1 (edytowany przez Miksu 2010-08-20 13:56:20)

Temat: sposób rozliczenia

Witam, mam taki  dylemat ponieważ nie jestem jeszcze mocny w ZP, nurtuje mnie zagadnienie wynagrodzenia kosztorysowego, do umowy daję taki zapis:

Ostateczna wartość przedmiotu umowy określona w ust...., zostanie ustalona po odbiorze robót budowlanych stanowiących przedmiot umowy , zatwierdzonym protokołem odbioru końcowego na podstawie przeprowadzonego obmiaru oraz kosztorysu powykonawczego sporządzonego przez Wykonawcę i sprawdzonego przez inspektora nadzoru.
Zgodnie również z art.144 przewiduję zmiany postanowień umowy w tym możliwą zmianę wynagrodzenia w przypadku zmian ilości jednostek przedmiarowych.

I teraz moje pytanie, w związku z powyższym czy jeżeli zwiększą się nakłady pracy (ilości przedmiarowe obejmujące dokumentację), wypłacamy większe wynagrodzenie zgodnie z kosztorysem powykonawczym to czy również robimy aneks do umowy zwiększający wynagrodzenie???????
czy wówczas takie działanie jest robotą dodatkową???????
Poza tym czy jest wówczas konieczność sporządzenia protokołu konieczności czy taki protokół jest tylko potrzebny w przypadku zamówień dodatkowych?
Bardzo proszę o podpowiedź  kwestii wynagrodzenia kosztorysowego.

2

Odp: sposób rozliczenia

Miksu napisał/a:

1) czy jeżeli zwiększą się nakłady pracy (ilości przedmiarowe obejmujące dokumentację), wypłacamy większe wynagrodzenie zgodnie z kosztorysem powykonawczym to czy również robimy aneks do umowy zwiększający wynagrodzenie???????  2) czy wówczas takie działanie jest robotą dodatkową???????  3)
Poza tym czy jest wówczas konieczność sporządzenia protokołu konieczności   4) czy taki protokół jest tylko potrzebny w przypadku zamówień dodatkowych?  5) Bardzo proszę o podpowiedź  kwestii wynagrodzenia kosztorysowego.

1) Ja nie widzę potrzeby, przecież formalnie nie zachodzi zmiana umowy, lecz jej wypełnienie. Przed kwotą wynagrodzenia niektórzy zapisują określenie ?wstępna? lub podobne.
2) W przepisach prawa nie ma takiego określenia, a jeśli chcemy to w umowie wprowadźmy, ale wraz ze stosowną definicją.
3) Nie widzę potrzeby, ale w umowie można zapisać wiele różności.
4) Nie. Przecież w innych trybach takie coś nie występuje, więc dlaczego akurat w tym? (rozumiem że chodzi tu o art. 67). Wiem jednak że wiele osób tak czyni, ale ja nie popieram.
5) Sposób ustalania wynagrodzenia kosztorysowego w robotach budowlanych należy szczegółowo opisać, zdefiniować, bo żaden przepis formalnie tego nie załatwia. Warto jednocześnie przewidzieć i opisać sposób postępowania w przypadku wystąpienia robót innych niż w przedmiarach (można dla nich przewidzieć wspomniany protokół). To jest podstawowa sprawa, bardziej dyskusyjna i drażliwa niż ilości. W sumie podane w pytaniu zapisy umowy uważam za niewystarczające.

3

Odp: sposób rozliczenia

Na tym właśnie polega wynagrodzenie kosztorysowe że jest to wynagrodzenie -można powiedzieć wstępne, zawsze po wykonaniu prac Wykonawca przedstawia kosztorys powykonawczy który ujmuje wszystkie prace przeliczone (obmiar), w kosztorysie takim znajdują się wszystkie pozycje (zwiększone, zmniejszone) w stosunku do kosztorysu ofertowego.
np. kosztorys ofertowy opiewał na 150000zł, w wyniku prac zwiększyły się niektóre jednostki przedmiarowe i kosztorys powykonawcz opiewa na kwotę 160000zł w związku z tym jest to ostateczne wynagrodzenie Wykonawcy za wykonane prace.
W przypadku takiego wynagrodzenia nie ma potrzeby tworzenia protokołu konieczności jak również nie ma potrzreby aneksowania umowy w tym zakresie.
Wykonawca przedstawia jedynie kosztorys powykonawczy który winien być potwierdzony przez inspektora nadzoru i to jest podstawą do wypłaty ostatecznego wynagrodzenia.
Powyższy zapis który chcesz umieścić w umowie moim zdaniem jest w wystarczający i czytelny.