1

Temat: obsługa bankowa jednostki

Kończy się umowa na obsługę bankową mojej jednostki. Mam pytanie co do ogłaszania PN. Skarbnik zadał mi pytanie, że skoro koszty obsługi bankowej wynoszą dla nas w tej chwili  0 zł, czyli jeśli nie płacimy ani za prowadzneie rachunków, ani przelewy, ani bankowość elektroniczną, to czy jest szansa przedłuzżenia umowy bez postępowania przeatrgowego i jaki jest sens ogłaszać postępowanie skoro nie ponosimy na chwile obecną żadnych kosztów?? A jeśli wybierzemy bank w którym będzie trzeba ponosić koszty? I kolejna sprawa co przyjąć za podstawę szacowania wartości skoro nie mamy żadnych opłat w ciągu roku??
Co o tym myślicie??

2

Odp: obsługa bankowa jednostki

może zacząć w tym przypadku od art 2 pkt 13 pzp bo skoro to nie jest umowa odpłatna to wg definicji nie jest to zamówienie publiczne. a zgodnie z art 3 ustawę stosuje się do udzielania zamówień publicznych.

3

hmmm mam podobną sytuację u siebie. poprosiłam nasz bank o oficjalne pismo z informacją ile kosztowała nas obsługa bankowa w ubiegłym roku. bank odpowiedział, to było ok. 12000zł. po konsultacji z radca prawnym ustaliliśmy, że zawrzemy nową umowę na rok, na podstawie art.. 4 pkt 8.

4

fifi napisał/a:

Skarbnik zadał mi pytanie, że skoro koszty obsługi bankowej wynoszą dla nas w tej chwili  0 zł

... a co to BANK jest instytucją charytatywną?

5

Nie wiem jaką bank jest instytucja, ale za prowadzenie rachunków i przelewy nie płacimy nic, bank prawdopodobnie ma inne korzyści z naszych transakcji. Kiedyś ktoś wynegocjował takie warunki i nie płacimy za obsługę bankową ani grosika:) ale jaka podstawa prawna odejścia od postępowania?? Art. 2 pkt. 13 pzp??

6

Jeśli za totalną darmochę - trochę dziwne -  cool  to 2.13. (nie ma zamowienia publicznego). Jeśli za symboliczną  złotówkę - to 4.8.

7

Art. 264 ustawy  z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240 z późn. zm.) stanowi:
Bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych.