Temat: Zamówienie z wolnej ręki a terminy
Zamawiający wszczyna postępowanie w trybie WR na podstawie art 67 ust 1 pkt 5. Ile dni musi upłynąć od momentu zamieszczenia zawiadomienia o zamiarze zwarcia umowy do podpisania umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienie z wolnej ręki a terminy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiający wszczyna postępowanie w trybie WR na podstawie art 67 ust 1 pkt 5. Ile dni musi upłynąć od momentu zamieszczenia zawiadomienia o zamiarze zwarcia umowy do podpisania umowy?
W tym samym dniu co wszczął postępowanie w trybie zamówienia z wolnej ręki.
Ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy, jest bowiem ogłoszeniem nieobowiązkowym - art. 66 ust. 2 ustawy Pzp - zamawiający po wszczęciu postępowania może zamieścić w BZP lub przekazać UOPWE ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy,
w przetargu nieograniczonym poniżej progów na roboty budowlane mam do zrobienia zamówienie dodatkowe (kwota ok 10.000 pln netto) moglibyście poradzić co zrobić?
czy wolna ręka czy aneks? jeśli wolna ręka to jak to zrobić bo to mój "pierwszy raz" :-)
10 000 zł netto, to jeszcze daleko do progu 14 000 euro!, poza tym zamówienie dodatkowe, czy roboty dodatkowe?
remontujemy łazienki i nie możemy ruszyć z miejsca bo po zerwaniu glazury okazało się że rury są przerdzewiałe i trzeba wymienić. Więc roboty czy zamówienie?
Jeżeli wcześniej nie zostało to przewidziane w dokumentacji (projekcie), to jak najbardziej zamówienie dodatkowe, a skoro nie przekracza 14 000 euro, nowa umowa itp. lecz bez konieczności stosowania reżimu ustawy.
czy protokół konieczności i umowa starczą
Może być protokół konieczności, nowa umowa, oraz kosztorys inwestorski oraz ofertowy wykonawcy, szacunkową wartość zamówienia trzeba ustalić.
to mój "pierwszy raz"
W takim razie warto wyłożyć jak dla pierwszaka.
Zatem moje poglądy.
czy wolna ręka czy aneks?
Najlepiej ani to ani to. Pierwsze ma takie obostrzenia, że lepiej na początek nie ruszać, a drugie też raczej nie wchodzi w rachubę. Zawsze aneks=zmiana_umowy, a zmiany nie są tolerowane przez przepisy ani kontrole, chyba że się przewidziało zgodnie z art. 144 ustawy - a co, przewidziane byly??? Tak? No to może i bez aneksu.
zamówienie dodatkowe, czy roboty dodatkowe?
O tym pierwszym było powyżej, a o drugich powiem w skrócie: ?roboty dodatkowe? nie występują w przepisach, ale mogą w umowie, w`takim razie należy sprawdzić i dostosować się do tych zapisów.
1) zamówienie dodatkowe, 2) a skoro nie przekracza 14 000 euro, nowa umowa itp. lecz bez konieczności stosowania reżimu ustawy.
Popieram rozwiązanie 2), tyle że to przeczy rozwiązaniu 1), które wcześniej wykluczyłem.
Może być 3) protokół konieczności, 4) nowa umowa, oraz 5) kosztorys inwestorski oraz 6) ofertowy wykonawcy, 7) szacunkową wartość zamówienia trzeba ustalić.
Jeśli poniżej 14000 euro, to nie sosujemy ustawy i 5+7 całkiem zbędne. 4 zawsze konieczne, 6) też pożądane, zaś 3) zwykle dyskusyjne. Ja prezentuję taką logikę: protokołu konieczności nie przewiduje żaden przepis prawa, do zawarcia umowy (podstawowej) nie trzeba jego, zatem nie trzeba do żadnej innej. Dopiero w konkretnej umowie możemy zapisać protokoły konieczności, ich definicję i rolę. (!)
Apeluję do bardziej doświadczonych: jeśli się cokolwiek mylę, to proszę o sygnał.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienie z wolnej ręki a terminy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc