Temat: otwarcie ofert
przewodniczący komisji przetargowej będzie nieobecny na otwarciu ofert, czy w takim przypadku należy zmienić funkcję któregoś z członków komisji zarządzeniem czy wystarczy że ktoś inny odczyta informację na otwarciu ofert?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Komisje przetargowe → otwarcie ofert
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
przewodniczący komisji przetargowej będzie nieobecny na otwarciu ofert, czy w takim przypadku należy zmienić funkcję któregoś z członków komisji zarządzeniem czy wystarczy że ktoś inny odczyta informację na otwarciu ofert?
Muszą być co najmniej dwie osoby, a komisja liczy 3 (2 członków + 1 przewodniczący). Czyli powinno być OK.
Osobiście nie widzę tu żadnego problemu.
Moim zdaniem na otwarciu nie musi być przewodniczący, a nawet gdy jest - nie ma on obowiązku odzywać się. Odczytanie informacji to zupełna błahostka i może to uczynić ktokolwiek (byle rzetelnie).
Nie wiem skąd przekonanie, jakoby ?Muszą być co najmniej dwie osoby?.
Wiem jednak, że bywają odmienne poglądy od moich.
Osobiście nie widzę tu żadnego problemu.
Moim zdaniem na otwarciu nie musi być przewodniczący, a nawet gdy jest - nie ma on obowiązku odzywać się. Odczytanie informacji to zupełna błahostka i może to uczynić ktokolwiek (byle rzetelnie).
Nie wiem skąd przekonanie, jakoby ?Muszą być co najmniej dwie osoby?.
Wiem jednak, że bywają odmienne poglądy od moich.
Komisja jest "ciałem doradczym" kierownika zamawiającego, który może ja powołać do postępowań nie przekraczających "progów unijnych". oprócz określonego minimalnego składu komisji przetargowej (art. 21 ust. 2) nie ma podanej wymaganej minimalnej liczby członków komisji, która musi być, w omawianym przypadku, na otwarciu ofert. Takie uwarunkowania wynikają z wewnętrznych przepisów. Jednak biorąc pod uwagę nasze prawo warto, żeby decyzje w imieniu komisji podejmowało więcej niż 50% jej składu, bo w innym przypadku po co Komisja??
Odczytanie informacji to zupełna błahostka i może to uczynić ktokolwiek (byle rzetelnie).
Jak wyżej.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Komisje przetargowe → otwarcie ofert
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc