1

Temat: PILNE!!!Ogłoszenie w BIP

Witam, proszę o radę. Ogłosiłam przetarg nieograniczony na stronie BZP, jednak padł nam serwer i nie udało mi się tego samego dnia go ogłosić na BIP, więc ogłosiłam go tam następnego dnia rano. od tego czasu minęło już kilka dni i jestem w kropce... nie wiem co mam zrobić... Ogłaszać przetarg jeszcze raz na BZP? Bardzo proszę o pomoc

2

Odp: PILNE!!!Ogłoszenie w BIP

Niby po co raz jeszcze, przecież do BZP już poszło, a to że na BIP dnia następnego to tragedii nie ma.

3

Tragedii może nie ma, lecz niezgodność z przepisami bezdyskusyjna (przy mniejszych odstępstwach larum mamy na pół kraju, nieprawdaż?).
Najlepiej ogłosić ponownie.

Przy okazji: kasia27 ma BIP na własnym serwerze?

4

Niestety to nie jest nasz serwer, sami możemy umieszczać informację, nie ma w pracy informatyka i dlatego taki bubel wyszedł. Proszę o opisanie co mam teraz zrobić tzn. w jaki sposób anulować tamto ogłoszenie na BZP i BIP, czy nie mogę zrobić tylko zmiany ogłoszenia wydłużając termin składania ofert o ten jeden dzień? Proszę o pomoc to mój pierwszy przetarg.

5

jeżeli miałaś terminy na styk to niestety nie uratujesz tego postępowania - unieważnienie  na podstawie 93.1.7 i ogłaszasz ponownie
a tak na przyszłość to dobrze jest dac jeden dzień zaopasu (nie byłoby tego problemu)

6

miałam 1 dzień zapasu - dałam 15 dni na składanie ofert

7

no to w czym problem - bo teraz to nie rozumię?

8

Problem jest w tym, że na BZP umieściłam przetarg jednego dnia a nie ogłosiłam tego samego dnia na BIP, tylko dnia następnego rano i dlatego nie wiem co mam w tej sytuacji robić

9 (edytowany przez hubal 2010-08-16 06:08:36)

Problem polega na niedostosowaniem do przepisów, przede wszystkim art.40 i 42 ustawy. Według nich wszystko ma stać się w tym samym dniu.

10

Dokładnie jest tak jak napisał hubal. w związku z tym, czy jest jakaś możliwość żeby nie ogłaszać na nowo przetargu, tylko ogłosić zmianę na BZP wydłużając jeszcze o ten jeden dzień termin składania ofert?
Bardzo mi na tym zależy, inaczej będę o kilka dni do tyłu z całym postępowaniem.

11

nie - to prawda że wszystko powinno następić tego samego dnia ale
- wszczęcie postępowania to zamieszczenie w BIP (m.in.) i od tego dnia nie może być mniej niż 14 dni
- naruszenie zasady że nie umieszczasz tego samego dnia nie powoduje naruszenia dyscypliny f.publ. - po drugie nie daje podstawy do unieważnieniaq post. - nie ma syt. że umowa zawarta na podst. tego postępowania może być nieważna
- będzie to uchybienie (drobne)
uważam że postępowanie nie jest zagrożone, zostawiłabym to tak jak jest

12

Dziękuję za pomoc, czy ktoś ma inne zdanie jak to rozwiązać?

13

Dokładnie tak jak pisałem wcześniej, nic złego się nie dzieje więc do przodu.

14

Ja też tym bym się nie przejmował a nawiasem mówiąc pogadaj z tymi co utrzymuja stronę, żeby mozna było modyfikować też datę wytworzenia informacji i ... masz problem z głowy:)

15

na mojej stronie taka modyfikacja jest niemożliwa - sądzę że nigdzie nie można tego modyfikować (antydatować)

16

kasia27 napisał/a:

czy ktoś ma inne zdanie jak to rozwiązać?

...ja znajduję argumenty zarowno za unieważnieniem jak i nie - ze wskazaniem na to drugie (należy tylko przedłużyć TSO).