostępnienia osoby, sprzętu, itp., to wtedy musi być pisemne zobowiązanie tego podmiotu trzeciego do udostępnienia osoby, sprzętu, itp.

37

Nie obraźcie się, ale według mnie jesteście w ogromnym błędzie!

To czy wykonawca dysponuje, czy dopiero będzie dysponował nie ma żadnego znaczenia w kontekście art. 26.2b (zauważcie, że art. 22 po nowelizacji uległ zmianie). Ważne jest tylko to, czy mamy do czynienia z podmiotem trzecim, czy też nie (czy korzystamy z jego potencjału, czy też nie). Gdy poznamy już odpowiedź na to pytanie ? jest tylko jedna droga. Jeśli wykonawca polega na zdolnościach innego podmiotu - ma udowodnić, że będzie tymi zdolnościami dysponował na etapie realizacji zamówienia (nie ma najmniejszego znaczenia, czy korzysta ze zdolności innego podmiotu od lat, czy dopiero zamierza skorzystać w odniesieniu do tego konkretnego zamówienia).   

Jeżeli mam np. z Kowalskim, czy Nowakiem umowę zlecenie - to znaczy, że korzystam
z potencjału innego podmiotu. Twierdzenie, że osoba fizyczna to nie podmiot trzeci, a umowa zlecenie, o dzieło ? to swoi, no cóż? .  , a umowa o pracę powoduje, że mamy do czynienia z jednym podmiotem. Przecież wasz pracownik nie jest innym podmiotem - wydaje się to takie oczywiste. 

Widzę, że trudno Was do tego przekonać, dobrze Was rozumiem, ponieważ też długo broniłem się przed taką interpretacją, aż do moment, gdy zostałem skutecznie naprostowany.

38

Nie nie chwila, chodzi o to iż wykaz składa się :
1.Osoby, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia
Imię i Nazwisko   
2.Kwalifikacje zawodowe, doświadczenie, wykształcenie
3.Wykonywane czynności
4.Podstawa
dysponowania         ...... tutaj wykonawca wpisuje np. umowa zlecenie (jest ok, nie musi przedstawiać pisemnego zobowiązania również umowy)
Natomiast jeżeli w tym punkcie wpisze - będę dysponował, lub zobowiązanie firmy to już wiadomo smile, bardzo często wykonawcy piszą - będę dysponował dlatego przytoczyłem to w poście powyżej.

39

No więc Apollo co robisz kiedy masz w wykazie - umowa zlecenie ?
Jakie podejmujesz kroki?

40

Problem, w tym, że nie jest ok, jeżeli wpisze w podstawę dysponowania UMOWA ZLECENIE - i nie załączy, w szczególności pisemnego zobowiązania. 

A odpowiadając wprost na twoje pytanie, jeżeli nie ma żadnego dowodu wzywam do uzupełnienia o, w szczególności pisemne zobowiązanie (katalog otwarty).

41

Czyli jeżeli wpisał w wykazie umowa zlecenie i uzupełni na wezwanie kopię tej umowy jest ok?

42

Według mnie, jest ok.

43

Apollo napisał/a:

Ważne jest tylko to, czy mamy do czynienia z podmiotem trzecim, czy też nie (czy korzystamy z jego potencjału, czy też nie). Gdy poznamy już odpowiedź na to pytanie ? jest tylko jedna droga. Jeśli wykonawca polega na zdolnościach innego podmiotu - ma udowodnić, że będzie tymi zdolnościami dysponował na etapie realizacji zamówienia

Ustawa nie mówi o zdolnościach podmiotu, tylko o osobach zdolnych do wykonania zamówienia.
Osoby zdolne do wykonania zamówienia mogą być osobami wykonawcy lub osobami podmiotu trzeciego.
Jeżeli wykonawcę łączy stosunek pracy, umowy zlecenia, o dzieło to są osoby tego wykonawcy. Jeżeli nic go z nimi nie łączy, tylko są one udostępnianie przez inny podmiot, to są to osoby innego podmiotu.

44

Apollo napisał/a:

długo broniłem się przed taką interpretacją, aż do moment, gdy zostałem skutecznie naprostowany.

To brzmi dość poważnie. Może warto bliżej zapoznać się z podstawami prezentowanego poglądu, bo na razie pozostaję nie przekonany.

45

Tak się przyglądam Waszej, co by nie mówić ciekawej dyskusji, a tu jest wszystko:

http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=16&id=3263

Czekam na opinie... smile

46

No właśnie......
A może jakiś dobry zapis wprowadzić do wykazu aby była jasność dla Wykonawcy, kiedy i jak składać pisemne zobowiązanie.

47 (edytowany przez Marcel 2010-07-22 12:50:53)

Wałkowałem tą opinię lecz nie pisz wprost o tym co z umową cywilno prawną, wniosek nasuwa się że  - wpisanie do wykazu - dysponowanie innego (umowa zlecenie, o dzieło itp) niż umowa o pracę skutkuje zawsze zobowiązaniem lub innym dok potwierdzającym oddanie do dyspozycji, jedynie nie ma potrzeby w przypadku właśnie umowy o pracę.
Oraz jeżeli jest to osoba fizyczna (jednoosobowa firma), zobowiązania przedstawiać nie trzeba lecz jako dowód przedstawić musi umowę, np zlecenia czy przedwstępną, ponieważ jakby nie patrzeć udowodnić dysponowanie trzeba.

48 (edytowany przez joanna99 2010-07-22 13:01:46)

Ja też ją "wałkowałam" i w pełni się z nią zgadzam.
Dysponowanie osobami może mieć charakter pośredni i bezpośredni.
Charakter bezpośredni: gdy wykonawcę i tę osobę łączy bezpośredni stosunek prawny, np. umowa zlecenie, o pracę, o dzieło.
Charakter pośredni: gdy osoba ta jest osobą pozostającą w stosunku prawnym z innym podmiotem, który to udostępnia ją wykonawcy, pośrednikiem jest tu inny podmiot.

Moim zdaniem tylko w przypadku pośredniego charakteru dysponowania osobą zdolną do wykonania zamówienia wykonawca musi złożyć zobowiązanie innego podmiotu do udostępnienia tej osoby.

49

No właśnie wiem o co chodzi przedmówcą, biega nie o samo dysponowanie w momencie złożenia oferty gdzie pisze umowa zlecenie,  a o to że jest to podmiot trzeci I WŁAŚNIE WYKONAWCA KTÓRY SKŁADA OFERTĘ ma udowodnić podstawę dysponowania, przedstawić zobowiązanie lub kopię umowy na czas realizacji przyszłego zamówienia, wówczas jeżeli dysponuje bezpośrednio np. osobą fizyczną przedstawia umowę gdyż pisemnego zobowiązania nie składa, lecz gdy dysponuje pośrednio może być umowa jak lub pisemne zobowiązanie, tak czy siak udowodnić musi czy to pośredni czy bezpośrednie.

Jak dla mnie cały art. 26.2b DO BANI !!!!!!!!!!
same kłopoty!

50

Dysponowanie bezpośrednie osobą wykonawca wykazuje wpisując ją do wykazu, nie widzę podstaw do żądania umowy o pracę, zlecenia, czy o dzieło.

Dysponowanie pośrednie osobą wykonawca wykazuje wpisując osobę do wykazu osób i składając jednocześnie zobowiązanie innego podmiotu do jej udostępnienia.