1

Temat: referencje

PN na roboty budowlane.
Żądałam wykazania co najmniej 2 robót o wartości 120 000 zł.
Jeden z wykonanwców ma w wykazie robót wpisaną robotę o wartości X, (powyżej 120 000) a w referencjach napisano, że był podwykonawcą a kwota X to łączna wartość zamówienia.

Czy uznać taką robotę  jako odpowiadającą warunkowi czy też wezwać do wyjaśnienia i do wskazania  na jaką kwotę opiewały robory wykonywane przez niego jako podwykonawcy.

2

Odp: referencje

Uznać.

3

Dzięki

4

a dlaczego uznać? nie wykazał się wykonaniem robót o wartości 120 000 zł. Nie był członkiem konsorcjum tylko podwykonawcą a na potwierdzenie posiadania doświadczenia ma się wykazać "wykonaniem prac za 120 000" a nie wykazać że główny wykonawca wykonał prace za 120 000. Niedługo nic nie będzie trzeba umieć i mieć żeby wykonywać zamówienia publiczne:(

5 (edytowany przez Marcel 2010-09-10 16:28:09)

Chwileczkę, aby zdobyć doświadczenie jak najbardziej może posłużyć się pracami które wykonywał jako podwykonawca.
Firma, która posiada doświadczenie w pewnej dziedzinie zdobyte nie samodzielnie, a jako podwykonawca jak najbardziej spełni wymogi zamawiającego przedstawiając odpowiednie referencje od głównego wykonawcy. sygn. akt UZP/ZO/0-2353/05.

6

I to nawet przy 100%.

Moim zdaniem wszystko w rękach zamawiającego. Jeśli się uprze, to pewno znajdzie uzasadnienie, że doświadczenie niewystarczające, albo odwrotnie: uzna oświadczenie wykonawcy jako dowód. Warto zauważyć, że sygnalizowany zapas kwoty przemawia na korzyść wykonawcy.
Jestem za uznaniem oferty - jak Marcel.

7

Uznałam doświadczenie wykonawcy i na razie nikt się nie czepia

8

I nie powinien się czepiać.