1

Temat: uzupełnienie dokumentów: nieaktualna polisa, wykaz sprzetu

Witajcie!
Co robić?
1. Wymagałam dołączenia do wykazu sprzętu (autobusy do dowozu uczniów do szkół) dowodów rejestracyjnych pojazdów z wykazu - w celu sprawdzenia czy są dopuszczone do ruchu. Wykonawca nie załączył dowodów rejestracyjnych - wezwać do uzupełnienia, wyjaśniać czy wykluczyć?
2. Wymagałam wykazania posiadania lub prawa do dysponowania 2 autobusami zarejestrowanymi na min, 80 osób. Wykonawca wykazał, że posiada jeden. Wzywać do wyjaśnień? czy wykluczyć z powodu nie spełniania warunku?
3. polisa - wymagałam na min 100 000, wykonawca załączył na 20 000, w dodatku nieaktualną.  Wykluczać czy uzupełniać dokument?
4. Zamiast licencji wykonawca załączył wypis z licencji. Uznać mu czy żądać licencji?

2

Odp: uzupełnienie dokumentów: nieaktualna polisa, wykaz sprzetu

1. nie masz prawa żądać
2. wezwać do uzupełnienia
3. co 100 000 zł - suma gwarancyjna na polisie OC firmy, czy właściwie co? - a jeżeli juz to wezwać.
4. a co miał dołączyć oryginał?

3

1. w takim razie wykluczyć? czy wezwać do wyjaśnienia?

2. ale poza tym ze wykazał jeden autobus a miał wykazać dwa, wykaz sprzętu jest wypełniony poprawnie? na pewno wezwać do uzupełnienia?

3. wykonawca miał wykazać ze jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na kwotę minimum 100 tys

4. nie, miał załączyć kopię licencji a załączył kopię wyciągu z licencji

4

1. nic nie robić, zostawić
2. jeżeli wykaz jest ok to po co wzywać
3. wezwać do uzupełnienia
4. jest ok

5

1. nikt nie czepi sie tego że w ofercie brakuje dowodów rejestracyjnych? w SIWZ był zapis:
Zamawiający uzna, że Wykonawca spełnia warunek dotyczący dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym, jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował minimum dwoma autobusami (w tym jednym rezerwowym), umożliwiającymi jednorazowe zabranie nie mniej niż 80 osób (tj. zarejestrowany na 80 osób). Autobusy muszą być sprawne technicznie i dopuszczone do ruchu zgodnie z obowiązującymi przepisami

oraz
wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu i (...) ? zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik nr .... do SIWZ- że wykonawca dysponuje lub będzie dysponował minimum dwoma autobusami (w tym jednym rezerwowym), umożliwiającymi jednorazowe zabranie nie mniej niż 80 osób (tj. zarejestrowany na 80 osób), wraz z kopią dowodów rejestracyjnych autobusów, którymi będą prowadzone dowozy
2. z wykazu miało wynikać że wykonawca ma dwa autobusy, a wykazał jeden

6

czy jeśli wykonawca nie załączył dokumentów, których zamawiający nie powinien wymagać (dowody rejestracyjne) to jego oferta jest zgodna z SIWZ? skoro nie można go wezwać do uzupełnienia...

7

Jeżeli Zamawiający nie miał ich prawa żądać to również nie ma prawa wzywać do uzupełnienia.

8

Marcel napisał/a:

Jeżeli Zamawiający nie miał ich prawa żądać to również nie ma prawa wzywać do uzupełnienia.

Tak, to wiem. Ale co w związku z tym że Wykonawca ich nie załączył ? Czy oferta jest zgodna z SIWZ? Czy powiedzmy ze względu na błąd zamawiającego - błędnie żądał - oferta jest ważna nawet bez tych dokumentów?