1

Temat: Warunek w robotach budowlanych?

Witam! mam do zrobienia przetarg z krotkim terminem realizacji dosc duzego remontu. Wykonawstwo bedzie mozliwe przy dysponowaniu sporym potencjalem ludzkim wink Chce postawic warunek dotyczacy posiadania przez wykonawce minimum 40 pracowanikow budowlanych na etacie. Czy nie bedzie to sprzeczne z mozliwoscia dysponowania przez wykonawce osobami do wykonania zamowiania?
Z gory dzieki za odpowiedz.

2

Odp: Warunek w robotach budowlanych?

Nie jestem pewien czy taki warunek będzie w czymś pomocny, Wykonawca który będzie startował w przetargu musi sobie zdawać sprawę z tego w jakim terminie należy wykonać zadanie i czy się wyrobi, czasami jest tak że dysponuje pracownikami (większą grupą), a i tak nie wykonują zamówienia w terminie.

3

Jak Marcel. Rozważ termin wykinania jako kryterium oceny  (np. waga 20-30%,  ), ustal maksymalny termin wykonania krótki ale realny, kary umowne za zwłokę w wykonaniu ustal wysokie (w tym tygodniu mam TSO w podobnej sytuacji i kara za zawłokę wynosi 2% za dzień)

4

nie może byc mowy o żadnych etatach - jak to sprawdzisz? umowy o pracę edziesz żądał  a termin ma być obliczony nie na ilość ludków tylko na proces technologiczny

5

stary7777 napisał/a:

Chce postawic warunek dotyczacy posiadania przez wykonawce minimum 40 pracowanikow budowlanych na etacie.

Nie zalecam.
myszy1953 słusznie zauważa: nie może byc mowy o żadnych etatach. A ilość? może dobra, może nie - nie ma jednoznaczego przełożenia na termin.

Dość dobrze pisze też responder, tyle że chyba za ostre dyktuje warunki.