1

Temat: uzupełniające roboty budowlane

Proszę o poradę w sytuacji jak poniżej:
- zamówienie podstawowe na przebudowę drogi o szer. 5 m udzielono w trybie PN; w ogłoszeniu i siwz przewidziano udzielenie zamówienia uzupełniającego na zasadzie art. 67 ust. 1 pkt 6, bez uszczegółowienia co może wejść w zakres zam. uzupełniającego, a jedynie, że ich wartość nie przekroczy 50% zamówienia podstawowego,
- roboty udzielone w trybie PN trwają,
- mieszkańcy żądają drogi o szer. 6 m, a mój pryncypał się ugina i sugeruje żebym przeprowadziła postępowanie z art. 67 ust. 1 pkt 6 na poszerzenie drogi na całej długości o 1 m.
Czy co do zasady takie roboty kwalifikują się do zam. uzupełniającego?
Czy przewidując w ogłoszeniu i SIWZ udzielenie zam. uzupełn. powinnam opisać z góry gdzie te roboty wystąpią i na czym będą polegały?

2

Odp: uzupełniające roboty budowlane

Zamówienia uzupełniającego możesz udzielić, tylko wówczas gdy będzie tego samego rodzaju co zamówienie podstawowe.
W praktyce oznacza to, że musi ono:

1 obejmować te same nazwy i kody określone we Wspólnym Słowniku Zamówień co zamówienie podstawowe i
    2 w przypadku robót budowlanych - dotyczyć tego samego obiektu budowlanego.

Zamówienie dotyczące innego obiektu budowlanego będzie zupełnie nowym zamówieniem, którego udzielisz odrębnie i w nowej procedurze właściwej dla jego ustalonej wartości szacunkowej, nawet jeżeli będzie obejmowało roboty budowlane tożsame z poprzednim zamówieniem.

3

Zobacz zastrzeżenia Prezesa UZP  w sprawie budowy hali  sportowej w Sopocie - tam Prezes UZP zgłosił zastrzeżenia do  co zakresu zamówień uzupełniających.
Zastrzeżenia te są dostępne na stronie internetowej UZP - zakładka "kontrola" - "informacje o kontrolach przeprowadzanych przez Prezesa UZP" - "zbiorcze informacje o wynikach kontroli zamówień współfinansowanych ze środków UE od 2008 r" - "Wyniki kontroli w 2009 r" - str 25 -27

4

Jeżeli chodzi o poszerzenie to tak na dwoje babka wróżyła wink

5

Karolk, znam ten przypadek Sopotu i właśnie on zrodził moje wątpliwości. Pomijam fakt, że część tych robót w ogóle nie pojawiła się w zamówieniu podstawowym, więc siłą rzeczy nie można było udowodnić, że występuje tu powtórzenie tego samego rodzaju zamówienia. No i jeszcze zamawiający udzielił zamówień uzupełniających innemu wykonawcy, niż wykonawca zamówienia podstawowego.
Najbardziej niepokoi mnie to stwierdzenie dot. przewidywalności. Czy muszę je dokładnie opisać w siwz i ogłoszeniu o zamówieniu podstaw. w zakresie np. parametrów technicznych i/lub lokalizacji inwestycji?  Czy ktoś szerzej pisał gdzieś na ten temat?

6

Nie nie musisz określać r. uzupełniających to wynika z samej definicji, przewidujesz w ilu %, doliczasz do szacunku i gra.

7

Dzięki za porady. Tylko z tym "na dwoje babka wróżyła" nie mogę sobie poradzić wink
Jak kontroler wywróży inaczej niż mój działający pod ciśnieniem szef ...

8

A ja mam jeszcze następujące pytanie - co z pozwoleniem na budowę, przecież jest to istotna zmiana projektu budowlanego ?