1

Temat: szacowanie usług powtarzajacych sie okresowo

przetarg na usługe sprzątania budynku mojej jednostki - umowa na dwa lata, jak wyszacować wartość zamówienia - wczesniejsza umowa była na dwa lata czy powinnam do wartości tej umowy dodać średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych i tyle?

2

Odp: szacowanie usług powtarzajacych sie okresowo

zawsze mozesz dokonac badania rynku! jesli jest to duze post - prawdopodobne zmiana o wskaznik moze wystarczyc - ale wez pod uwage ze ceny poszly do gory ze wzgl na brak "sily roboczej"  i wtedy mozesz miec uniewaznienie.... (jesli np przeskoczysz prog)

3

zagrozenia przeskoczenia progu nie mam bo to postepowanie to jakies 25.000 euro wiec ponizej 60.000

4

mozesz przeciez porownac kilka wskaznikow - np cen za 1 m2 w kilku firmach i zorientujesz sie czy znacznie sie roznia od poprzedniego badania rynku smile

5

oki ale ustawa mówi jak ozacowac uslugi powtarzajace sie okresowo art. 34 ust. 1 pkt 1) tyle ze moje wczesniejsze zamównie bylo na 24 miesiace a nie na 12 i kolejnego zamowienia tez chcemy udzielic na 24 a ust. 1 tego artykulu mowi tylko o 12 m-cach

6

oczywiscie czyt rowniez ust 2

ustawa nie mowi ze nie bierzesz pod uwage czynnikow rynkowych np wzrostu kosztow zatrudnienia pracownika

gdyby tak bylo nigdy nie zawarla bys waznej umowy np przy duzych wzrostach kosztow w danej branzy

czyt rowniez art 35 np pkt 2 smile

7

oki rozumiem i dzieki

8

a prosze bardzo dorotko smile