1

Temat: uzupełnienie dokumentów

Witam.
Przetarg nieograniczony na roboty budowlane. Złożono 4 oferty jedna oferta z najniższą  ceną nie zawierała wykazu robót oraz referencji. Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentów. W wyznaczonym terminie uzupełnił ale faksem. Jak to się ma do oryginałów? Co robicie w takim wypadku, uznajecie jedno i drugie (referencje i wykaz robót) czy wykluczacie? Wiem że to już było mam problem bo komisja nie jest jednomyślna. Doradźcie.

2

Odp: uzupełnienie dokumentów

Uzupełnione dok, nie mogą zostać uznane w formie faksu.

3

czyli wykluczamy?

4

Na to wychodzi że tak.

5

ok dzieki

6

a jeszcze jedno a jak wykonawca dośle te dokumenty powiedzmy 2 dni po terminie listem? lub dowiezie?

7

No cóż, jest już po terminie!

8

Art. 27. 1. W postępowaniach o udzielenie zamówienia oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje zamawiający i wykonawcy przekazują, zgodnie z wyborem
zamawiającego, pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną - więc fakt, czy wykluczyć ofertę czy nie zeleży od informacji zawartej w SIWZ

9

dzięki za rady pozdrawiam

10

ok a jeśli wykluczam wykonawcę bo miałam zapis w siwz ......Powyższe zasady porozumiewania się nie będą miały zastosowania do dokumentów, oświadczeń lub pełnomocnictw składanych w odpowiedzi na wezwanie dokonane przez Zamawiającego w trybie art. 26 ust. 3 Ustawy, ze względu na konieczność zachowania formy tychże oświadczeń lub dokumentów przewidzianej w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów  z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817) lub przepisów Kodeksu Cywilnego w przypadku pełnomocnictwa.

To na jakiej podstawie prawnej wykluczam,  zaznaczam że uzupełnione dokumenty i tak nie spełniają warunków udziału w postępowaniu.

11

może termin na uzupełnienie był nierealny? spotykam zamawiających , którzy dakją dwa dni !!!

12

nie spoko  Wykonawca dostał zawiadomienie faxem i listem maił 5 dni i jeszcze dzwonił że dowiezie.

13

Wykluczasz uznając, że nie potwierdzili spełnienia warunku udziału w postępowaniu, tj. art24 ust2 pkt 4

14

ok tak zrobiłam dzięki wszystkim za  poswięony czas smile