1

Temat: dokumenty wykonawców zagranicznych

1. Czy w sekacji III.4.3.1.) ogłoszenia
a) dokument że nie orzeczono wobec nie zakazu ubiegania się o zamówienie- wystawione nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - odnosi się do KRK czyli dokumentu z paragrafu 2 ust. 1 pkt 5 i 6 rozporzadzenia o dokumentach?

2. Moje drugie pytanie:
Czy wymagając od krajowych wykonawców KRS i zaświadczeń z US i ZUS, to w przypadku zagranicznych wykonawców zaznaczam w ogłoszeniu w sekcji III.4.3.1)
- dokument że nie otwarto likwidacji.....
- dokument że nie zalega z uiszczeniem podatków.....

i czy z automatu powinno się zaznaczyć sekcję III.4.3.2) - zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego....

Proszę o pomoc.

2

Odp: dokumenty wykonawców zagranicznych

ad.1 - tak
ad2 - adekwatnie do stawianych warunków dla podmiotów z kraju.

3

Czyli jak zostaną zaznaczone dokumenty w sekcji III.4.3.1) to czy również należy zaznaczyć w sekcji III.4.3.2) ?

4

Oj chyba coś poknociłam,
teraz dopiero doczytałam, i zaświadczenie z sekcji III.4.3.2) również odnosi sie do niekaralności.
Wiec w moim przypadku jest ono bezprzedmiotowe, bo ja chcę tylko dokumenty dotyczące likwidacji lub upadłości oraz płacenia podatków i składek do ZUS.

5

W przypadku PN na obsługe bankową budżetu jst, jako

warunek Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:
Wykonawca winien mieć oddział lub filię na terenie miejscowości Jerzmanowice lub otworzyć takie w ciągu 3 miesięcy po podpisaniu umowy. Na potwierdzenie tego warunku Wykonawca musi przedstawić oświadczenie stanowiące załącznik nr 4 do SIWZ.
Zamawiający wymaga od Wykonawcy złożenia oświadczenia o powołaniu na terenie miejscowości Jerzmanowice fili lub oddziału, zapewniające że po podpisaniu umowy w sprawie zam. publicznego utworzy co najmniej jedną taką placówkę, stanowiącego załącznik nr 4a do SIWZ.

Czy w takim przypadku w ogłoszeniu o zamówieniu należy zaznaczyć
- wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług i robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami,

Czy raczej nie zaznaczać w tym przypadku nic.

6

czy nikt nic nie poradzi ?

7

W zakresie potencjału technicznego mam wątpliwości. Po pierwsze czy konieczne jest posiadanie fili lub oddziału w ogóle a w danym miejscu w szczególności (czyżby chodziło o obsługę ludności?). Po drugie zauważam poplątanie istniejącego potencjału z wykonywaniem umowy. Po trzecie trudno prorokować, że w ciągu ściśle określonego czasu znajdzie się akuratne miejsce i że da się wszystko przygotować. Po czwarte należy już zapisać działania na wypadek, gdy to nie nastąpi.
W sumie zapisy do przemyślenia i poprawienia.

8

Jeżeli chodzi o oddział lub filię w konkretnym miejscu to taki warunek na pewno odpada.

9

a w okienku powinien obsługiwać przystojny brunet ..................

10

lub brunetka smile

11

Zdaniem naszego skarbnika, kwestia posiadanego oddziału jest niezmiernie istotna, więc musi to zostać, tylko nie wiem czy oświadczeń o posiadaniu oddziału wymagać na potwierdzenie warunku dot. potencjału tech., czy jako inne dokumenty.
Jeżeli wpisze je jako dokumenty inne, to wówczas w przypadku nie załączenia ich nie ma możliwości ich uzupełnienia i brak ich powoduje odrzucenie oferty jako niezgodnej z swiz,
czy dobrze myślę?

12

mika 8 napisał/a:

Zdaniem naszego skarbnika, kwestia posiadanego oddziału jest niezmiernie istotna, więc musi to zostać, tylko nie wiem czy oświadczeń o posiadaniu oddziału wymagać na potwierdzenie warunku dot. potencjału tech., czy jako inne dokumenty.
Jeżeli wpisze je jako dokumenty inne, to wówczas w przypadku nie załączenia ich nie ma możliwości ich uzupełnienia i brak ich powoduje odrzucenie oferty jako niezgodnej z swiz,
czy dobrze myślę?

A czy Skarbnik to przystojny brunet? smile

13 (edytowany przez Justine 2012-02-07 12:57:45)

mika 8 napisał/a:

Oj chyba coś poknociłam,
teraz dopiero doczytałam, i zaświadczenie z sekcji III.4.3.2) również odnosi sie do niekaralności.
Wiec w moim przypadku jest ono bezprzedmiotowe, bo ja chcę tylko dokumenty dotyczące likwidacji lub upadłości oraz płacenia podatków i składek do ZUS.

Ale zaraz -  to wychodzi na to, że formularz ogłoszenia jest trochę inny niż zapis § 4 ust 3 rozporządzenia ws dokumentów.

BZP -....jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia (mowa o zaświadczeniu dotyczącym zakresu określonego w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - czyli KRK).

Rozporządz. - .jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w ust. 1 (czyli KRS, US, ZUS i KRK).
To zaznaczać czy nie, bo treściowo się różnią??

14

nina napisał/a:
mika 8 napisał/a:

czy dobrze myślę?

A czy Skarbnik to przystojny brunet? smile

w JST często trzeba pobrać gotówkę z konta, więc pewnie stąd wymóg posiadania oddziału. przecież nikt nie pojedzie do do miasta oddalonego np. o 60 km, żeby pobrać 50 zł, bo ktoś np. nie ma konta i inaczej nie można mu zapłacić.

15

Ale przecież jest mnóstwo rozwiązań innych niż oddział. Brak wyobraźni??? No to dla przykładu: ja prawie na co dzień osobiście pobieram gotówkę i załatwiam inne sprawy - nie zaglądając do oddziału.

Do Justine: stosownie do potrzeb.

16 (edytowany przez Justine 2012-02-08 07:58:19)

Nie zaznaczałam sekcji III.4.3.2)
Dzięki hubal.
Nie wymagałam KRK dla krajowych wykonanwców, więc i dla zagranicznych też nie...
Chyba że źle rozumiem zapisy rozporządzenia.

17

dobrze rozumiesz tylko takie ogłoszenie, ze samemu trzeba wstawiać ten zapis.