1

Temat: kary umowne

mam takie pytania:
1 W. nie wykonał w terminie robót budowlanych w związku z czym będą mu naliczane kary umowne od dnia upływu terminu wykonania do dnia zgłoszenia do odbioru. będzie wystawione W. wezwanie do zapłaty. czy jeśli nie zapłaci dobrowolnie tej kary to możemy mu potrącić ją z faktury? inwestycja jest dofinansowana z prow.
2 - czy taki zapis w umowie jest prawidłowy?
W przypadku naliczenia Wykonawcy przez Zamawiającego kar umownych, określonych w § 8 umowy, Zamawiający wstrzymuje wypłatę wynagrodzenia Wykonawcy za przedmiot umowy w wysokości równej naliczonym karom umownym, do dnia zapłaty przez Wykonawcę na rachunek bankowy Zamawiającego kwot naliczonych kar. Z tytułu wstrzymania wypłaty części wynagrodzenia spowodowanej naliczeniem kar Przyjmującemu zamówienie nie przysługują odsetki ustawowe ani też inne odszkodowania lub roszczenia od Zamawiającego.

2

Odp: kary umowne

dziwny zapis - a dlaczego nie prościej że np. w przypadku gdy wykonawca nie wpłaci w ustalonym terminie kar umownych zostaną one potrącone z wynagrodzenia.

3

spotkałam się z takim zapisem i chiałam zapytać co o tym myslicie. oczywiście lepiej jest potrącić z faktury.

4

Co innego bezdyskusyjna kwota wynagrodzenia, a co innego kary umowne - sam fakt powstania obowiązku, kwota, termin i forma zapłaty itd. nie są z góry przesądzone, nie można jednostronnie załatwiać tej sprawy.

umig19 napisał/a:

będą mu naliczane kary umowne od dnia upływu terminu wykonania do dnia zgłoszenia do odbioru.

A dlaczego akurat do tego dnia? A może do dnia potwierdzonego przez inspektora lub drugą stronę? Może do dnia spisania protokołu? Ja bym nie opierał się na oświadczeniu drugiej strony, bo z tego może wynikać zerowe zobowiązanie.

umig19 napisał/a:

czy jeśli nie zapłaci dobrowolnie tej kary to możemy mu potrącić ją z faktury?

Mnie kiedyś pouczono, że kar nie powinno się potrącać ani z wynagrodzenia ani z kwoty faktury.

Proponowany w p.2 zapis uważam za prawidłowy

W przykładach umów spotkałem zapisy, że ?wykonawca zapłaci?, niech więc płaci.