1

Temat: Zapytanie o polise OC w Konsorcjum

Witam,
PN na RB, jeden z oferentów to Konsorcjum i dołączył tylko polisę OC Lidera Konsorcjum...Natomiast nie ma polisy OC partnera Konsorcjum. Wymagałem w dokumentach osobnych dla każdego z partnerów osobne Polisy OC. Wiem, że muszę wezwać Wykonawcę do uzupełnienia, jednak co w sytuacji gdy przestawiona polisa partnera nie będzie spełniała wymagań Zamawiającego (co domniemywam) w sprawie kwoty ubezpieczonego a polisa Lidera będzie wymagać to co zrobić ?!

2

Odp: Zapytanie o polise OC w Konsorcjum

Tedeusz napisał/a:

1. PN na RB, jeden z oferentów to Konsorcjum i dołączył tylko polisę OC Lidera Konsorcjum...
2. Natomiast nie ma polisy OC partnera Konsorcjum. Wymagałem w dokumentach osobnych dla każdego z partnerów osobne Polisy OC.
3. Wiem, że muszę wezwać Wykonawcę do uzupełnienia,
4. jednak co w sytuacji gdy przestawiona polisa partnera nie będzie spełniała wymagań Zamawiającego (co domniemywam) w sprawie kwoty ubezpieczonego a polisa Lidera będzie wymagać to co zrobić ?!

1. Zrobił zgodnie z idea konsorcjum.
2. Nie powinienieś był wymagać,.
3. No właśnie - wobec powyższego powstaje pytanie - czy musisz.
4. I tutaj jest "pies pogrzebany"....

3

No właśnie czy muszę wezwać - zawszę mogę, a sytuacji gdy polisa partnera nie będzie spełniała wymagań Zamawiającego (co domniemywam) w sprawie kwoty ubezpieczonego? Potem będę miał kontrole PZP (bo to PROW) i będę musiał się boksować...

4

Jeżeli nie spełni wzywasz do uzupełnienia.

5

Skoro lider konsorcjum przedstawił polisę spełniającą twoje wymaganie, to powinno ci to wystarczyć - taki urok konsorcjum.

A swoją drogą, jak traktujecie sytuację, w której partnerzy konsorcjum łączą kwotę z polisy, aby wykazać spełnianie warunku. Warunek 100 zł. Wykonawca A składa polisę na 50 zł, wykonawca B na 50 zł - spełniają warunek udziału? Różnie zamawiający do tego podchodzą.

6

Potencjały:
- techniczny, osobowy i dotyczący doświadczenia oraz
- ekonomiczny i finansowy
poszczególnych członków konsorcjum podlegają sumowaniu.
Także A=50zl, B=50 - jest ok 100.

7

Apollo napisał/a:

Różnie zamawiający do tego podchodzą.

Podaj mi chociaż jeden argument przeciw sumowaniu?

8

100% należy łączyć.

9

... no, a  Tedeusz napisał: "Wymagałem w dokumentach osobnych dla każdego z partnerów osobne Polisy OC." Zastanawiam się, czy wobec tego nie naruszył ustawowych zasad - a w konsekwencji postepowanie do unieważnienia...

10

Ciekawe skąd wpadł na taki pomysł, ostro pojechał.

11

Tadeusz zabezpieczył się na dwa fronty.

12

Tak nina, na dwa fronty...Z tym, że teraz co zrobić...Przyjem że Lider Konsorcjum wyznacza gwarancję, ale i tak wezwę go żeby dostarczył mi polisę partnera...

13

Gdybym to ja był tym partnerem/liderem (wzywanym), przy założeniu że zlóżyliśmy najkorzystniejszą ofertę to odwołanie miałbyś pewne...

14

Tadeusz - nie wolno tak formułować warunków udziału w postępowaniu dla konsorcjum. Zgadzam się z w 200% z MIRASEM. Odwołanie masz jak w banku

15

I to przegrane!

16

Warunek posiadania m. in. polisy OC członkowie konsorcjum muszą spełniać wspólnie, a nie każdy z osobna. Też uważam, że Tedeusz stoi na straconej pozycji.

17

To czy mogę zrobić tak, że przyjmę polise Lidera Konsorcjum i nie wzywać do uzupełniania?

18 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-07-30 07:56:43)

Tedeusz napisał/a:

Witam,
PN na RB, jeden z oferentów to Konsorcjum i dołączył tylko polisę OC Lidera Konsorcjum...Natomiast nie ma polisy OC partnera Konsorcjum. Wymagałem w dokumentach osobnych dla każdego z partnerów osobne Polisy OC. Wiem, że muszę wezwać Wykonawcę do uzupełnienia, jednak co w sytuacji gdy przestawiona polisa partnera nie będzie spełniała wymagań Zamawiającego (co domniemywam) w sprawie kwoty ubezpieczonego a polisa Lidera będzie wymagać to co zrobić ?!

Napisz dokładnie jak brzmi zapis w SIWZ że Wykonawcy startujący wspólnie muszą złożyć oddzielnie polisy. Może sformułowanie jest na tyle ogólne że pozostawia jakieś możlwości lawirowania big_smile i jednak nie będziesz musiał wzywać... i wystarczy tylko przyjęcie przez Zamawiającego, że Konsorcjum spełniło warunek...

19

Mam zapis ogólny po wypisaniu wszystkich dokumentów że oferty wspólne powinny zawierać dokumenty i oświadczenia z pkt. (... - to jest pkt. dotyczący polisy) dla każdego z partnerów z osobna, pozostałe dokumenty składane są wspólnie.
Oprócz tego wynikł mi drugi problem (mój Kierownik naciskał na taki zapis), aby polisa posiadała klauzulę prolongacyjną - i taki zapis w SIWZ jest, natomiast żaden z oferentów nie ma polisy z taką klauzulą i teraz piszę wezwania tylko czy do uzupełnienia czy wyjaśnienie, a jeżeli uzupełnienie to czy mam umieszczać zapis o przepadnięciu wadium?! Problem jest o tyle istotny, że Wykonawca musi taką klauzulę dokupić, a to są koszty -  w związku z tym czy może mi dać oświadczenie, że jak wygra to dokupi. I teraz jeżeli taki oświadczenie jest dopuszczalne to czy nie pisać o wyjaśnienie?!

20

Dla mnie jeżeli warunki udziału były tak postawione jak Tadeusz napisał, to postępowanie jest do unieważnienia. Każda kontrola zakwestionuje sposób określenia przez zamawiającego  warunków udziału w postępowaniu.  Tadeusz - poczytaj uchwały KIO w sprawie zastrzeżeń do kontroli przeprowadzanych przez Prezesa UZP. Są dostępne na stronie interenetowej UZP

21

Tedeusz napisał/a:

.Oprócz tego wynikł mi drugi problem (mój Kierownik naciskał na taki zapis), aby polisa posiadała klauzulę prolongacyjną - i taki zapis w SIWZ jest

No to żeście pojechali... żądanie jest nieuprawnione - jak dla mnie postępowanie do unieważnienia.

22

Nie kontaktując się z sobą i pisząc posty w tym samym czasie,  mamy jednakowe zdanie - MIRAS i ja. Tadeusz moim zdaniem nie masz wyjscia i nie kombinuj  tylko czym prędzej unieważniaj postępowanie i ogłaszaj nowe. Taka jest moja rada.

23

To jest tak, jak szefowie wtrącają się do czegoś o czym mają mgliste pojęcie. Ja w takich przypadkach zawsze swoim szefom mówiłem - proszę w takim razie samemu robić postępowanie, bez mojego udziału a jak nie odpowiada pełnomocnik ds zamówień   to proszę go zwolnić.

24

Tedeusz napisał/a:

To czy mogę zrobić tak, że przyjmę polise Lidera Konsorcjum i nie wzywać do uzupełniania?

No więc właśnie - czy nie jest przypadkiem tak, że jeżeli jakiś zapis siwz jest sprzeczny z prawem, to jest on nieobowiązujący?
Może można nie wzywać do uzupełnienia, pomimo feralnego zapisu w specyfikacji?

25 (edytowany przez Tedeusz 2010-07-30 11:00:57)

karolk napisał/a:

Tadeusz - nie wolno tak formułować warunków udziału w postępowaniu dla konsorcjum. Zgadzam się z w 200% z MIRASEM. Odwołanie masz jak w banku

A gdzie to jest napisane?
Bo nie będę wzywał, a w razie pytania będę się bronił że Wykonawca dostarczył  jedno, a Zamawiający miał to na myśli - aby się dokumenty nie dublowały. Poza tym Ja rozumiem, że Lider Konsorcjum ubezpiecza RB.
Przepraszam za to zamieszanie, ale siedzę z ZP od 1,5 roku, a to mój 4 przetarg...
Poza tym apropo wymagań, to przy ubezpieczeniach dobrowolnych (a takie to jest dla Wykonawcy RB) Zamawiający ma prawo żądać np. klauzuli prolongacyjnej.