1

Temat: plan zamówień publicznych, jak sie za to zabrać???

Jestem nowa w zamówieniach i muszę sporzadzić plan zamówień publicznych na ten rok i nie mam pojęcia od czego zacząć, za co zabrać się na początku:( pomóżcie jeśli juz macie to za sobą. Aha dodam, że jestem pracownikiem starostwa powiatowego

2

Odp: plan zamówień publicznych, jak sie za to zabrać???

hej marta ja tez jestem pracownikiem starostwa zaczęłam od zapotrzebowania wydziałów na dany rok poprosilam o wskazanie kwot i przemdiotów zamówień - dalo mi to ogolny obraz potrzeb a na koniec sięgnęłam do uchwalonego budżetu i tam wszystko zweryfikowałam

3

I tak zrobię Dorotko, dziękuję. Aha i pozdrowienia, spotakmy sie w szkole 17 marca:) Wiesz o co chodzi prawda:)

4

Baaaaaaaaaardzo dobry pomysł Dorotko. Są to tzw. "pobożne życzenia" wydziałów. Mozna też sporządzić samemu arkusze planistyczne (art. biurowe, czystościowe, sprzęt inwestycyjny itd.) na podstawie dotychczasowych umów lub zakupów (materiałówka w księgowości). Taka metoda ułatwia zliczanie i sumowanie poszczególnych rodzai zamowień. Z kwotami nie bardzo się zgadzam, bo i tak należy ustalić ogólny szacunek zamówienia dla danego rodzaju, ale nie widze powodu żeby nie. Potem weryfikacja z budżetem, a najlepiej powołać krótkoterminowo działającą komisję dla weryfikacji otrzymanych zamówień, ich zatwierdzenia w koleracji z budżetem.

5

przepraszam winno być w korelacji

6

wiem wiem marta jak chcesz to mam wzor planu moge ci podesłac:)

7

Jakbyś była taka dobra Dorotko:) złożyłam juz do wydziałów pisma o przygotowanie takich planów wydziałowych, ja później to zsumuję i jakoś może stworzę ten nieszczęsny plan:>

8

Nora! a co zrobić, jeśli Wydziały nie mają "czasu" aby spisać swoje "pobożne życzenia", o plan finansowy nie mogę się doprosić gł. księgowej a to co zaplanowałam , to już przeprowadziłam i co teraz mam wpisać w planie zp?