1

Temat: Dwie takie same ceny ??

Witam
Przypadek wygląda tak, złożono Dwie  takie same oferty cenowe w postępowaniu. Zamawiający wezwał do złożenia ofert  dodatkowych.  Jeden wykonawca złożył  ofertę dodatkową z tą samą ceną.  Drugi nie złożył oferty dodatkowej.
Czy jego pierwsza oferta wiąże  ?  Czy mamy do czynienia ciągle w postępowaniu z  Dwiema ofertami z tą samą ceną ? Czy jednak możę  Wykonawca wybrać tego co złożył ofertę dodatkową ?
Nie wiem co mam z tym zrobić. Wszelkie podstawy prawne, orzeczenia mile widziane.
Pierwszy raz mam do czynienia z takim przypadkiem.

2

Odp: Dwie takie same ceny ??

jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu.

3

Marcel napisał/a:

jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu.

Jakaś podstawa prawna, orzeczenie ?

4

Marcel napisał/a:

Tylko że  tylko jeden Wykonawca złożył ofertę dodatkową, drugi nie złożył.

5

Nie bardzo rozumiem...oferta dodatkowa musi mieć cenę niższą od tej pierwotnej. Jeśli jeden Wyk. złożył ofertę dodoatkową a drugi nie to w czym problem? Napisz jaśniej, może nie pojęłam problemu wink

6

Cena zaoferowana w ofertach dodatkowych nie może być wyższa od ceny zaoferowanej pierwotnie, czyli wniosek że może być taka sama jak pierwotna, jeżeli jeden złożył z tą samą ceną a drugi nie złożył czyli wniosek z tego że zachował również cenę pierwotną.

7

fakt cena może zostać ta sama, jednak zastanawia mnie czy niezłożenie oferty dodatkowej można zrównać z "utrzymaniem" ceny z poprzedniej oferty?

8

na podstawie art. 93.1.5 nie można tego unieważnić, bo nie ma dwóch ofert dodatkowych

9

novak napisał/a:

fakt cena może zostać ta sama, jednak zastanawia mnie czy niezłożenie oferty dodatkowej można zrównać z "utrzymaniem" ceny z poprzedniej oferty?

również podzielam te wątpliwości. raz miałem podobną sytuację, i jeden z wykonawców utrzymał tą samą cenę (ale odpowiedział na wezwanie i złożył nową ofertę na odpowiednim druku) a drugi nie złożył oferty tylko napisał pismo że rezygnuje z ubiegania się o zamówienie big_smile

10 (edytowany przez Marcel 2010-07-30 11:31:26)

No dobrze lecz tutaj Zamawiający  takiego pisma nie otrzymał, więc osobiście uznał bym że sprawa jest nierozstrzygnięta i postępowanie do unieważnienia.

11

Kurcze, no tak na logikę to nie wypada odpuścić tej sytuacji i unieważniać bo to by graniczyło tak naprawdę z celowym działaniem Wykonawcy do obstrukcji całego postępowania, a więc z absurdem. Idąc z duchem zamówień publicznych to chyba należałoby tego W który nie odpowiedział na zaproszenie do złożenia oferty dodatkowej wykluczyć...

12

Oferta pierwszego Wykonawcy , który nie złoży oferty dodatkowej  ciągle wiąże  musi upłynąć 60 dni od otwarcia ofert, by przestała  wiązać.

Lecz co z art. 93.1.5   -  aby unieważnić  postepowanie potrzeba tutaj dwóch ofert dodatkowych, a była tylko jedna.  Jak można ugryźć to ?
Czekam na  opinie.

13

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Kurcze, no tak na logikę to nie wypada odpuścić tej sytuacji i unieważniać bo to by graniczyło tak naprawdę z celowym działaniem Wykonawcy do obstrukcji całego postępowania, a więc z absurdem. Idąc z duchem zamówień publicznych to chyba należałoby tego W który nie odpowiedział na zaproszenie do złożenia oferty dodatkowej wykluczyć...

Tylko  na jakiej podstawie prawnej  ...

14

Jak dla mnie unieważnienie - art. 93 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych, ja tutaj innego wyjścia z sytuacji nie widzę, a już kiedyś napotkałem się na taką sprawę i było dokładnie tak jak piszę.

15

Nie widzę problemu: wybieramy ofertę - tę jedyną dodatkową i basta, to chyba jedyne logiczne rozwizanie i dziwię się konsternacji współdyskutantów.

16

No hubal, nie jestem pewny czy taki krok jest dobry.

17

W dalszym ciągu nie widzę lepszego rozwiązania.
Postępowanie bez zarzutu, jest oferta najtańsza czyli najkorzystniejsza, poprawna formalnie, umowę można zawrzeć, przeszkód formalnych nie widać - dlaczego i po co dalej kombinować na nie? Ustawa nie jest po to by uniemożliwiać co się da, lecz by efektywnie zamawiać.

18

Oczywiście Zamawiający zrobi jak będzie uważał, ja jednak podtrzymuję swoją opcję choć oczywiście nie odrzucam twojej opinii hubal, wydaje mi się że i w twojej wypowiedzi jest racja.

19

Racja racją ale co  ma zrobić Zamawiający ?  Nie da się tego rozstrzygnąć posiłkując się przepisami KC.   Na zdrowy rozum Wykonawca który nie złożył  oferty dodatkowej pomimo wezwania powinien zostać wykluczony, ale  na podstawie jakiego  par to nie wiem.

20

Ja też nie wiem, zatem na zdrowy rozum uważam że nie może być wykluczony, że próżne szukanie w ustawach i że zamawiający powinien bez zwłoki wybierać najkorzystbiejszą ofertę jaką już ma -  czyż jest zakaz? Skoro nie ma zakazu, to doprawdy nie rozumiem dlaczego nie zadziałać skutecznie, a tylko marudzić.

21

Witam!
A może by poczekać do końca terminu związania z ofertą i tak to zakończyć. Może ten Wykonawca, któremu będzie zależało, sam przedłuży termin związania z ofertą...

22

Na nic nie czekać, jasnego wyjścia z sytuacji niestety nie ma, jakby nie zrobić zawsze będziemy się zastanawiać czy dobrze.

23

Zgadzam się z powyższym postem Marcela.

Jednocześnie spróbuję uporządkować dotychczasową wymianę zdań.

gladiq napisał/a:

Drugi nie złożył oferty dodatkowej.  1) Czy jego pierwsza oferta wiąże ?  2) Czy mamy do czynienia ciągle w postępowaniu z  dwiema ofertami z tą samą ceną ?  3) Czy jednak możę  Wykonawca wybrać tego co złożył ofertę dodatkową ?

1) Niewątpliwie tak, bo przecież nikt ani żaden przepis jej nie unieważnił.
2) Zdecydowanie nie, bo już jeden z wykonawców zmienił cenę i musimy ją uznawać, nie ma podstaw do innego poglądu
3)  Tak, taki był cel działania i nie widać innej możliwości.

novak napisał/a:

czy niezłożenie oferty dodatkowej można zrównać z "utrzymaniem" ceny z poprzedniej oferty?

Niewątpliwie tak. Skąd w ogóle wątpliwość, czyż  jest inna możliwość?

na logikę to nie wypada odpuścić tej sytuacji i unieważniać bo to by graniczyło tak naprawdę z celowym działaniem Wykonawcy do obstrukcji całego postępowania, a więc z absurdem.

Dokładnie tak. Nie mamy wątpliwości, nikt nie zgłasza zastrzeżeń.

Idąc z duchem zamówień publicznych to chyba należałoby tego W który nie odpowiedział na zaproszenie do złożenia oferty dodatkowej wykluczyć...

Otóż nie! Zgodnie z duchem zamówień publicznych wyklucza się wykonawców, którzy nie mogą uczestniczyć w postępowaniu, katalog ten jest zamknięty, etap sprawdzania też i nie można kombinować w tym kierunku.
Na logikę - cóż można zrobić innego niż przyjąć tę dodatkową ofertę?
Jeśli logika nie dociera, to porównajcie ilość głosów: większość jest za (przy kilku niezdecydowanych).

24

ja jestem za !!!!