1

Temat: Czy dobrze myślę

Miałam przetarg na zorganizowanie i przeprowadzenie 7 dniowego szkolenia. 5 wykonawców zrozumiało, że wyjazd 7 dniowy to razem z wyjazdem i powrotem tzn. 6 noclegów,ale jeden Wykonawca zaproponował termin wyjazdu, poliCzyłam i wychodzi mi osiem dni ,dni Czyli pełne 7 dni pobytu. W SIWZ nie było inf. że ma być 6 noclegów,ale Wykonawca jeśli nie wiedział mógł zapytać.Odrzucam ofertę z 89 ust. 1 pkt 2 ? Na chłopski rozum jeśli wyjazd 7 dniowy to powrót po siedmiu dniach, co oznacza że powrót jest w siódmym dniu Czyż dobrze kumam, bo już zaCzynam fiksować przez ten upał.

2

Odp: Czy dobrze myślę

Hmm, zależy jak konkretnie został opisany przedmiot zamówienia, tak na dobrą sprawę na dwoje babka wróżyła smile

3 (edytowany przez justi1977 2010-07-21 16:23:15)

Nigdzie w opisie  nie wspomniano o ilości noclegów oraz jak powinien wyglądać harmonogram, ale jeśli wyjazd siedmiodniowy to nie ośmiodniowy, bo teraz załóżmy wybieram tę firmę,mam umowę zawartą, w której mowa o wyjeździe 7 dniowym a de facto wyjazd trwa osiem dni czy to nie jest sprzeczne ze SIWZ?

4

No właśnie jak dla mnie należało dokładniej opisać, lecz tera no cóż pozostaje innego?

5

justi1977 napisał/a:

czy to nie jest sprzeczne ze SIWZ?

Nie. Na razie nie widzę sprzeczności ani podstawy do odrzucenia oferty. Raczej należałoby odrzucić całe postępowanie z powodu niejasnego opisu przedmiotu zamówienia.
Jeśli chodzi o liczenie terminu, to dla mnie ?wyjazd 7-dniowy? niewiele oznacza, w ostateczności bym tłumaczył to jako impreza trwająca pełnych 7 dni, czyli np. od godz. 8:00 we czwartek do 8:00 w kolejny czwartek, w ten sposób uzyskuję 7 dni i 7 nocy, czyli formalnie 7 noclegów.

6

Dokładnie postępowanie skopane na etapie opisu przedmiotu zamówienia.