1

Temat: zaswaidczenie

czy odrzucic oferte jesli w siwz zapisano iz oferta ma zawierac:  zaswiadczenie iz oferent nie zalega z placeniem skladek ZUS kRUS wystawione nie wczesniej niz 3 miesicca a dostarcza strarsze ???

2

Odp: zaswaidczenie

Nie, najpierw wezwać do uzupełnienia.

3

a co z odpisem z KRS jesli tez jest starsze niz wymagane w SIWZ.. wystawione nie wczesniej niz 3 miesiace przed upływem skladania ofert

4

Również KRS jest do uzupełnienia.

5

no tak tylko odpis bedzie z data po terminie skladanie ofert !! i jaki dac termin na uzupelnienia??

6

Uzupełniony dok. ma potwierdzać spełnianie warunku na dzień składania ofert, wystawiony może być po tym terminie, myślę że tydzień na uzupełnienie jest wystarczający.

7

a krocej to nie mozlwie bo na czasie zalezy troszke ..i wzor wezwanie jesli mozliwy taki !!!

8

Jednak tydzień moim zdaniem powinien zostać wyznaczony, raczej nie krótszy.

9

Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli data wystawienia dokumentu (np. KRS) jest po TSO, to wykonawca podlega wykluczeniu. "Popłynęło" na tym wiele firm. Dlatego mam duże wątpliwości w tej kwestii, bo sprawa nie jest taka jednoznaczna...

10

i tu problem ... prosze o jasne okreslenie czy odrzucic czy wezwac ??

11

hej hej - KRS jest ważny 6 miesięcy

12

Trzeba wezwać!

13

Trzeba wezwać, ale też trzeba uzupełnić dokument z datą wystawienia nie późniejszą niż TSO.

14

ale to nie mozliwe raczej bo ba dokumenty wystawia sie na "stan na dzien" ale czekma na dlaczlsza dyskusje w tej kwestii

15

Wzywasz, czekasz na uzupełnienie, nie spełnia warunku - wykluczasz.

16

widze że waszym zdaniem nie ważne są zapisy rozporządzenia gdzie stwierdza się że KRS ważny jest 6 miesięcy, a może chodzi o coś innego bo nie rozumię tej dyskusji?

17

Zgadza się jest ważny 6 miesięcy jednak przez cały czas kwestia jest tego typu iż że koledzy/koleżnanki zastanawiają się czy wzywać do uzupełnienia w przypadku gdy jest nieważny (stracił swoją ważność)

18

champs napisał że starszy niś 3 m-ce - (tak napisł w siwz_ i myślę że prawdziwy problem jest tutaj

19 (edytowany przez Marcel 2010-08-24 12:49:46)

Może się po prosu pomylił mając na myśli 6 smile

20

i tu pytanie do champs - jakie są fakty?

21

sprawa taka .. skladnie ofert do dnia 23.08. 2010  a odpis KRS stan na dzien 13.04.2010 z zaswaidcznie US z dnia 19.05.2010 w tym ze w siwz zapis ze wystawione nie wczesnije niz 3m przed upływem skladania ofert.. moze zapis siwz jest nieprawidłowy ???

22

zapis w SIWZ jest prawidłowy, tylko zaświadczenie z US wystawione jest wcześniej niż 3 miesiące przed TSO i tu jest problem.

23

tak też myślałam - ale w ogłoszeniu jest zapis prawidłowy, myślę że można zapis w siwz potraktować jako błąd pisarski i wtedy oferta W. jest poprawna i tyle..

24

w ogloszeniu jaest jak w siwz .. dwa pozostali oferenci spelniaja tyle tylko ze wlasnie ta njanizsza oferta nie spelenia tego wymaganie iz "nie wczesniej niz 3m"

25

no nie, to niemożliwe - w ogłoszeniu system sam generuje treść, więc na pewno jest że KRS wystawiony nie wcześniej niż 6 m-cy
jak jest u ciebie z tym ogłoszeniem?
a tak poza tym to zapisy siwz nie mogą  zmienić obowiązującego prawa